Bazı besin maddeleri, insan sağlığına yaptıkları önemli katkılarla süper yiyecekler olarak adlandırılıyor. Uzmanların da sık sık beslenme proğramlarına dahil edilmeleri gerektiği uyarısı yaptıkları bu besin maddelerinden bazıları kalp damar sağlığına, bazıları mideye, bazıları kemik sağlığına, bazıları ise beyin ve sinir sistemi sağlığına olan olumlu etkileri ile dikkat çekiyorlar. Bu liste uzar gider.
Süper yiyecekler diye adlandırılan bu besin maddelerinin bir çoğu, bir yandan vücut sağlığına faydalı olurken, diğer yandan kilo vermeye de yardımcı olarak formda kalınmasını sağlıyorlar.
Biz de makalemizde, hem sağlığa faydalı hem de zayıflamaya yardımcı olan bu besin maddelerinden bahsetmek istiyoruz. Amacımız, uzmanların da önerdiği bu süper yiyecekleri tanımanıza ve beslenme proğramınıza dahil etmenize yardımcı olmak. Hem sağlıklı bir yaşam sürmek hem de formunuzu yakalamak istiyorsanız bu besin maddelerinden mutlaka faydalanmalısınız.
– Brokoli; Uzmanların ”Çiğ ya da pişmiş; yiyin de nasıl yerseniz yiyin” diye bahsettikleri brokoli, sebzelerin şahı olarak anılıyor. Çünkü en büyük özelliği kanseri önlemesi. Bunun yanı sıra, bir porsiyon brokoli 30 kaloriden daha düşük bir sebze olması nedeniyle kilo vermeye yardımcı besin maddeleri arasında sayılıyor. Tabi, brokolinin kalorisi düşük diye yanındaki yiyeyeceklerin porsiyon miktarının abartılmaması şartıyla.
– Nohut; Sağlıklı yağlar, lif ve protein yönünden oldukça zengin olan nohutun yarım fincanında 2 gramdan daha fazla dirençli nişasta vardır. Tok tutma özelliği sayesinde de iyi bir diyet yiyeceğidir.
– Yulaf; Lif bakımından zengin olan yulaf, sadece bir porsiyonuyla tüm gün insanı tok tutmaya yeterli özelliğe sahiptir. Yarım fincanında bulunan 4.6 gram dirençli nişasta sayesinde metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
– Avokado; Oleik asit olarak adlandırılan faydalı bir yağ içeriğine sahiptir. Faydalı yağları tüketmek, diğer yağların aksine sağlık açısından tehlikeli değil, hatta son derece faydalıdır. Günlük olarak yarım ya da çeyrek avokado tüketilmesi karın yağlarını eritmeye yardımcı olur. Bu özelliği ile beslenme proğramlarına eklenmesi gereken bir besin maddesidir.
– Somon Balığı; İçeriğinde, insan vücudunun üretemediği Omega3 yağ asidi mevcuttur ve bu sebeple tüketilmesi gereken bir balık türüdür. Buna rağmen, 18-50 yaş arasındaki kadınların yüzde 50’si bu temel besini alması gerektiğini bilmiyor. Yağsız protein kaynakları, yağ eklemeden de tok hissetmenizi sağlar.
– Yaban Mersini; Beslenme ve diyet proğramlarında çok fazla yer almayan ve çok fazla bilinmeyen yaban mersini, yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Bunun yanı sıra bir fincan yaban mersininde 80 kalori ile 4 gram lif mevcut olduğundan zayıflamaya yardımcı en iyi besin maddelerindendir.
– Esmer Pirinç; Esmer pirinç doyurucu olmasına rağmen, düşük kalorili ve düşük enerji yoğunluklu bir besin. Yapılan bir araştırma, yüksek enerji yoğunluklu gıdalarla beslenen kadınların, düşük enerji yoğunluklu gıdalarla beslenen kadınlara göre altı yıl içinde üç katı kadar kilo aldıklarını ortaya koydu.
Esmer pirinç, beyaz pirince oranla daha çok lif içeriyor ve kalp için daha yararlı. Bir fincan esmer pirinç 1.7 gram dirençli nişasta içeriyor. Bu, metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını sağlayan sağlıklı karbonhidrat olarak biliniyor.
– Armut; Günlük olarak tek bir armut tüketerek vücudun bir günlük lif ihtiyacının %15’ini karşılamak mümkün. Yapılan araştırmalara göre, günde üç armut yiyen kadınların, yemeyenlere göre daha az kalori aldıkları ve daha çok kilo verdikleri gözlemlendi. Ancak, armutun kabuklarıyla yenmesine dikkat etmek gerekir. Çünkü lifin büyük kısmı kabuklarında bulunmaktadır.
– Greyfurt; Yeme düzeninizi değiştirmeseniz bile, her öğünden önce yarım greyfurt yemek, haftada bir kiloya yakın kilo kaybı sağlayabilir. Bu meyve yağ depolayan bir hormon olan insülini düşürüyor ve kilo vermenize yardımcı oluyor. Ayrıca iyi bir protein kaynağı da olan greyfurt, içindeki yüzde 90’a yakın su oranıyla daha tok hissetmenizi sağlıyor.
– Barbunya; Yarım fincanında 2 gram dirençli nişasta barındırması sebebiyle iyi bir zayıflama aracıdır. Aynı zamanda diğer fasulye türlerine göre 5 gram daha fazla protein ve lif içermektedir.
– Badem; İçeriğinde zayıflamaya yardımcı yağlar bulunması sebebiyle en iyi diyet besinlerindendir. Zaten bu konuda yapılan araştırmalar da, bademi diyet proğramına dahil edenlerin, dahil etmeyenlere göre daha çabuk kilo verdiğini göstermiştir.
– Çam Fıstığı; Bademle aynı sağlıklı yağları içerdiğinden, karın yağlarının yakılmasına ve açlık hormonunun bastırılmasına yardımcı oluyor. Araştırmalarda, bu tür sağlıklı doymamış yağlarla doymuş yağların yer değiştirdiği beslenme planını uygulayan kilolu insanların, çok yoğun egzersiz yapmaya gerek kalmadan ve kalori alımını düşürmeden kilo verdiği gözlemlendi.
– Yeşil Çay; Zayıflatan besin maddeleri içerisinde en çok bilinen yeşil çay, suyun etkisine sahip olup, mideyi dolu tutarak zayıflamaya yardımcı olur. Ek olarak yeşil çaydaki antioksidanlar yağ ve kalori yakımınızı da artırır. Günde beş fincan yeşil çay, normalde vereceğiniz kiloyu iki katına çıkarabilir.
– Mercimek; Mercimek doyurucu protein ve lif açısından büyük bir kaynak. Yarım fincan ölçeğinde mercimekte metabolizmayı hızlandıran ve yağ yakımını artıran sağlıklı karbonhidrat olan dirençli nişasta mevcut.
– Arpa; Bu nişastalı tamamlayıcı besin, içine biraz da lifli gıda eklenerek düşük kalorili bir öğün olabilir. Yarım fincan arpada yaklaşık 2 gram dirençli nişasta var. Bu da hızlı yakmayı sağlıyor.
– Az Yağlı Süt; Araştırmalar sonucu, günlük bin ya da bin 400 miligram kalsiyum alan kadınların daha fazla yağ ve kalori yaktığı kanıtlandı. İçindeki kalsiyum da zayıflamaya daha fazla yardımcı olan bir element. Ayrıca, Peynirde bulunan yağ asidinin aynısı sütte de var ve sütteki protein daha fazla tok tutma özelliğine sahip.
– Peynir; Taze keçi peyniri ve beyaz peynir tok hissetmenize yardımcı olan bir yağ asidi içeriyor ve daha fazla yağ yakmanızı sağlıyor. Özellikle çimle beslenen hayvanların sütünden yapılan peynirlerde bu yağ asidi daha fazla. Dolayısıyla doğal yollarla yapılmış olduğunu bildiğiniz peyniri satın almak için özen gösterin.
– Siyah Fasulye; Siyah fasulyenin kırmızı et gibi diğer protein kaynaklarından farkı, doymuş yağ içermemesi. Bir fincan siyah fasulyede 15 gram kadar protein mevcut. Ülkemizde çok yaygın olarak tüketilen bir yiyecek olmamakla beraber büyük marketlerde bulunabilecek bir bakliyat türüdür.
– Beyaz Fasulye; Yarım fincan beyaz fasulye neredeyse 4 gram kadar sağlıklı karbonhidrat olan dirençli nişasta içerir. Bu özelliğiyle metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımın sağlar.
– Patates; Yağ yakan dirençli nişasta açısından da oldukça zengin olan patates, Tok tutma oranıyla, tok tutan yiyecekler listesinde en üst sırada yer alıyor. Patatesin yüksek kalori içerdiği doğru, ama bir dilim beyaz ekmeğe göre üç kat daha doyurucu olduğunu da unutmamak gerekiyor.
– Bitter Çikolata; Çikolata tutkunları, sevinebilirsiniz! Küçük bir parça bitter çikolata sindirimi yavaşlatıyor. Böylece kendinizi daha uzun süre tok hissedip bir sonraki öğünde daha az yiyorsunuz.
– Yumurta; Kahvaltının bu temel besini iştahınızı frenleyecek proteinlere sahip. Araştırmalarda, kahvaltıda yumurta yiyen kilolu kadınların çörek yiyenlere göre iki katı kilo verdiği gözlemlendi.
Kolesterol konusunda da endişe etmeyin: Kahvaltıda yumurta yiyenlerin çörek yiyenlere göre ne kötü kolesterolü daha yüksek ne de iyi kolesterolü daha düşük çıktı.
– Muz; Muz da zayıflatan süper yiyeceklerden biri. Hafif yeşilimsi ve orta büyüklükte bir muz, tok tutar ve içindeki 12.5 gram dirençli nişastayla metabolizmanızı hızlandırır. Hatta olgun bir muz bile içindeki 5 gramlık dirençli nişastayla, bu sağlıklı karbonhidratı içeren besinler arasında üst sıralarda yer alır.