Yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte vücudun fiziksel tepkisi olarak terleme sorunuyla karşı karşıya kalıyoruz. Aslında terlemek, vücuttan zararlı maddelerin atılması bakımından son derece faydalıdır. Ancak, terlemeyle birlikte zararlı maddelerin yanı sıra mineraller de dışarı atılır. Bu nedenle aşırı terleme, eğer vücuda yeterli su alınmıyorsa ciddi sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.
Terleme esnasında, vücuda oldukça yararlı olan sodyum, potasyum gibi mineraller de vücuttan atılır. Bu nedenle terlemenin yoğun olduğu yaz aylarında bol bol sıvı gereksinimi vardır ve uzmanlar sıvı alımı konusunda sık sık uyarıda bulunuyorlar. Yeterli sıvı alınmaması durumunda, başta kalp damar sistemi olmak üzere vücudun bir çok fonksiyonunda olumsuz etkilenmeler meydana gelir. Eğer mide bulantısı, ağızda kuruluk,yorgunluk, halsizlik hissedilirse, hemen serin ve gölge bir yere geçip, bol bol sıvı tüketimi yapmak gerekir. Şekersiz limonata içilebilir, bol sulu meyveler tüketilebilir.
Yaz boyunca günlük olarak en az iki litre su tüketmeye özen göstermek gerekir. Eğer spor yapılıyorsa sıvı tüketimi artırılmalıdır.
Makalemizde yaz aylarının vazgeçilmez sıvı kaynaklarının başında gelen karpuzdan ve karpuzun faydalarından bahsetmek istiyoruz.
Karpuz, yaz aylarında tüketilmesi en çok önerilen besin maddelerindendir. Düşük kalorili olması nedeniyle en ideal diyet araçlarındandır. Aynı zamanda iyi bir batokaroten kaynağı olması sebebiyle de kansere karşı vücudu korur.
İçeriğinde bol miktarda C vitamini barındırır ve kuvvetli bir antioksidandır. Bu özelliği nedeniyle de bir çok kanser türlerine karşı vücudun savunma mekanizmasına katkıda bulunur. Ayrıca içeriğindeki potasyum sayesinde de kalp damar sağlığı açısından büyük önem taşır. Potasyumun, kalp damar fonksiyonları ile kan basıncını düzenleyici özelliği vardır.
Lif yönünden de oldukça zengin olması sebebiyle bağırsak fonksiyonlarını düzenler ve bağırsak kanserine karşı korur.
Karpuzun çekirdekleri de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Çünkü karpuz çekirdeğinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Karpuzu yaz aylarında hazırlanan diyet programlarına mutlaka dahil edilmelidir. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde karpuzun özel bir yeri vardır.
Kalorisi düşük de olsa karpuz tüketimi sınırsız olmamalıdır. Diyet yapanlar tüketecekleri karpuz miktarının ölçüsünü ayarlamalıdırlar. Orta büyüklükte bir karpuzun 8′de bir diliminde yaklaşık 45 kalori vardır. Bu miktar bir porsiyon için yeterlidir.
Karpuz seçerken olgun, koyu renkli çekirdekli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Karpuzun çekirdekleri kurutulup ezilerek yenilebilir.