10.2 C
New York kenti
Perşembe, Mart 23, 2023

Yanıklara Nasıl Müdahale Edilmelidir?

kırık cıkıklarda ilk yardımAcil servise en çok başvuru sebeplerinden bir tanesi de yanıklardır. Yanıklar, kaynar su veya herhangi bir sıvı dökülmesi, kazayla ateşe maruz kalmak…vs sebeplerden oluşur. Bir de yaz aylarında güneş ışınlarına fazla temasla ciltte oluşan yanıklardır.

Yanıklar konusunda, ilk yardım olarak halk arasında yapılan yanlış uygulamalar vardır. İlk yardım adına yapılan bu yanlış uygulamalar, hem oluşan yarayı tetikler hem de ciltte kalıcı hasarlar oluşmasına sebep olabilir. Yanık oluşmuş bölgeye salça, diş macunu sürmek, yoğurt sürmek, buz uygulamak..vs gibi uygulamalar yanık bölge için oldukça sakıncalıdır ve yaranın enfeksiyon kapma riski de vardır.

Yanık oluştuktan sonra yapılacak en iyi ilk yardım, yanan yeri musluk altında suya tutarak soğutmaktır. Bu şekilde akan musluk suyunun altında yanık bölgenin 10-15 dakika süreyle soğutulması gerekir. Bu yöntemle, yaranın daha derinlere inmesi engellendiği gibi duyulan acı da hafifler.

Yanan bölgede içi su dolu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar, yanık oluşan derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesine katkıda bulunur. Bu kabarcıkların altında proteinden zengin bir sıvı birikmektedir. Bu sıvı üstteki ölü deri tabakasını korumaktadır ve deriye son derece faydalıdır. Bu nedenle, oluşmuş kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerekir.

Yanan bölgede yanık izlerinin kalıp kalmayacağı kabarcıklarla alakalı bir durum değildir. İz kalıp kalmayacağı, yanığın derecesi ve tedavi esnasında enfeksiyon oluşup oluşmadığına bağlıdır.  Tüm bunların yanı sıra; enfeksiyon sonrasında güneşe maruz kalmak, kişinin cilt yapısı, ten rengi gibi etkenlerde vücutta iz kalıp kalmamasında rol oynamaktadır.

Kişi yanma sırasında üstünde kıyafet varsa o anda acele ile kıyafetini çıkarmamalı, kıyafeti ile birlikte yanan yeri suyun altına tutmalıdır. Çünkü yanan yer o anda su topladıysa yanma telaşı ile kıyafeti hızlıca çıkarmak su kabarcıklarının patlamasına ve derinin soyulmasına sebep olabilir. Yanığı soğuttuktan sonra kıyafet çıkarılıp yanığın üzerini temiz bir bezle örtmek ve hastaneye başvurmakta fayda vardır.

Acil serviste yanık bölgesine ilk müdahalede yüksek su içerikli özel yanık örtüleri kullanılmaktadır. Bu yüksek su içerikli hidrojen örtüler, çok hızlı bir şekilde yanığı soğutup, acının geçmesini sağlamaktadır.

Yanmanın gerçekleştiği ilk saatler içerisinde, hidrojenli yanık örtüsünü yanık bölgesine uygulamakta fayda vardır.

Ütü yanığı, buhar yanığı gibi 1. ve 2. derece yanıkların geçmesinde çok etkilidirler. Herkesin evinde bunu bulundurmasında fayda vardır. Yanık bölgesinin tedaviden sonra mutlaka temiz tutulması, doktor kontrollerine düzenli gidilmesi ve yanığın iyileşme sürecinin takibi çok önemlidir. Çünkü bazı yanıklar çok büyük problemler doğurabilir. 3-5 günde iyileşebilen yanıklar olduğu gibi haftalarca süren yanık vakaları da görülebilmektedir.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER