6.8 C
New York kenti
Çarşamba, Mart 29, 2023

Testis Dönmesi

bas-agrisi-baska-hastaliklarin-belirtisi-olabilirTestis dönmesi, Tıpta testis burkulması ya da testis torsiyonu olarak adlandırılır. Testis dönmesi ya da Tıptaki adıyla testis torsiyonu, önemli bir erkek rahatsızlığıdır. Testis dönmesi, erkeklerde yumurtalarla ilgili bir sorundur. Bilindiği gibi yumurtalar erkekte sperm üretme organıdır. Sperm üretme organı olan yumurtalardan birinin ya da her ikisinin birden, kendi ekseni etrafında bir ya da bir kaç tur atması sebebiyle, testise kan getiren damarlar baskı altında kalır ve beslenemez. Testisler, bunun sonucunda hasara uğrar.

Testis dönmesi (testis torsiyonu) daha çok küçük yaşlardaki ya da yeni doğmuş erkek çocuklarında rastlanmış olsa da nadiren yetişkin erkeklerde de rastlamak mümkün. Erkeklerin tümü, hayatlarının herhangi bir bölümünde testis dönmesi ile karşılaşabilirler.

Testis dönmesi vakasıyla karşı karşıya kalındığındığında, testislere kan akışının olmaması sebebiyle testislerin beslenemediğinin düşünülmesi gerekir.

TESTİS DÖNMESİNİN RİSK GRUPLARI

Testis dönmesinin risk gruplarının ilki, yeni doğmuş ve bir yaşına kadar olan bebeklerdir. Testis dönmesinin bir diğer risk grubu ise, ağır fiziksel işler ve hareketler yapan kişilerdir. Bu fiziksel hareketler sırasında oluşan ya da kişinin doğuşundan itibaren var olan, yumurtaya kan getiren ve kordon adı verilen bağın uzun olmasıdır. Üçüncü risk grubu da, inmemiş testise sahip olan kişilerdir. Bu kişilerde, yumurtanın doğuştan itibaren torbada değil de kasık bölgesinde olması sonucunda oluşan hastalıkta, yumurta dönmesi riski çok daha fazladır.

TESTİS DÖNMESİNİN BELİRTİLERİ

Testis dönmesinin en önemli belirtisi, kasıkta oluşan ani sancıdır. hangi yaşta olursa olsun, testis dönmesi yaşayan erkekler, kasıklarındaki bu ani sancıyla birlikte bulantı ve kusma da yaşayabilirler.

En sık görülen ve en tipik olan belirti ise, testisin kendi ekseni etrafında dönmesinden dolayı kordonu kısaldığı için, yukarıya doğru çekilerek eski yerine göre daha yukarıda durması ve yukarıdan aşağıya doğru değil, sağdan sola doğru yan durmasıdır.

Bunların yanı sıra, bazen ateş de bu tabloya eklenebilir. Ancak, ani başlayan şiddetli yumurta sancısı, şişlik ve ateş, bu rahatsızlıkla çok sık karışan yumurtalık ve epididim iltihaplarında da olabileceği için mutlaka erken dönemde bir uzman hekime başvurularak ayırıcı tanının yapılması, hayati önem taşır.

TESTİS DÖNMESİNİN TEDAVİSİ

Testis dönmesi ya da torsiyonu, aslında yumurtanın canlılığını tehdit eden çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle, enerjik olarak tedavi edilmesi gerekir.

Tedavide, yumurta dönmesi sonucu meydana gelen kan kesilmesini tersine döndürmek, yani testisin beslenmesini yeniden sağlamak, burulma sonucu tıkanmış olan kan damarlarını açık hale getirmek gerekir. Bu ise, dönmüş olan testisin yeniden eski haline getirilmesiyle mümkün olabilir.

Tedavi genellikle ameliyatla yapılır. Fakat ameliyattan önce, eğer olaya çok erken müdahale edilir ve işler de yolunda giderse, dönmüş olan yumurta doktor tarafından elle müdahale ile eski haline döndürülebilir. Ancak bu çoğu kez başarılamaz ve hasta ameliyata gider.

Ameliyatta, yumurta bölgesi açılıp yumurtaya varıldıktan sonra, atılmış olan turlar geri döndürülür. Böylece testisin beslenmesi yeniden sağlanmış olur. Ancak testisi koruyabilmek için, bu ameliyatın mutlaka ilk 4-6 saatte yapılması gerekir.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER