Sindirim sistemi sağlığı, genel sağlık içinde önemli bir yer tutar. Çünkü, sindirim sisteminde meydana gelen problemler, mideden bağırsağa kadar bir çok organın sağlıklı çalışmasını etkiler. Bu nedenle, sindirim sistemi sağlığına gereken önemin verilmesi genel vücut sağlığı açısından zorunludur.
Sindirim sistemi sağlığını, sindirim sistemine iyi gelen besinlerle korumak mümkün. Makalemizde, sindirim sistemine iyi gelen besinlerden bahsedeceğiz.
Sindirim Sistemine Yararlı Besinler
Tam Tahıllı Ürünler
Lif yönünden zengin olan, kahverengi pirinç, yulaf, kepekli ekmek gibi tam tahıllı ürünler sindirime yardımcı olurlar. Bir insanın günlük lifli gıda ihtiyacı, 20-30 gramdır. Bu miktar, kişinin gün içinde tam doygunluğa ulaşmasını sağlar. Ancak her insanın yapısı aynı değildir. Bu nedenle lifli gıdalar bazı insanlarda şişkinlik, gaz veya daha farklı sindirim sorunlarına yol açar. Bu sebeple tahıllı ürün tüketme hızını yavaşlatmak gerekebiliyor. Buğday tanelerinin çölyak hastası veya glüten intoleransı olanlar için iyi birer seçenek olmadığını unutmamak gerek.
Muz
Muz, ishali keser. İshal durumlarında bağırsak fonksiyonlarını düzeltir. Ayrıca, potasyum yönünden zengin olduğu için, vücudun kaybettiği potasyum ve elektroliti yeniden kazandırır. Muz aynı zamanda, sindirimi kolaylaştıran lifli beslenme açısından da fayda sağlıyor.
Zencefil
Zencefil, kolik rahatlama, gaz sorunları, kusma, bulantı gibi rahatsızlıklarda yüzlerce yıldır güvenli olarak kullanılmaktadır. Ancak, zencefil kullanırken dozunu kaçırmamak gerekir. Günlük olarak 2-4 gramdan fazla tüketmek mide ekşimesine yol açabilir.
Yağsız Et ve Balık
Eğer et yemek isteniyorsa kırmızı et yerine, balık, tavuk veya diğer yağsız et türlerinden birinin seçilmesine özen göstermek gerekir. Unutmayın ki vücudunuz yağsız etleri veya balığı kırmızı ete oranla daha kolay sindirebiliyor. Ayrıca çok yağlı kırmızı etin kolon kanseri açısından risk oluşturduğunu da unutmayın.
Yoğurt
Bağırsaklarımızda sindirime yardımcı olmak üzere milyonlarca faydalı bakteri bulunur. Bu bakterilerin büyük bir kısmı yoğurtta mevcuttur. Ancak dikkat edin; tüm yoğurtlarda “canlı ve aktif bir kültür içerir” ibaresi bulunmuyor. Yoğurt alırken, ürünün etiketini okumaya özen gösterin.