Sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olmayı kim istemez ki? Sağlık, bir insanın sahip olabileceği en büyük zenginliktir. Tıpkı Kanuni’nin “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” mısralarında belirttiği gibi…
Hayatımızdaki her şeyin bir kuralı olduğu gibi sağlıklı olmanın da kuralları var. Genetikten gelen rahatsızlıklarımız yoksa sağlıklı bir hayat sürmek o kadar da zor değil. Hatta sağlık kurallarına uyarak, genetikten gelecek rahatsızlıkları bile hayatımıza sokmayabiliriz.
Sağlıklı bir şekilde uzun yaşam için uzmanların önerilerine kulak vermek, uygulamak gerekir. Uzmanlar, sağlıklı yaşamın kaynağını beslenmeye dayandırıyorlar. Yani bize sunulan beslenme önerilerine uyarak sağlıklı ve uzun bir yaşam sahibi olabiliriz.
İşte Uzmanların Tavsiyeleri;
-Sağlıklı yaşamın en önemli unsuru az yemektir. Günlük olarak alınan kalori miktarına dikkat etmek gerekir. Vücudun günlük kalori ihtiyacı yaşa ve cinsiyete bağlı olarak 1500-2500 kadardır. Bunun üzerine çıkmak şişmanlık ve yağlanma gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Şişmanlık ve aşırı yağlanma kolesterol ile kalp damar hastalıklarının öncüsüdür.
-Karbonhidratlar, yağlar, proteinler gibi ana besin maddelerinin dikkatli tüketilmesi gerekir. Her birinin ayrı ayrı gerekli oranda vücuda alınması çok önemlidir. Oranlarının bozulması vücutta dengesizlikler oluşturacaktır. Örneğin birinin fazla alınması, diğerinin noksan olarak alınması ya da hiç alınmaması çeşitli sağlık sorunlarına neden olacaktır.
-Besinlerin yavaş ve çok çiğnenmesi sindirime faydalı olacaktır. Hızlı yemek her zaman sindirim problemlerine neden olur.
-Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
-Yemeklerin doğru olarak ve az pişirilmesi içindeki vitaminlerin yok olmasını önler. Alevde ızgara yapılması, yüksek ateşte kızartma yapılması yiyeceklerin vitaminini yok edeceği gibi, içlerindeki faydalı maddeleri kanser yapıcı maddelere dönüştürür.
-Pişirilen yemeklerin pişerken vitaminlerinde kayıplar olur. Çiğ olarak yenebilen sebze ve meyvelerin daha çok tercih edilmesi vitaminlerinden tam olarak faydalanmak anlamına gelir.
-Taze ve doğal ürünleri tercih etmek, konserve, tütsülenmiş gıdalar ve turşulardan uzak durmak sağlığımız açısından çok önemlidir.
-şekerden ve şekere dönüşebilen gıdalardan uzak durmak gerekir.
-Yağ olarak, bitkisel sıvı yağları tercih etmek, tere yağı da dahil olmak üzere katı yağları kullanmamak en iyisidir.
-Fazla tuzdan sakınmak sağlık için en doğru karardır.
-Vee tabi ki sigara. Sağlıklı bir yaşam için sigarayı eve sokmamak en doğru karar olacaktır.