Kinoayı duymuş muydunuz? Çoğumuzun varlığından bile haberi olmadığı bu besin maddesi, geleceğin dünyasında beslenme trendi olmaya aday gösteriliyor. Hatta uzmanlar kinoanın açlığa çare olacağını bile düşünüyorlar. Kinoa, şimdilerde New York’un beslenme trendi olarak anılmaya başladı bile.
Peki kinoa (quinoa) nedir? Kinoa, pirinç ve bulgurun alternatifi olan bir tahıl türüdür. Bu mucizevi tahıl, henüz Türkiye’de yetişmiyor. Asıl yetişme yeri Güney Amerika. Kökeni İnkalara kadar dayanıyor. İnkalar, bu yüksek besin değeri taşıyan tahıla ”tahıl ana” diyorlarmış. Dikkatleri bu besin maddesine çekmek için, Birleşmiş Milletler, 2013 yılını kinoa yılı ilan etti.
Bizim ülkemizde de kinoanın faydalarını öğrenip keşfedenlerin sayısı her geçen gün artışlar göstermekte, internet üzerinden sipariş verenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca bazı büyük büyük marketlerde de kinoa satışı yapılmaktadır.
Kinoanın Besin Özellikleri
– NASA’nın, astronotların beslenmesinde kullandığı bu besin maddesi, güçlü bir protein kaynağı. Bu özelliği sebebiyle, kırmızı etin en büyük rakibi olma özelliği taşıyor.
– süper oksit dismutaz enzimini içermesi ise en önemli özelliği. Çünkü bu enzim, yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip.
– A, B,C, D, E ve K vitaminleri ile tüm aminoasitleri içeriyor. İçeriğindeki lif oranı da oldukça yüksek.
– En çok tercih edilme sebepleri arasında cildi yıpranmaya karşı koruması da sayılmaktadır.
– Yüksek demir içeriği sayesinde kansızlık sorunu ve kabızlık sorunu çekenlere, vegan yaşayanlara önerilen bir besin maddesidir.
– Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilen kinoa gluten içermediği içinde alerjisi olanlara ideal bir besin kaynağıdır.
– İçeriğindeki bitkisel kimyasalların meme kanserine karşı koruduğu düşünülüyor.
– 120 çeşidi olmasına rağmen, bilinen üç çeşidi kullanılmaktadır. Beyaz (Türkiye’de sadece bu çeşidi bilinir), kızıl veya grimsi. Eğer filizlendirerek kullanırsanız besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş kinoanın gücü etten daha yüksek.
Kinoa Nasıl Pişirilir?
Kinoa 15 dakika gibi kısa bir sürede pişen bir besin maddesi. Ancak pişirmeden önce bir kaç saat suda bekleterek, içindeki enzimlerin harekete geçmesi sağlanmalıdır. Eğer bekletmek için zamanınız yoksa bol suyla yıkayarak pişirebilirsiniz. Her durumda pişme süresi değişmiyor.
Kinoayı, haşlayıp salataların içinde tüketebilir, kahvaltılık olarak kullanabilir, sade salatasını ya da pilavını yapabilirsiniz. Hatta un haline getirdiğiniz taktirde tatlısını bile yapmanız mümkün.