6.8 C
New York kenti
Çarşamba, Mart 29, 2023

Sağlık Sorunlarına Ev Yapımı Pratik Yöntemler

papaya-again Yaz aylarında, yaz aylarına özel bir çok sağlık sorunu yaşanır. Ter kokusuyla başetmek, böcek ısırığı, topuk çatlaması, deri kuruması…vs gibi sorunlar insanı canından bezdirir. Sıcakta terle birlikte makyajın akması, deri yanıkları da cabası. Bir taraftan yazın güzelliğini yaşarken bir taraftan da yazın getirdiği sorunlarla boğuşur dururuz.

Yaz aylarında yaşanılan bu sorunlarla başetmenin en kestirme yolu ev yapımı pratik yöntemlerden faydalanmaktır. Çoğumuzun büyüklerimizden öğrendiği, evde bulunan malzemelerden yararlanılarak yapılan bu uygulamalar, hem malzemelerinin kolay bulunması, hem de pratik olmaları bakımından hayatımızı kolaylaştırırlar.

İşte sağlık sorunlarınıza ev yapımı pratik yöntemler. Umarız işinize yarar…

– Yaz Sıcağına Dayanıklı Makyaj; Yaz sıcağında ter ve cildinizde oluşan yağdan makyajınızın akmasını istemiyorsanız Aloe Vera’dan faydalanabilirsiniz. Aloe Vera anti bakteriyel özelliğe sahip olduğu için ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Bunun yanı sıra yaz aylarında cilt gözeneklerinde oluşan yağ miktarını azaltarak makyajın akmasına engel olur.

Bunun için Aloe Vera’nın makyaj bazı olarak uygulanması gerekir. Ayrıca Aloe Vera’nın cildi sıkılaştırıcı ve nemlendirici etkisi vardır. Ancak jelin yüzünüzde tortu bırakmamasına dikkat etmeniz gerekir. Üzerine güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin.

– Alerjik Deri Döküntüleri; Yaz aylarında deri döküntüsü, en sık yaşanan cilt sorunlarındandır. Böcek ısırması, polenlerin etkisi, stres…vs dış etkenlere karşı derinin verdiği bir tepkidir. Yaz sıcağı bu ürtiker sorunu tetikleyerek  daha da kötüleşmesine yol açar.

Bir kaç adet yeşil çay demlik poşetini sıcak suda beklettikten sonra buzdolabına koyun. Daha sonra bu poşetleri cildinizde döküntü olan bölgelere koyarak 5-10 dakika bekletin.

– Koltukaltı Kokusu; Yaz aylarının en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de sıcakta oluşan terin, koltukaltlarında koku oluşturmasıdır. Bunun için karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat, hem koltukaltında kokuyu oluşturan bakterileri öldürür, hem de teri buharlaştırır. Vücutta oluşan ter asidiktir, karbonat ise alkalindir. Her ikisi birleştiğinde ter anlık olarak buharlaşır. Teknik olarak karbonat gözeneklerdeki teri engellemez; cilt, yeni bir ter oluşana kadar hızla kurur.

– Yol Tutması; Vücutta tükürük üretiminin artması, kusmaya hazırlık anlamı taşır. Bu nedenle tükürük üretimi durdurulursa yol tutması sorunu rahatlıkla önlenir. Tükürük üretiminin asıl nedeni, dişleri mide asidine karşı korumaktır.

Yol tutmasına karşı zeytin yiyerek kusmayı engelleyebilirsiniz. Çünkü zeytin, içeriğindeki tanik asit sayesinde tükürük üretimini azaltır.

Zeytin, bulantının ilk aşamalarında etkilidir, bu nedenle bulantı hissettiğiniz ilk anlarda ağzınıza iki-üç tane yeşil ya da siyah zeytin atın.

– Sararan Tırnaklar; Uzun süre ojeli kalan ve bakımsız bırakılan tırnaklar bir süre sonra sarımsı bir renk alır. Tırnakları beyazlaştırmak için hidrojen peroksit ve karbonata ihtiyacınız var.

İlk olarak tırnaklarınızı 10 dakika kadar ılık suda bekletin. İyice kurulayın. Bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ve üç yemek kaşığı karbonatı karıştırarak macun oluşturun. Pamuklu bir bez yardımıyla karışımı tırnak üstü ve altına sürün. Bu şekilde tırnaklarınızı iki ila dört dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık suyla yıkayın. Haftada iki kez işlemi tekrarlayın.

– Çatlayan Topuklar; Yaz aylarında açık ayakkabı giyilmesi, tere ve toza maruz kalınması sebebiyle topuk çatlaması daha çok görülür. Topuk çatlamasına karşı papaya meyvesini kullanabilirsiniz.

Papayayı püre haline getirip çatlayan bölgeye sürerek 15 dakika bekletin. Daha sonra ılık suyla durulayın. Bu işlemi haftada iki kez uygulayın.

– Güneş Yanığı; İçinde asetik asit bulunan sirke; güneş yanığına, kaşınmaya, iltihaplanmaya kolayca uygulanabilir. Sirke, güneşten yanmış cildin pH dengesinin oluşmasına yardım eder ve iyileşmeyi sağlar. Dermatologlar sirkeyi lazer uygulamasından sonra da öneriyor. Antiseptik özelliğiyle sirke, kabarcıklar ve soyulmada yardımcı olur ve mikropların öldürülmesine yardım eder.

Uygulamada, bir miktar kağıt havlu, peçete ya da ince kumaşı beyaz ya da elma sirkesine batırarak ıslatın, daha sonra yanık olan bölgenin üstüne koyun. Havlu orada kuruyana dek kalmalı. Gerek duydukça işlemi yineleyin.

Aynı zamanda bir sprey şişeyi sirkeyle doldurun ve vücudunuzun yanık olan bölgelerine birkaç saatte bir ya da ağrı hissettiğinizde sıkın.

– Böcek ısırığı; Böcek ısırığı yaz aylarında en çok karşılaştığımız sorunlardandır. Böcek ısırığına karşı muz kabuğunun iç kısmını kullanabilirsiniz. Muz kabuğunun içiyle ısırılan yeri ovarak tedavi etmek, eski bir Çin tedavi yöntemidir.

Böcek ısırması durumunda hijyenik mendille ya da su ve sabun yardımıyla yara olan bölgeyi temizleyin. Daha sonra muz kabuğunun iç tarafını beş dakika kadar ısırılmış bölgede tutun. Ara sıra ovun ama bölgeyi durulamayın. Muz kabuğunun tortusundan bir miktar deride kalmasını ve kurumasını sağlayın. Isırılan bölgeyi kaşımayın.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER