19.6 C
New York kenti
Pazartesi, Haziran 5, 2023

Sağlığımız İçin Hangi Meyve Sularını Tüketmeliyiz?

meyve 5Meyvelerin ve meyve sularının sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Özellikle meyve suları, taze olarak sıkılıp tüketildiğinde içerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde mide sorunlarından, kadın hastalıklarına; cilt güzelliğinden kalbe kadar bir çok hastalığın önlenmesinde adeta kalkan görevi üstlenirler. Bu nedenle uzmanlar, günlük olarak taze sıkılmış meyve suyu tüketimini öneriyorlar.

Her ne kadar marketlerde her istediğimiz meyvenin suyunu bulabiliyorsak da, hazır alınan pastörize meyve suları katkı maddesi içerdiklerinden istenilen faydayı sağlamazlar. Meyve suyunun faydalı olabilmesi için, tüketileceği zaman taze olarak sıkıp tüketilmesinin altı uzmanlar tarafından çiziliyor. Çünkü meyve sularının içeriğinde bulunan folat ve vitaminler pastörize meyve sularında işlem yapılırken zarar görür. Bu nedenle, taze sıkılmış bir bardak meyve suyunun faydası ile hazır alınmış meyve suyunun faydası karşılaştırılamaz.

Hangi meyve suları neye iyi gelir? Sağlığımız için hangi meyve sularını tüketmeliyiz?

– Vişne Suyu

Vişneye kırmızı rengini veren ‘antosiyanin’ maddesi hücre yenileme, yani antioksidan özelliğine sahip. Dolayısıyla günde bir bardak vişne suyu tüketimi ile vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar rahatsızlıklarından kansere, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkili oluyor. İdrar söktürücü özellikleri, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı oluyor.

Vişne suyunuzu süslemek için nane yaprağı kullanabilirsiniz.

– Elma Suyu

Kan şekerini kontrol altında tutan elma suyu, böbreklerin temizlenmesi ve kolestrolün düşürülmesinde oldukça etkin bir rol oynar. Romatizma ve mide rahatsızlıklarını iyileştirir; damar sertliğini önler. Baş ağrısına da çok iyi gelen elma suyunun bir özelliği de yemekle birlikte içildiğinde vücuttaki yağların birikimini engellemesi.

Elma suyunuza tarçın ve limon ekleyip lezzet katabilirsiniz.

– Kızılcık Suyu

Sistitin önlenmesini sağlar.
Kızılcık suyunda bulunan proantosiyadin adlı Madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurarak, sidik yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Oldukça yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık suyunu, tatlı olmadığından şekersiz içmek zordur. Eklenen şekerle beraber, içerdiği şeker seviyesi diğer meyva sularıyla aynı seviyeye gelir.

– Kara Üzüm Suyu

Kalp hastalıklarına, cilt ve saça iyi gelir.
Kara üzüm, tıpkı kırmızı şarap gibi kan pıhtılarının birikmesini azaltıp daha iyi bir kan dolaşımı sağlar. Meyva şekerleri açısından zengindir, bir miktar C vitamini içerir ve saç ve cilt için de yararlıdır.

– Havuç Suyu

Havuç, sağlığımız açısından birbirinden faydalı özeliklere sahip. Kan dolaşımını hızlandıran, bağırsaklara iyi gelen havuç suyu; aynı zamanda kemik ağrılarını, mide yanmasını, kalp krizini, deri ve akciğer kanserini önlemeye de yarıyor. Sakinleştirici ve dinlendirici etkiye de sahip olan havuç suyu, Alzheimer hastalığının da önlenmesine yardımcı oluyor.

Havuca oldukça yakışan zencefil, tarçın gibi baharatlarla havuç suyunuzu daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

– Greyfurt Suyu

Bağışıklık sistemi için yararlıdır.
C vitamini açısından zengindir. Ancak ilaç kullanıyorsanız dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü kollesterol düşüren ilaçlar gibi bazı ilaçlarla birlikte alındığında sakıncalı olabilir.

– Üzüm Suyu

Vücut tarafından kolayca özümsenen basit şekerleri sayesinde yüksek enerji kaynağıdır. İçerdiği Diyet lifleri sayesinde bağırsakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü özelliği ile vücudu toksinlerden arındırıp temizler. Antioksidan özellikli olduğu için cildin yaşlanmasını geciktirir. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ve mafsal ağrılarına iyi gelen üzüm suyu, kalp sistemini düzenler, bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir.

Limon ve taze nane yaprakları üzüm suyuna lezzet katacaktır.

– Yaban Mersini Suyu

Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür.
Yaban mersini, kansere sebep olan serbest radikalleri yenen ve kolajeni bozulmaktan koruyan antosiyaninler açısından zengindir. Eğer meyvelerin suyunu çıkarmaktansa, ezerseniz o zaman bol lifli bir içecek de elde etmiş olursunuz.

– Portakal Suyu

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansızlığa iyi gelir. Sıkı bir C vitamini deposu olan portakal suyu aynı zamanda doğum bozukluklarının önlenmesinde de etkili. Portakal suyunda bulunan antioksidan ise damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ayrıca tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Portakal suyunuzun içine yeşil limon dilimleri atarak güzel bir aroma eklemiş olursunuz.

– Mango Suyu

Gözlere ve cilde iyi gelir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
Serbest radikalleri yok eden beta karoten açısından zengindir. Vücut, beta karoteni aynı zamanda A Vitamini yapmakta kullanır ki, A vitamini de cilt, göz ve akciğer sağlığı için önemlidir.

– Kayısı Suyu

Akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine yarar. Ayrıca, doğal lif açısından çok zengin olduğundan bağırsakları korur. Kansızlığı önler, kan yapımına yardımcı olur. Cildi ve saçı canlı tutmaya da yarar.

Kayısı suyunuza biraz tarçın katarak güzel bir tat elde edebilirsiniz.

– Ananas Suyu

Enerji verir ve sindirimi sağlar.
Ananasta, ağır proteinleri sindirmeye yarayan bromelain enzimi vardır. Ayrıca doğal şekerler açısından da zengin olması enerji vermesini sağlar. Her 100 ml için 11 mg C vitamini içerir.

– Domates Suyu

Zayıflamaya yarar. Özellikler erkek sağlığı için birebirdir.
250 ml’lik bir bardak Domates suyunda sadece 50 kalori bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği likopen sayesinde Prostat Kanseri riskini azalttığı iddia edilmekte.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER