Günümüzde tüketmek üzere satın aldığımız bir çok gıda maddesi ve içecek, plastik ambalaj ya da plastik şişe içerisinde tüketiciye ulaştırılmaktadır. Plastik malzemelerin kullanılmasının ne kadar sağlıksız olduğu tartışılıyor. bazı üretici firmalar gıda kodeksi yönetmeliğine uygun plastik malzeme kullanırken, bir çokları ise, ne yazık ki, gıda kodeksi yönetmeliğine uygun olmayan plastik malzemeler kullanmaya ve tüketicinin hayatını riske etmeye devam etmektedirler.
Plastik madde yapımında ham madde olarak petrol artığı kullanılır. Bir çok plastik şişe ya da plastik ambalaj, dayanıklılık süresini uzatmak amacıyla yüzlerce kimyasal eklenerek elde edilir ve bunların bir çoğu insan sağlığını direkt olarak tehdit eden zehirli maddelerdir. Özellikle asitli içecekler, plastik şişelerin bileşiminde bulunan katkı ve boya maddelerinin eriyerek, bu zararlı maddelerin içecek içeriğine karışmasına neden olurlar ki bu da sağlık açısından son derece zararlıdır.
Plastik şişe ya da ambalaj içerisinde gıda maddesi alırken, kullanılan plastik malzemenin gıda kodeksi yönetmeliğine uygun olup olmadığına bakmak, sağlık açısından son derece önemlidir. Peki, satın aldığınız gıda maddesine ait plastik şişe ya da ambalajın sağlıklı plastikten yapılmış olduğunu nasıl anlarsınız? Nelere dikkat etmeniz gerekir?
– Su şişeleri, gıda kapları, biberonlar vb. tüm plastik ambalajlar büyük tehlike saçıyor. Plastik kaplarda ürün almadan önce ‘plastik türünün’ sağlığa zararlı olup olmadığını anlamak için ambalajın üzerindeki numaralara dikkat edin.
– Plastik kapların altında 1’den 7’ye kadar rakamlar var. Gıda maddesi alırken bu numaralara dikkat.
– 1’in anlamı, PET veya PETE polietilen demektir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır, zararsızdır.
– 2′ ise HDPE yüksek yoğunluklu polietileni işaret etmektedir. Deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur bu da zarar içermez.
– 3′ rakamı PVC polivinil klorid içermektedir. Streç folyo, dış mekanda kullanılan eşyalar, plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır, zararlıdır.
– ‘4’ rakamı LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme ve çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur, zararsızdır.
– ‘5’ rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında kullanılır ve zararsızdır.
– 6’nın anlamı PS polistirendir. Yemiş paketleri, plastik bardak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerindendir, zararlıdır.
– 7′ ise diğer ürünleri işaret etmektedir. Bunlar birden altıya kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur, kullanılması oldukça zararlıdır.
BUNLARI SÜPERMARKETTEN ALMAYIN!…
Artık sebzelerden tencereye, kağıt havludan kozmetik ürünlere kadar ihtiyacımız olan her şeyi süpermarketlerden alıyoruz. Peki doğru mu yapıyoruz?
Reader’s Digest dergisinde yer alan habere göre, taze, donmuş, konserve ya da hazır yiyecekler, kağıt havlu, bulaşık deterjanı gibi mutfak ihtiyaçlarınızı, kozmetik ürünlerinizi veya çeşit çeşit giysilerinizi süpermarketlerde bulabiliyorsunuz.
Peki bunlardan bazılarını marketlerden almamanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte marketten almamanız gereken 5 şey…
1. Tencere seti ve kap kacak: Marketten et alırken eğer evinizde yoksa kızartma tavası da almanız uygun olur. Fakat tavayı marketten alırsanız çok daha fazla para ödemek zorunda kalırsınız.
2. Kozmetikler, kişisel bakım ürünleri ve tuvalet malzemeleri: Dudak koruyucunuzu, nemlendiricinizi, diş macununuzu, tıraş bıçaklarını ve deodorantınızı marketten aldığınızda zamandan tasarruf edersiniz. Ancak dış piyasa fiyatından satın alırsınız…
3. Küçük ev aletleri: İndirim zamanlarında aynı tost makinesini 20 liraya satın alırken, süper marketten niçin 40 liraya satın alasınız ki?
Aynı durum kahve makinesi, elektrikli çay ısıtıcıları ve portatif sobalar için de geçerli.
4. Eğlence-piknik malzemeleri: Balonlar, mumlar, piknik tabakları, bardakları gibi ürünleri toplu olarak kırtasiye gibi dükkanlardan alırsanız daha az para ödersiniz.
5. Pil, ampul, uzatma kabloları: Bu tür ürünlerin orijinallerini elektronik eşya satan mağazalardan daha ucuza alabilirsiniz.