Mutlu olduğumuzu içimizdeki coşkudan, kahkahalarımızdan, hayata tutunmamızdan kolayca anlayabiliriz. Ancak mutsuz olduğumuzun farkına varmamız zaman alabilir ya da kendi iç dünyamızda derin bir inceleme gerektirebilir. Hayatın koşuşturmacası içinde mutsuzluk kolay farkına varabileceğimiz bir duygu durumu değil. Ayrıca kimse mutsuz olduğunu kabullenmek istemez.
Çoğu zaman iç sıkıntılarımız, sebepsiz huzursuzluklarımız dikkatimizi çekse de bir türlü mutsuzluk kavramını kendimize konduramayız. Oysa mutsuzluk mevcut ise, ortadan kaldırılması gereken bir ruh halidir. Çünkü devamı psikolojik sorunları beraberinde getirir. Bu nedenle keşfedip, mutsuzluğumuza sebep olan unsurları hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor.
Biz farkına varmasak da, mutsuzluk kendini 4 şekilde ifade ediyor aslında. Zaman zaman kendimizi yoklayıp, bu 4 belirtiyi üzerimizde taşıyıp taşımadığımızı kontrol etmemiz ruh sağlığımız açısından çok önemli.
Mutsuzluğun 4 Belirtisi
1- Uykusuz geceler
Araştırmalar uykusuzluk ile mutluluk düzeyinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Uyku sorunu çeken insanlar, stres hormonu olarak da bilinen cortisol’ün etkilerine daha açıktır. İşte bu yüzden egzersiz yapmak ve uyku öncesi rahatlamak yeterli uyku almanıza yardımcı olabilir.
2- Sorunlu ilişkiler
Artarak devam eden can sıkıntısı tükenmekte olan bir ilişkinin de işaretidir. Mutsuz insanlar gelecekte karşılarına çıkan problemleri çözmekte ve onlarla yüzleşmekte sorun yaşarlar. Yeni insanlarla tanışmazlar ve arkadaş çevrelerini genişletemezler. Ve insan ilişkilerinde sorun yaşadıklarında hoşnutsuzluk yakalarını bırakmayan bir alışkanlık haline gelir. Aslında sorunlu ilişkiler mutsuzluğun sebebi olabileceği gibi sonucu da olabilir.
3- Stres düzeyi
Bilimsel araştırmalar, çevrenin insanların mutluluk düzeyinde büyük rol oynadığını gösteriyor. Güvende hissetmek ve rahatlık, tatmin ve memnuniyet hislerinin ortaya çıkmasında önemlidir. Aşırı stresli bir ortam endişe ve güvensizliğe neden olur. Elbette stresi hayatımızdan tamamen çıkaramayız ama olumlu düşünmek duygusal stres düzeyinin azaltılmasında önemli bir faktördür. Ayrıca çeşitli bedensel ve ruhsal rahatlama yöntemleri de bu konuda yardımcı olacaktır.
4- Çok fazla TV izlemek
Bazen stresli bir günün sonunda gece boyunca TV izlemek kaçınılmazdır. TV dizileri ve yarışmaların arasında beyniniz gevşeyip, çalışmaya ara verir. Ancak bu sizin günlük rutininiz ise elinizdeki kumandayı bir süreliğine kenara bıraksanız hiç fena olmayacak. Ne yazık ki yapılan araştırmalara göre TV izleme süreniz ne kadar fazlaysa, mutluluk düzeyiniz de o kadar düşük anlamına geliyor. Vaktinizi arkadaşlarınızla geçirin, çeşitli yardım organizasyonlarında gönüllü olmaya çalışın.