11 C
New York kenti
Cumartesi, Nisan 1, 2023

Mutfağınızda Bulunması Gereken 10 Besin Maddesi

923290_581647085201823_1492622503_nSağlıklı yaşam için buzdolabınızı lokal eczaneniz haline getirin. Sağlıklı ve kaliteli uzun bir yaşamın sırrı beslenme tarzınızda gizli. Kendinizde değişiklikler yapmanın ilk adımı, beslenme alışkanlığınızı değiştirmek ya da düzene koymakla başlar. İlk adımınıza, sağlıklı besinleri buzdolabınıza taşımayı da ekleyebilirsiniz. İkinci adımınız ise bu besinleri, öğünlerinize nasıl dahil edeceğinizi öğrenmek olmalı.

On besin maddesi var ki sağlık anlamında altın değeri taşıdıkları uzmanlarca belirtilip, buzdolabından eksik edilmemeleri tavsiye ediliyor. Eğer, sağlıklı yaşama adım atmak istiyorum diyenlerdenseniz, yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Çünkü, çok değerli bu on besin maddesinden bahsetmek istiyoruz.

– Yumurta ve Omega-3; 1 adet yumurtada 150 mg omega-3 mevcuttur. Bol bol protein almak ve sağlıklı beyin fonksiyonlarına sahip olmak istiyorsanız yumurta tüketimine özen göstermelisiniz. Özellikle sabah kahvaltıda bir haşlanmış yumurta yemeyi ihmal etmeyin.

– Ceviz; İçeriğinde faydalı yağlar ve serbest radikaller taşır. Özellikle kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Bir bardak suyun içinde üç-dört cevizin içi gece bekletilerek sabah yenir ve suyu da içilirse kolesterolü düşürür. Cevizi yaban mersiniyle birlikte yoğurda ekleyerek tüketip, kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

– Köy Peyniri; Köy peyniri saf sütten elde edildiği için yüksek protein içerir ve kas iskelet sistemine çok faydalıdır. Ayrıca içeriğindeki probiyotikler sayesinde de sağlığınıza sağlık katar. Sindirim sistemini güçlendirir ve kolon kanserinden korunmanızı sağlar. Az miktarda da laktoz içerir. Köy peynirinin, sade olarak ya da keten tohumu ile birlikte ya da kajuyla birlikte tüketilmesi önerilir.

– Ispanak; En değerli yeşillerdendir ve 18 adet vitamin ve mineral içerir. Salatalara katabilir, omlete ekleyebilir ya da yemek olarak tüketebilirsiniz.

– Brokoli; Brokoli çok faydalı olmasına rağmen Türk mutfağında çok az yeri olan bir besin maddesidir. Başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerinden tüketmesi gerekir. Çünkü, yüksek lif oranıyla, kanser savaşçısı olarak tabir edilen bir sebzedir. Uzmanlar brokolinin, meme, prostat ve yumurtalık kanserine karşı vücudu koruduğunu belirtiyorlar. Çiğ olarak, pişmiş olarak, dondurulmuş ya da taze olarak tüketilebilir. Nasıl tüketmek istiyorsanız o şeklide tüketin ama muhakakkak tüketin.

– Kimçi; Kimçi geleneksel bir Kore yemeğidir. Ana olarak lahana ve diğer sebzelerin fermente halidir. Lahanının fermente olması probiyotiklerin gelişrmesini sağlar, bu da sağlıklı bir sindirimi destekler. Günlük kimçi tüketimi insülin seviyenizi geliştirir ve yağları yakar.

– Ahududu; Ahududu, domates, çilek, brokoli, kivi ve elmadan çok daha fazla antioksidan özelliğine sahiptir. Bir bardak ahududu, yaban mersinine göre 2 kattan fazla lif içerir.

Dondurucunuzda muhakkak bulundurup, doğal tatlı olarak sıklıkla tüketmeye çalışın, kahvaltınıza da ekleyebilirsiniz.

– Yaban Mersini; Yaban mersini, yüksek tansiyona karşı çok faydalıdır. 8 hafta boyunca 2 bardak yaban mersinini her gün tüketmek tansiyonu %6 oranında düşürdüğü 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada yer almaktadır. Ahududu gibi yaban mersini de dondurucuda taze olarak saklanabilir. Kahvaltıda yoğurda, yaban mersini biraz kaju ekleyerek hem protein hem de antioksidan yönünden zengin bir kahvaltı yapabilirsiniz.

– Chia Tohumu; Bir kaşığında 5 gram lif bulunur. Aynı miktar lif için keten tohumundan 2 kaşık tüketmeniz gerekir. Ayrıca bitki bazlı omega 3, alfa linoik asit de içerir. Antioksidan özellikleri ile kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Yoğurda karıştırarak veya yulaf ezmenize ekleyerek tüketebilirsiniz.

– Somon; Omega-3 yönünden zengin olması nedeniyle kalp sağlığı için gerekli olan bir besin maddesidir. İçeriğindeki düşük civa oranı nedeniyle de tercih edilmektedir. Somonu çeşitli şekillerde tüketebilmeniz mümkün. Izgarada pişirilmiş olarak, omlete katılmış olarak…vs. Konserve veya havası alınmış poşetlerde satılanlarda taşınabilir olmasından dolayı tercih edilebilir.

Kolayca Hazırlayabileceğiniz Sağlıklı Atıştırmalık Önerileri

– Bir bardak ahududu, 1/4 bardak ceviz içi ve bir bardak yaban mersinini bir kasede birleştirip karıştırarak, son derece sağlıklı bir atıştırmalık elde edebilirsiniz.

– Sağlıklı, çabuk hazırlanabilen ve lezzetli bir kahvaltı için ıspanaklı omleti denemelisiniz.

– Bir bardak kimçi ile 2 bardak bebek ıspanakları 2 çay kaşığı zeytinyağında 1 diş sarımsak ekleyerek soteleyin. Izgara et yanında servis edebilirsiniz.

– 2 kaşık cevizi ezin ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Somon fileto üzerine sürüp 185 derecede 10-15 dakika pişirin. Bunu 2 parça buharda pişmiş brokoliyle servis edin.

– 1 çorba kaşığı chia tohumu, yarım bardak yaban mersini ve köy peynirini karıştırarak tüketebilirsiniz.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER