6.8 C
New York kenti
Çarşamba, Mart 29, 2023

Migren Olduğunuzu Gösteren 18 Belirti

nocanvas_migrenMigren, başağrılarının en önemli nedenidir. Ancak her başağrısını da migrene yormamak gerekir. Başağrısı; sinir, stres, uykusuzluk, gerginlik, çevresel etkenler, hava değişimi ve bir çok nedene bağlı olarak her an herkesin yaşadığı türden bir rahatsızlıktır. Migren ile sıradan başağrısını karıştırmamak gerekir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, migren başın belli bir bölgesinde oluşur. Genellikle sağ tarafta ya da sol tarafta olmakla birlikte başın arka kısmında da yerleşik migren ağrısı olabilir. Bu kişiden kişiye değişir. Bunun gibi migren atakları da kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.

Sürekli başınız ağrıyorsa elbette migrenden kuşkulanmakta haksız değilsiniz. Ağrıdan kurtulmanın en iyi yolu, sebebinin ne olduğunu ortaya çıkarmaktır.

Uzmanların görüşlerinden yola çıkarak, migren belirtilerini derledik ve portalımıza taşıdık. İşte başağrınızın migren olup olmadığını anlayabileceğiniz belirtiler…

1- Sinirlilik, heyecan veya depresyon hali; Uzmanlara göre, ruh halinde yaşanan değişiklikler migren sebebi olabilir. Araştırmalara göre, migren hastalarının birden bire ve sebepsiz yere karamsarlığa düştükleri gözlendi.

Hollandalı araştırmacılar auralı migrene sahip kişilerle yaptıkları araştırma sonucunda depresyon ve migren arasında olası bir genetik bağlantı olabileceğini ortaya çıkardı. Amerikan Nöroloji Akademisi’nin 2010 yılındaki toplantısında da orta veya şiddetli depresyonun aralıklı migren ağrılarının kronik olma riskini artırdığı söylenmişti.

2- Aura; Migren hastası olan bazı kişilerde aura deneyimleri. Aura, migren ağrısı başlamadan önce kişinin ağrı geleceğini hissedebiceği bazı semptomlar ve duyumlar olarak ifade edilir. En yaygın auralar, titrek ışıklar, noktalar ya da çizgi gibi görsel auralardır. Bu çizgiler bulanık ve kıvrımlı da olabilir. Bazı kişiler migren ya da herhangi bir baş ağrısı olmadan da aura görebilirler.

3- Uykuda yaşanan düzensizlik; Uyku uyurken zorlanma ve sabah yorgun uyanma neredeyse tüm migren hastalarının ortak sorunlarından bir tanesidir. Araştırmalar, uyku kalitesi ve migren ağrılarının yoğunluğu ve sıklığı arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. Migren baş gösterdiği zaman rahat bir uyku uyumak da zorlaşır. Birçok insan migren ağrılarından dolayı uykusuzluk sorunuyla karşılaşır. Aynı zamanda uykusuzluk da migrene sebep olur. Yani bir kısır döngü başlamış olur.

4- Baş ağrısı sersemliği ; Migren ağrısı geçtikten sonra, hasta kişi kendini dövülmüş gibi hisseder. Migren ağrısı çeken hastalarla konuşan araştırmacılar hastaların migren sonrası dönemde yorgunluk, konsantrasyon problemleri, halsizlik, baş dönmesi, sersemlik ve enerji kaybı yaşadığını öğrendi. Eğer baş ağrısından sonra kendinizi halsiz hissediyorsanız migren hastası olabilirsiniz.

5- Baş dönmesi (vertigo) veya çift görme ; Basilar tip migren olarak adlandırılan bir tür migrende; baş dönmesi, çift görme ya da görme kaybı oluşabilir. Bazı migrenler denge problemleri de yaratır. Yapılan son araştırmalarda migren ve baş dönmesi arasında bir ilişki olduğu saptandı.

6- Vücudun bir tarafında güçsüzlük ; Migren işaretlerinden biri de kollarda hissedilebilecek gevşeklik olabilir. Bazı insanlar migren krizi öncesinde vücutlarının bir tarafında kas güçsüzlüğü yaşar. Bu, aynı zamanda felç işareti de olabilir. Dolayısıyla kas güçsüzlüğü yaşıyorsanız, böyle ciddi problemleri ortadan kaldırmak için bir doktora başvurun.

7- Konuşma problemi ; Konuşma zorluğu da başka bir migren işareti olabilir. Bu, hastalar tarafından tarif edilen genel bir tanımlamadır. Eğer ilk defa konuşma problemi yaşıyorsanız, felç gibi başka bir ciddi hastalıkla bağlantılı olup olmadığını öğrenmek için doktora gitmenizde fayda var.

8- Hareket etmek de ağrıyı tetikler veya ağrıyı kötüleştirir ; Yürümek, merdiven çıkmak gibi rutin hareketler de migren ağrısını kötüleştirebilir. Bazı migrenler koşma, ağırlık kaldırma gibi egzersizlerden ve cinsel aktiviteden dolayı efor sarf ettikten sonra ortaya çıkabilir. Efor harcama kaynaklı ağrılarda bir doktora görünmeniz sizin için daha iyi olacaktır, çünkü beyin anevrizması gibi daha ciddi bir problem de olabilir.

9- Ağrıyı tetikleyen ve kötüleştiren ışık, gürültü ya da kokular ; Migren ağrısı çeken biri genelde sessiz ve karanlık bir ortam arar ve o ortamda rahat eder. Parlak ışıklar ve yüksek ses migreni tetikleyebilir ya da ağrıyı artırabilir. Aynı durum bazı kokuları için de geçerlidir. Eğer migreniniz varsa kokular daha yoğun gelir ve size kötü hissettirir. Fakat bir parfüm dükkanının yanından geçmek bile bazen daha önce migreni olmayan birinin migren olma olasılığını tetikleyebilir.

10- Mide bulantısı veya kusma ; Bir ilaç üreticisi tarafından üç bin 700 kişiyle yapılan araştırma sonucunda migrenli hastaların yüzde 73’ü mide bulantısı, yüzde 29’u da kusma problemi yaşıyor. Aynı zamanda migren kaynaklı bulantıyı şiddetli yaşayanların, daha az ya da hiç bulantı yaşamayanlara göre daha kötü bir durumda olduğu ve ilaçlardan fayda sağlamada problem yaşadığı da tespit edildi.

11- Uyuşma veya karıncalanma ; Migreni olan bazı insanlar duyusal auralar da yaşar. Bu duyusal auralar hastaların bazılarında parmak uçlarından kola ve oradan yüze doğru giden geçici bir hissizlik şeklinde kendini gösterebilir.

12- Esneme ; Çok esnemek de vücudun migrenin başlamak üzere olduğuna dair verdiği bir ipucudur. Yorgunluktan doğan esnemeden farklı olarak bu esnemeler aşırı ve sık sık olabilir. Yapılan bir araştırmada hastaların yüzde 36’sının söylediğine göre, esneme, yaklaşan migrenin işaretlerinden biri.

13- İdrara sık çıkma ; Eğer sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsanız, bu, migrenin geldiğine habercidir. Sık idrar yapma, birçok migren hastasının ağrı olmadan yaşadığı semptomlardan biri. Bu uyarıcı işaretler, vücut tarafından migren başlamadan iki gün önce ya da ağrı başlamadan bir saat önceye kadar oluşmaya başlar.

14- Boyun ağrısı ; Birçok insan boynu sertleştikten sonra baş ağrısı yaşadığını söyler. Muhtemelen migrenin erken döneminde böyle bir gelişme olur. Ya da migren ağrısından sonra bu boyun semptomu ortaya çıkar ve boyunlarında zonklayan bir ağrı hisseder insanlar.

Yapılan bir araştırma sonucu migren hastalarının yüzde 38’inde daima boyun ağrısı da olduğu ve yüzde 31’inin de migren sırasında sık sık boyun ağrısına sahip olduğu ortaya çıktı.

15-  Göz ağrısı ; Migren ağrısı genellikle gözün arkasındaki yuvalarda olur. Ağrısı olanlar sorunu göz yorgunluğunda arar. Bu kişiler doktora gidip gözlerini kontrol ettirse de, baş ağrılarında herhangi bir iyileşme olmaz.

16- Başın iki ya da tek tarafında zonklayan ağrı ; Zonklayan ağrılar migrenin klasik belirtisidir. Zonklama, genellikle başın bir tarafında hissedilir. Yapılan araştırmalar sonucu, hastaların yüzde 34’ü zonklamaları sık sık yaşadığını dile getirirken, yüzde 50’si de zonklamayı sadece bir tarafta hissettiğini belirtti.

17- Yeme isteği ; Bir migren atağı meydana gelmeden önce, bazı insanlar bazı besinleri yemeyi çok ister. Çikolata da en çok yenmek istenen ortak yiyecek olarak karşımıza çıkıyor.

18- Burun tıkanıklığı veya gözlerde sulanma ; Migreni olan bazı insanlar burun tıkanıklığı ve gözlerde sulanma, burun açık olsa da burun akıntısı gibi sinüs semptomları yaşayabilir ve göz kapakları sarkıklaşabilir. Migren ilacını bulan şirketin yaptığı büyük bir araştırmaya göre sinüs ağrısı çekenlerin yüzde 90’ının migreni olduğu ortaya çıktı.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER