Mide kanseri, beslenme anlamında yaşattığı sorunlar nedeniyle yaşam kalitesini düşüren kanser türlerindendir. Midede oluşan tümörlerin sebep olduğu mide kanseri, zamanında teşhis edilmediğinde ölüme yol açabilir. Çünkü, kanser sebebiyle meydana gelen ölümler arasında mide kanseri üçüncü sırada yer almaktadır. Genel olarak midenin bir kısmında oluşan bu kanser türü, en çok görülen kanserler arasında dünya sıralamasında ise dördüncü sırada yer almaktadır.
Hem yaşam kalitesini düşüren hem de ölümlere sebebiyet veren bu tehlikeli kanser türünün erken teşhis edilebilmesi için belirtilerinin iyi öğrenilmesi gerekiyor. Kuşkulanıldığında da derhal bir uzman doktor muayenesine başvurulması erken teşhisi açısından oldukça önemlidir.
Gerçek sebebi tam olarak bulunamayan mide kanserinin oluşumu uzmanlar tarafından bir çok nedene dayandırılmaktadır. Erkeklerde görülme oranı çok daha yüksek olduğundan erkek kanserleri arasında sayılmaktadır. Özellikle yaşı ileri erkeklerde mide kanserine yakalanma riski artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yaşayan erkeklerde bu risk ikiye katlanıyor.
Ailesinde mide kanseri geçmişi olanlar ve diğer risk grubunda yer alanlar, özellikle 40 yaşını geçtikten sonra periyodik olarak endoskopik incelemelerini muhakkak yaptırmalıdırlar.
Mide kanseri, erken teşhis edilmesi zor kanser türlerindendir. Çünkü, erken dönemde hiç bir belirti vermez. Bu nedenle, özellikle risk altındaki kişilerin yıllık olarak kontroller yaptırmaları ve endoskopik incelemeye tabi tutulmalarında fayda vardır. Mide kanserinin erken teşhisi ancak bu şekilde mümkün olabilir.
Mide kanseri ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler vermektedir. Mide kanserine neden olan kötü huylu tümörün yaygınlaşması durumunda ya da mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesinde mide kanseri belirtileri husule gelmektedir. O belirtiler ise şunlardır;
– Bulantı ve kusma
– Kansızlık
– Yorgunluk hissetme
– Midede ağırlık hissi ve ağrı
– Bağırsaklarda ya da midede genellikle gizli bir şekilde seyir eden kanama
– Sürekli iştahsızlık ve kilo kaybı
– Yemekten sonra ciddi şişkinlik ve rahatsızlık hissi
Bu belirtiler, her zaman mide kanseri belirtisi olmamakla birlikte, biri ya da bir kaçı yaşandığı taktirde vakit geçirmeden hekime başvurmak gerekir. Teşhis konulduğu andan itibaren tedavi için gerekli olan adımlar atılmalıdır. Aksi taktirde hasta hayatını kaybedebilir.
Mide kanserinin günümüzde kullanılan en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Ancak, cerrahi müdahale yapılabilmesi için kanserin erken evrede tesbit edilmiş olması ya da çok fazla yayılmamış olması gerekmektedir. Yani mide kanserinin yayılma oranının mide ve lenf bezleriyle sınırlı kalması gerekir. Çok yayılmış vakalarda cerrahi müdahalenin başarı oranı düşmektedir.
Erken teşhis edilmiş ve yayılma eğilimi göstermemiş mide kanserlerine yapılan cerrahi müdahale, %90-%95 oranında başarılı olmaktadır. Cerrahi müdahalenin başarı oranı, kanserin yakalanma evresine göre yükselebilmekte ya da düşebilmektedir. Ne kadar erken evrede yakalanırsa başarı da o kadar yüksek olmaktadır.
İlerleyen evrelerde tesbit edilmiş mide kanserlerine yapılan cerrahi müdahale sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulaması gereksinimi vardır.