Kış aylarının kasvetiyle birlikte, hem beslenme tarzından, hem de kendimizi bırakmış olmamızdan kaynaklı olarak metabolizma hızı da düşer. Bahar aylarının yaşandığı şu günlerde çoğu kişinin başı yavaş çalışan metabolizmasıyla dertte. Ancak, metabolizmayı kışın etkisinden kurtararak hızlandırmak, hareketlendirmek o kadar da zor bir şey değil. Önemli olan, verilen önerilerin yanı sıra egzersiz yapmayı asla ihmal etmemeniz.
1- Düzenli beslenmeye özen gösterin; Akşam saatlerinde ağır gıdalar tüketmekten kaçının ve öğün aralarını çok fazla açmayın.Sık sık ve az yemeye özen gösterin. Uzun süre aç kalmak kan şekerinizin düşmesine neden olur. Bu da açlık krizlerini beraberinde getirir. uzun süre aç kalıp, birden yemek metabolizma hızını olumsuz etkiler.
2- Acı yiyin; Acı, kararında tüketilirse metabolizmayı hareketlendirir, bağırsakları çalıştırır. Acı soğan, sarımsak, zencefil, acı kırmızı biber tüketebilirsiniz. Acı pul biber de bu anlamda işe yarar. Ancak, acı pul biber iştah açtığından kilo sorunu olanlara önerilmez.
3- Kararlı olun; Zihninizde kendinizi motive ederek, zihin gücünüzden faydalanın. Motivasyon tam olduğunda, zihin gücüyle metabolizmanın hızlanması sağlanabilir.
4- Yeşil çay için; Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırıcı özelliği uzmanlarca sık sık dile getiriliyor. Günde
5-6 bardak yeşil çay içilmesi metabolizmanızı hızlandırmada etkili olacaktır.
5- Tere tohumu yiyin; Tere tohumu, vücuttaki şişlik, ödem, yağlanma gibi sorunların giderilmesinde çok faydalı. Metabolizması yavaş olan kişilerin eğer tiroid nodülü ya da hipertiroidi gibi bir rahatsızlığı yoksa tere tohumu yiyerek metabolizmasını hızlandırması mümkün. Tere tohumu sabah aç karnına ve bir miktar balla karıştırılarak yenebilir.
6- Erken kalkın; Sabah erken saatlerde uyanıp kazandığınız zamanı spor ve egzersizle değerlendirirseniz metabolizmanızın da daha hızlı çalıştığını fark edeceksiniz. Sabahları geç uyanmak vücudun doğal ritmini de bozduğundan metabolizmanın yavaş çalışmasına neden oluyor. Uyumak elbette çok güzel ancak sabahları geç kalkan, yatakta çok vakit geçiren ve çok uyuyan kişilerin metabolizması sabahları güne erken başlayan kişilere göre daha yavaş çalışıyor.
7- Sık duş alın; Yaz mevsiminde sıcaklardan dolayı zaten sık sık duşa girme ihtiyacı hissedeceksiniz. Sabah uyandığınızda, spordan sonra ya da akşam saatlerinde alacağınız duş hem metabolizmanızın hem de kan dolaşımınızın hızlanmasını sağlar. Üstelik duş sırasında tazyikli suyun altında kendinize yapacağınız masaj sayesinde günün yorgunluğunu üzerinizden atmanız ve canlanmanız da mümkün.
8- Güneşlenin; Güneşlenmek de metabolizmayı hızlandırmak açısından çok önemlidir. Boşuna dememiş atalar ”güneş giren eve doktor girmez” diye. Ancak, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneş altında kalmaktan kaçınmalısınız. Güneşleneceğinizde ise, koruyucu krem sürmeyi ihmal etmeyin.
9- Bitki çaylarınıza funda yaprağı; Funda yaprağı iyi bir bağırsak çalıştırıcısıdır. Bu nedenle diğer bitki çaylarınıza bir kaç funda yaprağı ekleyebilir ya da demleyerek günde bir kez funda çayı içebilirsiniz. Funda çayı, vücuttaki yağları yakmanıza da yardımcı olur.
10- Mutlaka egzersiz yapın; Gün içinde yürüyen merdiven ya da asansör yerine merdivenleri kullanmak, akşam iş dönüşünde yolu biraz uzatmak, araçtan erken inip eve yürümek bile metabolizmanız için faydalı olacaktır. Yoğun çalışan, spora zamanı olmayan bir insansanız en azından sabah saatlerinde 15 dakika erken kalkıp vücudunuzu hareket ettirebilirsiniz. Hareket etmemek metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Egzersiz durgun bir metabolizma ile mücadele etmenin en etkili yolu.