Özellikle kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden olan marul, lezzetinin yanı sıra sağlık açısından da çok faydalı. Marul, içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımıza sayısız katkılar sağlamakta ve sağlığımızı olumlu olarak etkilemektedir. Şeker hastalığından kadınların adet sancılarına kadar bir çok faydası olan marul, sofralardan eksik edilmemesi gereken bir sebzedir.
Marulun Sağlığa Faydaları
– Marul, içeriğindeki A, C ve E vitaminleri sayesinde katarakt, felç ve kalp krizi riskinden korur.
– Kadınların adet dönemi ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
– Sindirim sistemini uyarıcı etkisiyle, sindirime yardımcı olur ve iştah açar.
– Dalak ve karaciğer büyümelerinin önüne geçer.
– Yatıştırıcı etkisi sayesinde uykusuzluğa iyi gelir.
– Marul bileşiminin büyük bir kısmı sudan oluştuğu için, idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.
– Başta mide kanseri olmak üzere, kanserlere yakalanma riskini düşürür.
– Marul, aç karnına yenildiğinde tokluk hissi verir. Ayrıca kan şekerini düzenler.
– Marul suyu yüze sürülürse ergenlik sivilceleri ile diğer cilt problemlerine iyi gelir.
– Demir ve folik asit içerdiklerinden kansızlığı önler ve gebe kadınların spina bifida (yani omurganın bir yanının açık oluşu) hastalığı taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
Marulun Besin Değerleri
100 gr. marul vb. salataların içerdiği ortalama besin değerleri şunlardır: 14 kalori; 0,9 gr. protein; 2,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yağ; 0,5-0,8 gr. lif; 22 mgr. fosfor; 20 mgr. kalsiyum; 0,5-0,7 mgr. demir; 9 mgr. sodyum; 175-220 mgr. potasyum; 330-355 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,06 mgr. B2 vitamini; 0,3 mgr. B3 vitamini; 0,005 mgr. B6 vitamini; 10-55 mcgr. folik asit; 5-6 mgr. C vitamini ve 0,2-0,57 mgr. E vitamini.
Marulun Zararları
– Marul, erkeklerde cinsel isteği frenler.
– İyi temizlenmeden tüketildiğinde böbreklerde kum oluşumuna neden olabilir. Üstelik bu durum tüm yeşil sebzeler için geçerlidir.