19.6 C
New York kenti
Pazar, Haziran 4, 2023

Kulak Çınlaması Hangi Hastalıkların Belirtisi olabilir?

1399026444_kulak-cinlamasinin-altindaki-tehlike_6372Kulağınız çınladığında hayra yorup birinin sizi andığını düşünenlerden misiniz? Eğer böyle düşünüyor ve kulak çınlamasını geçiştiriyorsanız bilin ki zararda olabilirsiniz. Kulak çınlaması her ne kadar sık karşılaşılsa da basit sebeplere dayansa da bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir.

Kulak çınlaması nedir? Kulak çınlaması, zaman zaman ortaya çıkan ya da sürekli olarak devam eden normalin dışındaki ses olarak tarif edilir. Hastalar bu sesi genelde zil sesi olarak tanımlıyorlar. Kulak çınlaması tek kulakta ortaya çıkabileceği gibi her iki kulakta da olabilir. Geçici ve kısa süreli olan kulak çınlamasının dışında, süreklilik arzeden bir kulak çınlaması durumunda başka hastalıklardan kuşkulanmak yerinde olur diyor uzmanlar. Uzun süren kulak çınlaması durumlarında vakit kaybetmeden bir uzman hekim muayenesine başvurmak gerekir.

Kulak çınlaması hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

1-ALERJİK RİNİT
Burunda tıkanıklık, genizde yoğun akıntı ve östaki tüpünde tıkanıklığa neden oluyor. Bu da kulak çınlamasına yol açabiliyor. Tedavi ile sorun ortadan kaldırılabiliyor.

2-ANEVRİZMA
Damarlarda meydana gelen genişlemeler olarak tanımlanan anevrizma, özellikle baş boyun bölgesinde ise kişide çınlama gelişebiliyor.

3-TÜMÖRLER
İşitme siniri kulaktan alınan sesi beyine götüren sinir. İşitme sinirinden kaynaklanan tümöral oluşum özellikle tek taraflı çınlamaya yol açıyor.

4-Sürekli hale gelen, geçmeyen ve aniden ortaya çıkmış tek taraflı bir çınlamanın üzerinde durulması gerekiyor. Kişinin sadece tek kulağında çınlamaya yol açabildiği gibi buna işitme kaybı ve baş dönmesi de eşlik edebiliyor.

5-METABOLİK HASTALIKLAR
Kişide şeker hastalığı varsa, tansiyonunda ani yükselişler veya ani düşüşler görülüyorsa, kolesterol yüksekliği, tiroid hastalığı varsa yine mutlaka tedavi edilmesi gereken bu hastalıklar, kişide kulak çınlamasına yol açabiliyor.

6-KULAK ENFEKSİYONU
Dr. Uçar “Her çeşit kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, dış kulak enfeksiyonu kulak çınlaması yapabiliyor. Hastalık tedavi edildiğinde kulak çınlaması sorunu ortadan kalkıyor” diyor. Basit bir kulak kiri bile kulak çınlaması yapabiliyor ve yine basit bir tedavi ile sorun çözülebiliyor.

7-KULAK ZARINDA DELİNME
Kulak zarında travma sonucu enfeksiyona bağlı veya yüksek sese maruz kalmaya bağlı gelişmiş bir delinme olabilir. Delinme varsa yine çınlama olabiliyor. Akut bir zar delinmesi ise ve delik çok büyük değilse, erken dönemde teşhis edildiyse, enfeksiyona yol açması engellenerek yüzde 90 kulak zarı kendini yeniliyor.

8-ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİ
Hastalar kulakta dolgunluk, çınlama hissedebiliyor. Bunlar üst solunum yolu enfeksiyonları, uçak yolculuğu, dalma sonrası veya küçük çocuklarda geniz etine bağlı sebeplerden oluşabiliyor ve bu nedenler kulak çınlamasına yol açabiliyor. Orta kulakta sıvı enfeksiyona dönüşebiliyor veya enfeksiyon sonrası içeride sıvı kalabiliyor.

9-KULAK KİREÇLENMESİ
Orta kulakta çekiç örs üzengi kemiklerinde meydana gelebilen kalıtımsal hastalığa kireçlenme deniliyor. Böyle bir süreç varsa kişide işitme kaybı ile kulak çınlaması da ortaya çıkabiliyor. İşitme siniri etkilenmediyse, ileri bir basamakta değilse cerrahi tedavi ile iyileştirilebiliyor.

10-İLAÇLAR YOL AÇABİLİYOR
Pek çok kişi bir yeri ağrıdığında ya da farklı nedenlerle hemen ilaca sarılıyor. Ancak yanlış yapılıyor. Örneğin gelişigüzel aspirin kullanımı, romatizma ilaçları, bazı antibiyotikler, sakinleştirici ilaçlar, psikiyatri ilaçları kulak çınlamasına yol açabiliyor.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER