Kolanın içinde böcek olduğu söylentileri yıllardır halk arasında sürüp gidiyor. Kimisi bunun bir söylentiden ibaret olduğunu, kimisi gerçek olabileceğini iddia ediyor ve bu söylenti efsane gibi dilden dile dolaşıp duruyor.
Tabi ki maksadımız, on yıllardır en iyi içecek olarak meşrubat sektörüne damgasını vuran kolayı kötülemek değil. ”İçinde böcek var” meselesinin ne olduğunu araştırdık ve sizlerle paylaşmak istedik.
İşte kolanın böcek gerçeği…
– Kola rengini, cochineal adlı böcekten almaktadır. Yani kolanın renginin ana maddesi bu böcektir. Cochineal, sadece kolada değil bir çok gıdada ve kozmetikte hatta tekstilde renk verici olarak kullanılan bir böcektir. Bu nedenle bir çok sektörün kanı ve canı gibidir.
– Eğer cochineal isimli böcek olmasaydı ne kola bugünkü renginde olur, ne kadınların gözdesi olan rujlar renk renk olabilir ne de sosis pembe rengini alabilirdi.
– Cochineal aynı zamanda, kozmetik boyası yapımı ile tekstilde de yoğun bir şekilde kullanılıyor.
– Cochineal’ı ilk keşfedenler Azteklerdir ve kök boyası yapımında kullanmışlardır. Bu böcek, Meksika ve Güney Amerika’da yaşıyor.
– Peru, Kanarya adaları, Şili ve Bolivya’da dev kaktüslerin üzerinde yetişen bu böcek, dev fabrikalarda işlenerek renk verici olarak kullanılacak hale getiriliyor.
– Doğal ortamı az önce de belirttiğimiz gibi kaktüs bitkisi. Bu nedenle dev kaktüslerde çoğalıyor. Ancak, doğal ortamında yetiştiği gibi kültürel ortamda da üretilebiliyor.
– Böcek yetiştirilmesi ticari aracılık olarak kullanılıyor ve özel olarak bu böceği yetiştirmek üzere büyük çiftlikler kuruluyor.
– Böcekler; Şili, Peru ve Meksika’daki fabrikalarda işleme tabi tutuluyor.
– Işınlanarak toz haline getirilip hijyene tabi tutulduktan sonra satışa sunuluyor.
– Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) kullanımına izin verdiği madde, eski zamanlardan beri kırmızı renk elde etmek için yararlanılan cochineal böceğinden elde ediliyor.
– Bisküviden şekerlemelere kadar çok sayıda üründe kullanılan bu maddenin şimdilik bilinen tek zararı alerjik reaksiyonlara yol açması.
– Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor: ”Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram. Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda böcek var.”
– Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan karminin önünde yasal engel yok.