Kadın kanserlerinin içinde en önemlilerinden biri de yumurtalık (over) Kanseridir. Yumurtalık (over) kanseri, ilk zamanlarda pek fazla belirti vermeyen ve sinsice ilerleyen bir kanser türüdür. Sıklıkla 60-64 yaşlarında görülen yumurtalık kanseri, aslında 40 yaşın üzerindeki tüm kadınları tehdit eden bir kanser türüdür.
Yumurtalık kanserinin en önemli nedenleri ve risk faktörleri;
– 40 yaşın üstünde olmak
– hiç doğum yapmamış olmak
– Geç menopoza girmek
– Yağlı gıdalarla beslenmek
Yumurtalık kanserinin belirtileri ise;
– Karında ağrı ve şişlik
– İdrar sorunları
– Vajinal kanama
– Sindirim bozuklukları
– uzun süreli hazımsızlık, bulantı veya gaz
– Kilo kaybı
– Sık sık idrara çıkma
Yumurtalık kanserinin gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak bazı kadın gruplarında daha sık rastlandığı gözlemleniyor. Erken yaşlarda adet görmeye başlayan kadınlarla geç menopoza girenlerde ve hiç doğum yapmamış kadınlarda çok sık ortaya çıkyor. Bunun dışında, yağlı beslenen ve kilolu olan kadınlarda da çok sık rastlanıyor.
Tüpleri bağlanmış ya da alınmış kadınlarla, çok doğum yapmış kadınlarda ve uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda daha seyrek rastlanıyor.
8 Mayıs Dünya Yumurtalık (over) Kanseri günü sebebiyle uzmanlar çeşitli açıklamalarda bulunup, kadınları bu kanser türüne karşı uyarıyorlar. Özellikle karındaki şişliğin hafife alınmamasını, yumurtalık kanseri habercisi olabileceği hususunu vurguluyorlar.
Yine uzmanlar, yumurtalık kanserinin genetik geçişli bir kanser türü olduğu ve aile öyküsünde yumurtalık, rahim, meme ve kolon kanseri olan kadınların bu kanser türüne yakalanma açısından risk taşıdıklarını ifade ediyorlar.
Yumurtalık kanserinden korunma;
Yumurtalık kanserinden en iyi korunma şekli, periyodik olarak yapılacak jinekolojik muayene ile mümkün. Yumurtalık kanseri dört kadından üçünde ileri evrede teşhis ediliyor. Günümüzde erken tanıda en önemli yardımcı düzenli jinekolojik muayene yapılarak ve ayrıntılı aile öyküsü alınarak hastanın değerlendirilmesidir. Hastanın muayenesinde pelvik alanda bir kitle saptanırsa transvaginal ultrasonografi ile de değerlendirilmelidir. Ayrıca yumurtalık kanserinde kana fazla miktarda salınan ve CA-125 olarak adlandırılan tümör belirteci de ölçülmelidir. Ancak CA-125 değerinin sigara içme, erken gebelik, endometriozis gibi durumlarda da artabileceği bilinmelidir.