İşitme duyusunun görme engellilerde diğer insanlara göre çok daha fazla gelişmiş olduğunu hepimiz biliriz. Görme engelli olan bir insanın işitme duyusu çok fazla geliştiğinden, binlerce sesi birbirinden ayırt edip tanıma özelliğine sahiptir. Bizler her ne kadar görme organının işlevini yerine getiremediği için, ağırlığın işitme duyusuna kaydığını düşünsek de aslında gerçek öyle değil. Daha doğrusu gerçeğin öyle olmadığı bilim adamlarının yaptığı çalışmalarla ortaya çıkmış durumda.
Geçtiğimiz günlerde ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma sonucunda, bir hafta boyunca karanlıkta kalmanın bile işitme duyusunu geliştirdiği ortaya çıktı.
ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden uzmanların bir hafta boyunca karanlıkta tuttuğu farelerin beynindeki işitme ile ilgili bölgesinde gelişme olduğu belirlendi. John Hopkins Üniversitesi’nden sinir bilimi uzmanı Hey-Kyoung Lee “Araştırmanın en önemli sonucu bir duyunun kaybedilmesi diğer bir duyumunun gelişimini artırıyor.
Bu deneyde görme duyusunun kaybı işitme duyusunu artırdı. Bu normalde yetişkinlerde yapılması çok zor bir şeydir.” dedi.
EGZERSİZLERLE İŞİTME DUYUSU GELİŞTİRİLEBİLİR
Araştırma sonucunu yorumlayan Maryland Üniversitesi’nden biyolog Patrick Kanold, “İnsanlarda işitme duyusunun artması için kaç gün karanlıkta kalınması gerektiğini bilmiyoruz ama insanlarda duyu problemi yaşayanlarda bu sorunu çözmek için çoklu duyu egzersizleri yapılabilir. Bu sayede de koklear implantlarıyla işitme sorunu çözülemeyen hastalarda gelişim sağlayabilir.” Araştırma Neuron isimli bilimsel dergide yayınlandı ve Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından finanse edildi.