Kalp, hayati önem taşıyan en önemli organlardan biridir. Kaliteli bir yaşam sürebilmek için, kalp sağlığına önem vermek, kalp sağlığını koruyucu tedbirler almak gerekir. Kalp sağlığını korumadaki en önemli tedbir, tabi ki sigara ve alkol başta olmak üzere, kalbe zarar veren kötü alışkanlıklardan uzak durmaktır. Bunun yanı sıra, beslenme listesine kalbi güçlendirici ve destekleyici besin maddeleri eklemek de kalp sağlığını korumak açısından çok önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre, portakal, limon, geyfurt gibi narenciyelerin içeriğinde bulunan antioksidan flavonoidler, kalp krizi riskini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu nedenle uzmanlar, kalp sağlığı için narenciye tüketimine dikkat çekiyorlar.
Amerikan Kalp Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günlük olarak beslenmelerinde narenciyeye bol miktarda yer veren kadınlar, narenciye tüketmeyen kadınlara oranla, %19 daha az kalp krizi geçirme riski taşıyorlar. Araştırma, 14 yıl boyunca, 70 bin kadın hemşire üzerinde gerçekleştirilerek bu sonuca varıldı.
P vitamini olarak da adlandırılan flavonoidler, C vitaminiyle hemen hemen aynı özellikleri taşıyor ve sebzeler ile meyvelerin posasında bulunuyor. Kılcal damarların geçirgenliği üzerindeki etkisi bilinen P vitamini, bu damarların kanamasını ve yırtılmasını önlüyor, damarların geçirgenliğini artırıyor. C vitaminin emilimini de arttıran P vitamini, tıpkı C vitamini gibi vücutta depolanmıyor ve fazlası atılıyor.
Doğal ve sağlıklı besinlerin doğru tüketilmesi çok önemlidir. Bir çok insan, vitamine ihtiyacı olduğunu düşünerek, boş yere takviye vitamin almaktadır. Oysa vitamin fazlalığı fayda yerine zarar getirir ve vitamin alışının en doğru şekli besinler vasıtasıyla olanıdır.
Günlük Vitamin Dozunu Ayarlamanın 5 Yolu
– Günlük olarak vitamin alımının ilk yolunun sebze ve meyveler olduğunu sakın unutmayın.
– Meyve ve sebzelerin suyunu içmek yerine kendilerini yemeği tercih etmek en doğrusudur.
– Sebze ile meyve tükettiğiniz için, içiniz rahat olabilir ama yeterince tükettiğinizden emin misiniz? Günde 5 porsiyonun altına düşmemeniz gerekiyor.
– İyi beslendiğinizi sanırken hatalar yapıyor olabilirsiniz. Örneğin kahve içmek demir ve kalsiyum emilimini azaltıyor, D vitamini emilimi ise kalsiyum seviyenize bağlı olarak gerçekleşiyor.
– Sebze ve meyveleri nasıl yediğiniz de önemli. Meyveleri mümkün olduğu kadar soymadan, sebzeleri ise bıçak değdirmeden tüketmelisiniz.