Kalp sağlığı, genel sağlık içinde önemli bir yer tutar. Çünkü kalp, yaşamın merkezi organlarındandır ve yaşamın devamı için kalp sağlığının devamı şarttır. Kısacası kalp, yaşamsal bir organdır ve kalp sağlığı da kaliteli bir yaşamı olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. Kalp sağlığında oluşan aksaklıklar bazen kişinin yaşamına bile malolabilir.
Kalp sağlığı; sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşamın teminatıdır. Bu nedenle, vücut içinde yaşamsal değeri olan bu önemli organın sağlığına dikkat etmek gerekli ve çok önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren kalp sağlığı konusunda gerekli sağlıksal tedbirler alınmalı, olumlu ve sağlıklı bir yaşam ve beslenme tarzı oluşturulmalıdır. Çünkü kalp sağlığını korumanın yolu; düzenli bir hayat ve sağlıklı beslenmeden geçer.
Doğuştan kalp hastalığı olanlar ile herhangi bir kalp sorunu yaşayan kişilerin yaşam kalitelerini düşürmemeleri açısından, çok dikkatli davranmaları gerekir. Ayrıca; Stresten, yorgunluktan, uykusuzluktan, romatizmal rahatsızlıklardan ve ağır yağlı gıdalarla beslenmekten uzak durmak kalp sağlıklarını korumaları açısından yaşamsal önem taşır.
Kalp rahatsızlığı olsun olmasın, sağlıklı insanlar da dahil herkesin kalp sağlığı açısından dikkatli bir yaşam sürmeleri gerekiyor.
İşte kalp sağlığı için yaşamsal öneriler…
– Yemeklere tuz koymayın. Yemeklerinizi mısırözü, ayçiçeği veya haşhaşyağı ile hazırlayın,
– Bol bol taze sebze ve meyve yiyin,
– Bol bol yoğurt yiyin.
– Koşmayın, acele etmeyin,
– Her gün bir öncekinden daha iyi olduğunuza inanın,
– Kabız olmamaya dikkat edin,
– Çürük dişleriniz varsa, tedavi ettirin,
– Fazla miktarda yağlı sığır veya koyun eti, sütlü şeyler yemeyin. Konserve, pastırma, salam, peynir, turşu, balık ve çikolata gibi şeyleri mümkün olduğunca azaltın
– Sinirlenmeyin,
– Sigarayı bırakın, alkolü sınırlandırın
– Şişmanlamamaya ve kilonuzu muhafaza etmeye çalışın,
– Fazla yorucu işler yapmayın,
– Uyku ve dinlenmenizi ihmal etmeyin,
– Kızartma alışkanlığını ortadan kaldırın. Bunun en önemli nedeni, kızartma sırasında yağın yanmasıdır. Burada yağın kalitesinin ve türünün bir önemi bulunmamaktadır.
– Her gıdadan yeterli ve dengeli tüketin,
– “Bana bir şey olmaz”, “Can boğazdan gelir” ya da “ Ne bulursam, onu yerim” diyenlerdenseniz potansiyel bir kalp hastası adayı olabiliriniz.