Kalp krizi, hayati tehlike taşıyan en önemli kalp rahatsızlıklarındandır. Kalp krizlerinin çoğu zaman kaybı sebebiyle, hastanın ölümüyle sonuçlanır. Çünkü kalp krizi, müdahale açısından saniyelerin bile çok önemli olduğu bir durumdur. Bu nedenle herhangi bir kalp krizinin ölümle sonuçlanmaması için, zamanında müdahale edilmesi gerekir.
Kalp krizi esnasında, krizin ağır aşamalara gelmeden kriz geçiren kişinin kendisi üzerinde ilk tesbiti ve yardım çağırması, hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak açısından çok önemlidir. Kalp krizi belirti veren bir rahatsızlık olmasına rağmen, çoğu zaman sık sık karşılaştığımız ve önemsiz gibi görülen basit belirtiler verdiği için önemsenmez. Bu nedenle kalp krizinin ölümcül bir hal almaması açısından, belirtilerinin öğrenilerek, ilk sinyallerde en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmak ya da yardım çağırmak hayatınızı kurtarabilir.
Kalp Krizi Nedir?
Kişinin kalbi besleyen damarlar ile kalbe az kan gelmesi veya kalp dokusunda bulunan problemler nedeni ile kalp işlevinde gelen probleme ya da ileri seviyede kalbin durmasına denir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kişinin göğüs kısmında sıkışma hissi, göğüs üstünde basınç duygusu, göğüste birkaç dakika süre ile ağrı şikayeti, omuzlarda ağrı, boyun bölgesinde ağrı, çene veya kollara doğru genişleyen ağrılar, baş dönmesi, aniden terleme, mide bulantısı, nefes güçlüğü, yorgunluk ve ağırlık hissi, mide şikayetleri gibi bulgular kalp krizi belirtileri arasında yer alır.
Kalp Krizi Geçiren Kişiye İlk Müdahale
erken müdahale tedavi sürecinde önemli bir yer tutar. Kalp krizi geçiren kişilere acil ve doğru müdahale uygulanması gerekir. Bu nedenle herkesin ilk yardım bilmesi ve doğru ilk yardım eğitimi almış olması insan sağlığı açısından önemli yer tutar.
Kalp Krizi Vakalarında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hemen 112 acil yardım hattını arayarak yardım talep edin.
Hastayı rahat edebileceği mümkün olan pozisyonda tutun.
Hastanın bilinci yerindeyse ve aspirine karşı alerjisi bulunmuyorsa, 1 tane yetişkinler için olan aspirinden ya da 2 ile 4 arası bebek aspirini verin.
Hastanın daha önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaçlar varsa ve bu ilaçları alması gerekiyorsa, ilaçları içmesine yardımcı olun.
Solunumu ve nabzı kontrol edin, eğer solunum ve nabızda problem var ise ve ilk yardım eğitiminiz mevcutsa akciğer-kalp canlandırma ilk yardım yöntemi uygulayın. Ama bilinçsizce yapılan ilk yardımlar hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilinçli ilk yardım yapılması önemli ve hayatidir.