Erkekler, yalan söylemeyi ya da yalan söylerken kamufle etmeyi beceremediklerinden, kadınları da kendileri gibi zannederler. Bu nedenle kadınlar tarafından kandırılmaları kolay olur. Karşılarındaki kadının anlattıkları konusunda kafaları karışsa da yalan olup olmadığını çözmekte zorlanırlar. Hatta çoğu zaman çözemediklerinden inanmayı tercih ederler. Aslında, bazı küçük ayrıntılara dikkat etseler, karşılarındaki kadının yalan söyleyip söylemediğini çözmeleri çok da zor olmaz.
Aslında erkekler haksız da sayılmazlar. Erkeklerin yalan söylediğini anlamak ne kadar kolaysa, kadınların yalan söylediğini anlamak ve ortaya çıkarmak o kadar zordur. Çünkü kadınlar, erkeklere göre daha sosyal varlıklardır ve bu sosyallikleri onlara, yalan söylerken bile renk vermeme deneyimi kazandırmaktadır. Hiç yalan söylemiyorum diyen bir kadının bile, en azından yakın arkadaşına görüntüsü konusunda zaman zaman yalan söylemek zorunda kaldığı olur. Örneğin şişman bir arkadaşına mini eteğin kendisine ne kadar yakıştığını söylemek gibi. Bunu yaparken inandırıcı olmak zorunda olduğu için, bu küçük, beyaz yalanlar onlar için hayat tecrübesi olmaktadır.
Kadınlar, yalan söyleme konusunda soğukkanlı ve oldukça inandırıcıdırlar ve kolay kolay kendilerini ele vermezler. Yalan konuşsalar da, konuşmayı el kol hareketi ve mimikleri ile desteklemeleri onları inandırıcı kılmaktadır. Oysa erkekler, en küçük bir yalanda yüzleri kızarıp, elleri terleyerek kendilerini çabuk ele vermektedirler.
Kadın yalanlarını çözmeye çalışan erkeklere, bunu nasıl yapacaklarını uzman önerisiyle birlikte portalımıza taşıdık. Bakalım kadınların yalan söylediği nasıl anlaşılırmış?..
Daily Mirror internet sitesinde yer alan habere göre, İngiliz ruhbilimci Dr. Jez Rose tarafından yapılan araştırma, kadınların büyük çoğunluğunun beyaz yalanlara başvurduğunu ve yalan söyleyen insanların tipik özelliklerini göstermedikleri için de yalanlarını yakalamanın mümkün olmadığını ortaya çıkardı.
Ruhbilimci Dr. Jez Rose’a göre yalan söyleyenlerin sergiledikleri özellikler şöyle;
– Tik Sergileme; Yalan söyleyen bir insan, normal davranışlarından uzaklaştığı için tiklerini kontrol edemez hale gelir.
– Kollarını Kavuşturma; Yalan söyleyen insan tepkiden korktuğu için gayri ihtiyari olarak savunmaya geçerek kollarını kavuşturur.
– Ayağını Yere Vurma; Yalan söyleyen insanlar, yalanlarının ortaya çıkacağı endişesiyle, ayaklarını sürekli yere vurup, kıpırdatarak sandalyesinde sallanır.
– Tereddüt; Yalan söyleyen insan detaylarını kafasında kuramadığı için tereddütte kalır, konuşması yavaşlar, cevap verirken uzun süre düşünür.
– Gözlerini Kaçırma; Göz kontağı da kuramayan yalancılar göz göze gelince hemen başını çevirir. Sürekli kapıya bakan bu kişiler yalanı söyledikten sonra kaçıp gitmek isterler.
– Gözünü Kırpıştırma; “Gözler kalbin aynasıdır” sözünün doğruluğunu yalan söyleyenler bir kez daha ispatlayıp, sık sık gözlerini kırpıştırırlar.
– Yapay Gülümseme; Doğal gülümseyenlerin gözlerinin içi gülerken, yalancıların yüzünde yapay bir gülümseme belirir.
– Yüze Dokunma; Söylediklerinin yalan olduğunu gizlemek isteyenler sürekli yüzüne dokunur, burnunu kaşır, ağzını eliyle kapatır ve sık sık dudaklarını ısırır.
Erkekler çok beceriksiz
Dr Jez Rose’a göre kadınların yalan söylediğinin zor anlaşılmasının sebebi daha sosyal bir yapıya sahip oluşları.
“Kadınlar sözlerini el kol hareketleri ve rahat davranışlarıyla desteklediği için yalanları maskeleniyor” diyen Rose, kadınların konuşurken inandırıcı şekilde karşısındakinin gözünün içine baktığını kaydetti. Rose, “Bu da sözlerin yanlışlığının ortaya çıkmamasına sebep oluyor. Oysa erkekler bu konuda başarısız. Erkekler kadınlarla aynı metotları kullanarak yalanlarını maskelemeye çalışsa da bunu inandırıcı yapamıyor” dedi.
Erkeklerin eşlerini aldattığında kolayca ortaya çıkmasının nedenini de buna bağlayan Rose, “Erkekler sadece şimdiyi düşünür. Detayları kafalarında kuramadıkları için de söylediklerini unutur” sözleriyle erkeklerin yalan söyleme konusundaki başarısızlığını açıkladı.