Kabızlık, genellikle sindirim ve boşaltım sistemindeki düzensizliğin neden olduğu en önemli rahatsızlıklardandır. Çoğu zaman beslenmeyle alakalı olsa da farklı sebeplere de dayalı olabilir. Kullanılan ilaçlar bile bağırsak düzenini bozarak kabızlığa neden olabilir. Kabızlık, sebebi ne olursa olursa olsun, kabızlık şikayeti yaşayan herkeste karın şişliği ve karın ağrısıyla kendini gösterir.
Kabızlık bir dışkılama sorunudur. Dışkılama ise her kişinin bünyesine göre değişir. Hergün tuvalete çıkan insanlar olabileceği gibi, iki günde bir olanlar da vardır. Hergün mutlaka dışkılama olmak zorunda değildir. Bazı kişilerde haftada iki kez bile olabilmektedir. Kabızlıktan bahsedebilmek için, kronikleşmiş olması ve on günden fazla sürmesi gerekir.
Kabızlık, bir hastalığın habercisi olabilir ya da olmayabilir. Kabızlığın sürekliliği halinde bir uzman doktora görünmekte fayda vardır. Ancak, bağırsakların çalışmaması sonucu oluşan kabızlık, bağırsakların susuz kalması ve beslenme alışkanlıklarına dayalı olarak ortaya çıkar genelde.
Bağırsakların çalışmaması sonucu sürekli olarak kabızlık sorunu yaşıyorsanız, bol bol su içmenin yanı sıra, bazı besin maddelerini tüketmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Bazı besin maddelerini ve bazı kötü alışkanlıklarınızı da hayatınızdan çıkarmanız gerekir.
Siz de sürekli kabızlık sorunu yaşayanlardansanız işte dikkat etmeniz gerekenler…
– Yağ ve hayvansal ürünleri, kırmızı eti azaltın.Yüksek proteinli diyetler uygulamayın.
– Kahve, alkol, siyah çay, mayalı içecekler, acı ve ekşiden uzak durun.
– Bol sarımsak tüketin.
– Hergün 1-2 çay kaşığı keten tohumu tüketin.
– Brokoli, tüm lahana çeşitleri, havuç, yeşil fasulye, bezelye, koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketin.
– Psyllium seed, tam buğday ürünleri kabızlığı engelleyecektir.
– Pancar, elma , armut , taze kayısı , gün kurusu kayısı , mürdüm eriği tercih edin.Kayısı yada eriği akşamdan suya koyun. Sabah hem suyunu için hem de kuru meyvelerini tüketin. Bunu düzenli olarak her sabah tekrarlayın.
– Her sabah yağlı tohumlar ile güne başlayın. Ara öğünlerde atıştırın. (ceviz, badem, fındık vs).