Kabızlık bir çok insanın ortak sağlık sorunudur. Kabızlık rahatsızlığının bir çok nedeni vardır. Özellikle çağımızın koşuşturmalı, stresli yaşam tarzı bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Yani en önemli sebeplerinden bir tanesi strestir. Bunun dışında kabızlık nedenleri arasında beslenme şekli de ilk sıralarda yer almaktadır. Beslenme bozuklukları, sürekli katı gıdalarla beslenmek kabızlığa neden olmaktadır. Bu sebepledir ki uzmanların kabızlık konusundaki ilk tavsiyesi; stresli bir yaşamdan uzak durmak ve beslenme tarzını değiştirmek şeklindedir.
Yutulan lokmaların büyüklüğü, sindirilmesi zor yiyeceklerin aşırı tüketimi ve yemek yerken çok fazla stresli olmak kabızlığın başlıca sebepleri arasındadır. Bu nedenle bağırsakların çalışmasını zorlamayacak lif bakımından zengin gıdalara ağırlık vermeli ve bu gıdaları tüketirken iyice çiğnemeye de özen göstermelidir. Böylece iyi çiğnenmiş ve hafif yiyecekler bağırsakları çok fazla zorlamamış olur.
Günde 20-25 gr kepekli gıda tüketimini öneren uzmanlar, aynı zamanda e az 1.5 litre su tüketimi tavsiye etmekteler. Kabızlıktan kurtulma yöntemleri arayanlara önerilen su, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Kara unlu ekmekleri, beyaz ekmeklere tercih etmek, yoğurdu günde 300 gram tüketmek ve sebze yemeklerine ağırlık vermek gerekir. Erik, portakal, kavun, nohut, mercimek, kurufasülye, çekirdek, şeftali, kayısı, kiraz, armut, bezelye, domates, kuru bezelye, ahududu, kara ekmek, karnı bahar, enginar, incir, üzüm, lahana, kereviz, pırasa, pancar gibi sebze ve meyveleri bolca tüketmeli; v eti, çikolata, pirinç, morina balığı, salam, alkol, beyaz şarap ise mümkün oldukça tüketilmemelidir.
Kabızlığın Bitkisel Çözümü
– İncir kürü kabızlık için çok iyi sonuç verebilir. İyice yıkanmış 3-5 adet kuru incirin üstüne, akşamdan 1 bardak su konulduktan sonra sabaha kadar bekletilir, sabah aç karnına önce incirler yenilir üzerine de incir suyu tüketilir.
Bu kür 3-4 hafta süreyle düzenli olarak uygulanırsa kabızlık için etkili bir çözüm olur. İncir, mide-bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmasını sağlar.
– Sinameki çayı, müshil ve kan temizleyici etki içerir. Sürekli olmamak şartı ile, arada bir kullanılabilir. 1-2 çay kaşığı dolusu sinameki yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 20-25 dakika demlendikten sonra süzülüp tüketilir. Aç karına tüketildiğinde etkisi daha çabuk görülür.
– Sinameki uyumadan bir saat önce tatlandırmadan ya da çok az tatlandırılarak ta tüketilebir. Sinameki eğer kaynatılırsa ve sıcak içilirse, dışkılama, şiddetli ishal biçiminde olur.
– Keten tohumu, bağırsaklarda mekanik etki yapan çok başarılı bir müshildir. Bağırsak mukozasına zarar vermez , mineral dengeyi bozmaz, hiçbir yan etkisi yoktur.
– Kabızlığı gidermede hızlı sonuç almak için , 1-2 yemek kaşığı hintyağı içildiğinde 2-3 saat içinde dışkılama gerçekleşir. Unutulmaması gereken en önemli şey bu yöntemin tedavi edici hiç bir yönünün olmamasıdır, sadece sorunu anlık olarak giderir.
– Sabahları bir bardak zencefil çayı içmek, sindirim sürecinin gelişiminde yardımcı olacaktır.