3.4 C
New York kenti
Pazartesi, Mart 20, 2023

İnternette Kullanıcıları Bekleyen 10 Tehlike

1335949113_facebook-front1796837cİnternet yaşantımıza girdiği günden beri çoğumuz vaktimizin önemli bir kısmını ya da boş zamanlarımızı internette geçiriyoruz. İnternet kavramı tüm ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de lüks olmaktan çıktı.Hemen hemen her evde internet mevcut.

Zaten araştırmaların bir çoğunda günümüz insanının internette, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde vakit öldürdüğü kanıtlanmış durumda. Sosyal paylaşım çılgınlığı son sürat yaşantımızda ilerlerken, bir yandan da aklımıza bile gelmeyecek tehlikeleri de bünyesinden barındırıyor.

Sosyal paylaşım siteleri ve her iş için internet kullanımı yaygınlaşırken, internet üzerinden soygunculuk yapmaya çalışan hırsızlara da gün doğuyor. Her geçen gün keşfettikleri yeni bir yöntemle insanlara zarar vermeye devam ediyorlar.

Siz de sosyal paylaşım ağlarını kullananlardansanız, bankacılık işlemleri, alış veriş dahil her türlü işlerinizi internet üzerinden halledenlerdenseniz aşağıda vereceğimiz 10 tehlikeye karşı dikkatli olmalısınız. İşte o 10 tehlike…

1- Veri sızıntıları; İşyerinizin tanıtımı için sosyal paylaşım sitelerinde hesap açmışsanız sizi bekleyen tehlikelerden de haberiniz olsun ve muhakkak önleminizi alın. O halde, işyerinizin iç işlerinin sosyal ağlardaki durum güncellemeleriyle ortaya çıkması riskine hazır mısınız? Ticari sırlarınız bu rahat ortamda dile getirilebilir, projeleriniz sızabilir, ele geçirilen bir hesap e-posta ve şirket hesaplarıyla aynı kullanıcı isim ve şifresini kullanıyorsa daha kötüsü de olabilir.

2- Gelişmiş tehlikeler; Daha sonra kritik sistemlere giriş için kullanılmak üzere internet üzerinden veri toplandığını biliyor musunuz? APT olarak kısaltılan Advanced Persisstent Threats, yani gelişmiş, ısrarcı tehditler özellikle önemli kişilerin bilgilerini topluyor. Yöneticiler ve devlet adamları hakkında kritik sistemlere giriş için uzun vadede dikkatli bir şekilde bilgi topluyorlar.

3- Trojan; Trojan virüsü ile büyük çaplı hırsızlıklar düzenleniyor. Bu bağlantıya mutlaka tıkla diye kullanıcıları kandıran trojanler arasında en tehlikelisi Zeus oluyor. URL Zone ismindeki zeki bir trojan ise hesabın hırsızlar için değerini ölçüyor ve büyük hedeflere yöneliyor.

4- Sahte kimlik; Politikacılar da dahil olmak üzere binlerce takipçisi olan önemli kişilerin sosyal ağ hesapları çalınıyor. Bu da olmazsa onların adına sahte hesaplar açılıyor ve gerçek kişileri utandıracak yayınlar yapıyor.

5- Botnetler; Botnet haline geldiğinizde hesabınız ve bilgisayarınız yasadışı işler için de kullanılabiliyor.

6- Phishing tehlikesi; FBAction üzerinden gelen e-postalar kullanıcıları Facebook hesabını bu bağlantı üzerinden açtıklarında bütün hesapları ele geçirilebiliyordu. Siz siz olun e-posta bağlantıları üzerinden hesap açmayın.

7- Kısaltılmış Url’ler; Tinyurl gibi bağlantılar özellikle Twitter üzerinde yaygın. Bir video ya da yazı için tıklayıp da trojan ile karşılaşabilirsiniz.

8- Sosyal ağ kurtları; Koobface başta olmak üzere Facebook, botlarla ve virüs saçan zararlılarla dolup taşıyor. Koobface, en büyük botnet olmayı başarıyor ve Facebook, MySpace, Twitter, Friendster gibi ağlar üzerinde hesapları botnet’ine katmayı sürdürüyor. Spam reklamlardan da para kazanıyor.

9- Güven; Kullanıcıların duyduğu rahatlık, güven tehlikelere karşı en büyük zayıflığı oluşturuyor. Arkadaşlarımızdan gelen bağlantılara merak edip tıklıyoruz ve şüphe etmiyoruz ama eğer onlar da ele geçirildiyse olan bize oluyor.

10-  Cross-Site Request Forgery; (CSRF): Siteler arasında gezerken Facebook hesabının da bazı sitelere bağlı olduğunu görmüşsünüzdür. Bundan yararlanan ve tarayıcılardaki açıkları kullanan saldırganlar başarılı saldırılar düzenleyebiliyorlar ve salgınlar başlatabiliyorlar.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER