İnternet kavramı hayatımıza girdiğinden beri, sosyal yaşantımızda çok şey değişti. Arkadaşlık ilişkilerimiz, konuşma tarzımız, olaylara bakış açımız ve daha bir çok şey. Çünkü internet ile birlikte sosyal paylaşım siteleri denilen kavram evlerimizin baş köşesine yerleşti. Sosyal paylaşım siteleriyle yatıyor, sosyal paylaşım siteleriyle kalkıyoruz. Arkadaşlıklarımız internet ortamına kaydığı gibi, klavyenin arkasında kim olunduğunun bilinmezliği, rahat konuşma ortamları da oluşturmaya başladı. Bir çoğumuz internet tutkunluğu sayesinde asosyal bir hayat sürmeye başladık. Kurulan sanal dostluklar sayesinde reel dostluklarımızı askıya aldık.
İnternet, sosyal ilişkilerimizin dengesini bozarken aynı zamanda da bizim için çok değerli olan saatlerimizi elimizden aldı. İnternet ortamlarına ayrılan dünya kadar vakit sayesinde kendimiz ya da sevdiklerimiz için bir şey yapamaz hale geldik. İnternetin hayatımızdaki yerini en üst sıraya taşıdık. Öncelikli listemizde bizim için değerli olan bir çok şeyden önce gelmeye başladı. Mektup yazmayı, kitap okumayı unuttuk. Saçma sapan internet ortamlarında güzel Türkçemizi bozduk. Tuvalete bile gitsek internet ortamında paylaşır olduk.
Sözün kısası, internet hayatımıza girdiği günden bu yana, hayatımızdaki bir çok şeyi öldürdük. İnternet sayesinde hayatımızdan neleri eksilttiğimizi saymaya kalksak, saymakla bitiremeyiz. Ama bizim için en önemli olanlarına kısaca değinebiliriz.
İnternetin Öldürdükleri
– Ölü saatler
En son ne zaman camdan dışarıyı seyrettiğinizi ya da en sevdiğiniz kitabı okuduğunuzu hatırlıyor musunuz?
– Kibarlık ölüyor
Gelişen internet ortamında hergün yeni sosyal ağlar açılıyor ve buralarda herkes özgürce fikirlerini sergiliyor. kimileri kibarca bu düşüncelere katılıyor; kimileri ise ağır küfürlerle geri dönüyor. Kibar ve seviyeli davranışlar yok oluyor.
– Saatler
Cebinizden çıkartıp telefonunuzun ekranındaki saate bakmak veya bilgisayarınızdaki saate bakmak herhalde kol saatine bakmak kadar şık değildir.
– Müzik dükkanları
Albümlere milyonlarca para vermek istemeyen insanlar bu ihtiyaçlarını netten karşılıyor. Fakat maalesef bu durum müzik albümleri satıcılarını yok etti.
– Konsantrasyon
İş yerindeyken hem işle uğraşıp hem de internette gezinirken dikkatiniz dağılmıyor mu?
– Herhangi bir ünlü öldükten sonra kimse üzülmüyor
İnternette gördüğünüz ölüm haberlerinin gerçek olup olmadıkları konusunda bir fikrimiz olmadığından üzülemememiz gayet doğal. Çünkü her dakika yalan haber yapılabiliyor.
– Ezbere bilinen telefon numaraları
Rehbere kaydettikten sonra bir daha onları hatırlamasanız da olur.
– Mektup yazmak
E-posta hem ucuz, hem çabuk, ancak gerçek bir mektup kadar etkili olabilir mi?
– Hafıza
Hafızamız bizi yarı yolda bırakırsa, bu durumun en büyük suçlusu Google ve Wikipedia’dır.
– Gizlilik
Sosyal ağlarda dikkatli olun yoksa insanlar sizi ‘Biri Bizi Gözetliyor’da olduğu gibi incelemeye başlar.
– Tatil
İnternet erişiminin olduğu bir tatil, ne derece tatil sayılabilir ki? İnsanlar tatildeyken bile kendini, işle ilgili olan bitenden haberdar olmak zorunda hissediyor.
– Kitapların arkasındaki sipariş formları
Amazon sayesinde bu formlara gerek kalmadı.
– Fotoğraf albümleri/ slayt gösterileri
Facebook ve Flickr gibi siteler bu konu da bize büyük kolaylık sağlıyor. Ama insanların hayatının içindeyiz artık. Gizli hiçbir şey kalmadı.
– Okul yıllıkları
Facebook’a eski resimlerinizi eklerken milyonlar da sizi yeniden tanımış oluyor.
– Beraber TV seyretmek
Yeni çıkan son teknolojik ürünler insanları beraberce televizyon seyretmekten mahrum bırakıyor.
– Albüm dinlemek
Eskiden bir sanatçının albümü satın alınır ve albümdeki her parça dinlenir ve bilinirdi. Artık yayınlanan bir iki parça dışında albümleri beklememize gerek yok, zira onlarda internette yayınlanmaya başladılar. Sanatçılar için olumsuz bir durum. Ölümsüz eser yaratmak daha zor hale geldi.
– Geç gelen spor sonuçları
En son ne zaman gazteden spor sonuçlarını kontrol ettiniz? Şimdi anında sonuçlara ulaşabiliyorsunuz. Bu da güzel bir gelişme.
– Öğle tatili
Tostunuzu alıp maillere bakıp tatil seçeneklerini değerlendirmek istemez miydiniz?
– Coğrafya bilgisi
GPS sistemleri sayesinde nerede olursanız olun yolunuzu kolayca bulursunuz. Ama yüzeysel bir bilgiye sahip olursunuz.
– Yabancı dillerin gizemi
Yapılan çeviriler tüm o güzel dillerin büyüsünü sizce de öldürmüyor mu ?