Her patron işine aşık elemanlarla çalışmak ister. İşine aşık insanlarla çalışmak keyiflidir. Yaptığı işi çok seven, her şeyden üstün tutan insanlar işlerinde başarılı olurlar ve işteki verim artar. Ancak bir patronun, her zaman işini sevmelerini çalışanlarından beklemesi yanlış bir davranış olur. Çalışanları işe motive etmek, onları gayretlendirmek ve işi sevdirmek işverenin gizli politikaları arasında yer alması gerekir. Uygulanacak akılcı bir yönetim politikası ile personeli işine aşık birer çalışan haline getirmek mümkün. İşine aşık çalışanlar oluşturabilmek için, insanların şu beklentilerini karşılamak gerekir:
1-Çalışanları Takdir edin.
Sadece çalışanların değil, çevremizdeki herkesin ortak beklentisi şu: Var olduğunun ve değerli olduğunun kabul edilip gösterilmesi.
Herkes yaptığı olumlu işlerin fark edilmesini istiyor, sadece “BRAVO” diyerek bile olsa takdir edilmek ise insanların iş yerlerinde para kazanmak kadar önem verdikleri bir konu.
Çalışanların şirkete bağlı olmaları için yaptıkları olumlu şeyleri fark edin ve onları anında takdir edin. İnsanları takdir etmek için çok yöntem var, istediğiniz yöntemi kullanın ama mutlaka kullanın, zaman kaybetmeden bir şeyler yapın.
2-Ortak Edin.
Çalışanlar çalıştıkları şirketin bir parçası olmaktan mutlu olurlar.
Onları karar alma sürecine dahil edin, şirketin kazandığı başarıları onlarla paylaşın, şirket ile ilgili uzun vadeli planlarla ilgili çalışanlara düzenli ve açık bilgiler verin, şirket sorunları ile ilgili çözüm önermelerini bekleyin ve sundukları çözümler ne olursa olsun bunun şirket için ne kadar değerli olduğunu hissettirin.
3-Yaptıkları İşe Kendi İmzalarını Atmalarına Fırsat Verin.
Çalışanlar yaptıkları işe kendilerinden bir şeyler kattıklarında işlerine daha fazla sarılır, daha fazla özen gösterirler. Elbette her işin bir yapılış şekli var, ama ana kuralların dışına çıkılmadıkça her çalışanın yaptığı işe kendi imzasını atmasına izin verin.
(Önemli olan işin başarılı bir şekilde yapılması, belki de bu şekilde şirket yepyeni bir yöntem kazanacaktır, belli olmaz.)
4-Çalışanların Görüşlerini Alın, Fikirleri Hayata Geçirin.
İnsan ilişkilerinde altın kural: Dinlemek!
Çalışanlarınızı da dinleyin.
En yakın olduğunuz kişiler, en çok şey paylaştığınız kişilerdir.
Çalışanların da fikirlerini söylemelerine, eleştirmelerine, çözüm önerileri sunmalarına izin verin. Bunların çoğu sizi rahatsız ediyor olabilir, ama bunu belli etmeyin.
Hiçbirşey yapmıyorsanız en azından dinleyin, değer verdiğinizi hissettirin.
Söylediklerinin değerlendirileceğinden emin olan çalışanlar daha fazla şey söylemek isteyecektir.
5- Bir Lider Gibi Davranın.
İyi bir liderle çalışmak pek çok çalışan için motivasyon kaynağıdır. Önce iyi bir lider olun, sonra da bunu hissettirin. Bırakın çalışanlarınız başka şirketlerde çalışan arkadaşlarına sizden bahsetsin, sizi çalışmaktan duyduğu memnuniyeti anlatsın.
Etkin liderlik için:
· Her zaman kibar olun.
· Kimseye hiçbirşey için hakaret etmeyin.
· Ayrılan çalışanların arkasından konuşmayın.
· Laf kalabalığı yapmayın, beklentilerinizi net bir şekilde ifade edin.
· Her zaman adil olun.
· Eleştirdiğinizden daha çok takdir edin.
· Bildiğinizi paylaşın, kimden olursa olsun yeni bilgiyi almaya istekli olun.
· Herkese davranılmak istediği gibi davranın. (bunun için çalışanlarınızı tanımaya zaman ayırın)