İyi giden bir ilişkiyi, çiftlerin bazı olumsuz davranışları ve alışkanlıkları bitiriyor. Çoğu zaman, zararsız gibi gördüğümüz davranış ve alışkanlıklarımız ilişkilerimizi zedeleyebilir. Sonra da oturup düşünürüz ”nerede hata yaptım?” diye.
Makalemizde, ilişkiyi bitişe sürükleyen davranış ve alışkanlıklardan bahsetmek istiyoruz. Umarız, sağlıklı bir ilişkinin nasıl olacağı hususunda faydamız dokunur. İşte ilişkileri kötü sona götüren davranış ve alışkanlıklar…
1- mükemmel ilişki baskısı; Siz, siz olun başkalarının ilişkilerine özenip onlar gibi olmaya çalışmayın. Çiftlerde psikolojik baskı oluşturan bu duygu sık sık tartışmalara sebep olmaktadır. İlişkiniz neyse onu yaşamaya çalışın ve asla başkalarına benzemeye çalışmayın. İlişkinizde kendiniz olun.
2- Sevgilinizi küçümsemeyin; Bazı ilişkilerde, çiftlerden birisi diğerine kolayca yapabileceği bir işi bile nasıl yapacağını anlatır, yol göstermeye çalışır. Normalde çok önemsiz gibi görünse de bu davranış, bir ilişkinin dinamitlerindendir. Karşı tarafın ya sorumlulğu üzerinden atıp duyarsızlaşmasını, ya da sinirlenmesini sağlamış olursunuz. Tavsiyemiz, onu rencide etmeden yönlendirmeniz.
3- Yüzleşme korkusu; İlişkilerde rahatsızlık duyulan konunun uygun bir lisanla dile getirilmesi, ilişkinin sağlığı açısından çok önemlidir. Ancak, bazen dile getirmek yerine, karşı tarafın kendiliğinden anlayıp ona göre davranması beklenir. Bu da sorunların yığılmasına sebep olur. Söylersem bırakır gider korkusunu bırakıp, sorunlarla yüzleşmek en doğru olandır. Yüzleşmekten korkmayın.
4- Bağımsız davranmayın; Çiftlerin kendi zevklerine göre davranması ya da kendi zevklerine göre aktivite seçmesi, ilişkinin bağlarını zayıflatır. Bu nedenle, ortak zevkler keşfedilmeli ve ortak aktivitelerde bulunulmalıdır.
5- Hatalıyken özür dileyin; Eğer hatalı davranışta bulunmuşsanız özür dilemekten kaçınmayın. Hatalı olup da özür dilemeden geçiştirmek bir ilişkide istenecek en son şeydir. Hatalı tarafın özür dilememesi karşı tarafı yıpratır, dolayısıyla ilişkinin güvenirliğine gölge düşer.
6- Tartışmak için doğru zamanı seçin; Bazen çiftlerden birisi, bir konuya takılıp kalır ve o konuyu karşısındaki çözüme ulaştırmak istemediği halde uzatır. Oysa bu ilişkide bıkkınlığa yol açar. Tavsiyemiz, eleştirilerinizi yumuşatın ve doğru zamanı bekleyin.
7- Onu dinleyin; Konuşmak kadar karşı tarafı da dinlemeyi bilmek iyi bir ilişkinin gereklerinden. Sürekli konuşup, karşı tarafa söz hakkı vermemek, hep kendi dediği olsun istemek kadar hatalı bir davranış yoktur. Bu davranış karşı tarafı aşağılamak anlamı taşır ve ilişkiyi yıpratır. Bu nedenle ilişkinizde monolog gibi davranmayı bırakıp, karşı tarafa da söz hakkı verin.
8- Kendinize özen gösterin; Özellikle ilişkinin ya da evliliğin ileri safhalarında, bazen bir taraf dış görünüşüne özen göstermeyi bırakır. Tavsiyemiz, her zaman bakımlı ve özenli olun.
Kendinize özen gösterin: Özellikle ilişkinin ya da evliliğin ileri safhalarında, bazen bir taraf dış görünüşüne özen göstermeyi bırakır. Tavsiyemiz, her zaman bakımlı ve özenli olun.