Gece yeme sendromu, hem fizyolojik hem de ruhsal bozukluklarla ortaya çıkan bir hastalıktır. Daha çok stres altındaki kişiler ile obez kişilerde görülen gece yeme sendromu; depresyon, sinirlilik ve endişe ile kendini belli ediyor. Hastalığın belirtileri, toplumsal beslenme alışkanlığına paralel olunca, çok fazla farkedilmeyebilir. Ancak bir uzman hekim hastanın anlattıkları ya da testlerden yola çıkarak teşhis koyabilir. Farkedilmediğinde gece yeme sendromu, tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Bu nedenledir ki, beslenme alışkanlığında, fiziksel ve ruhsal durum bozukluklarında mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.
Gece Yeme Sendromunun Belirtileri
– Akşam saatlerinde özellikle saat 7’den sonra aşırı yeme isteği
– Sabah açlık hissi olmaması ve ilk öğünün ileri saatlere kayması
– Bilinçsiz ve hızlı yemek yeme. Bu nedenle sendromdaki kişilerin %30’unda yaralanmalar görülür
– Bu durumun 2 aydan fazla devam etmesi
– Yemek yemekten ötürü suçluluk hissi
– Uyku bozuklukları ve buna bağlı olarak gelişen uyku apnesi
– Zamanlı zamansız tatlı ve karbonhidrat tüketme isteği
Hastalığın Tedavisi
Gece yeme sendromu, ruhsal bir hastalıktır. Hasta sabah uyandığında çok iyi durumda olabilir ancak, ilerleyen saatlerde psikolojik durumu bozulabilir. Hastalığın tedavisi psikolojik destekle olur. Bunun yanı sıra doğru ve sağlıklı bir beslenme proğramı uygulanmalıdır.
Evde abur cubur tarzı yiyecekler bulundurmamak, akşamları yürüyüş yapmak, uyku öncesi ılık bir duş almak, sakinleştirici özelliği olan papatya, rezene ve melisa gibi bitki çaylarından tüketmek ve uyku gelmese bile aynı saatlerde yatmak önemli.