Ertelemek, yapılması gereken bir işi ya da uygulanması gereken bir planı tarihsel olarak başka zamana bırakmaktır. Ertelemek, bazı durumlarda lehimize sonuçlar doğursa da çoğu zaman zararlı çıkmamıza sebep olur. Eğer ertelemenin geçerli bir sebebi yoksa, kılıfına uydurulmuş mazereti vardır. Mazeretin kaynağı ise; tembellik, korkaklık ya da özgüven eksikliğidir.
Ertelemek kavramı, hemen her gün hepimizin çevremizde karşılaştığımız türden bir durumdur. Hatta biraz daha genişletirsek, kendi üzerinizde yaşıyor bile olabilirsiniz. Sürekli yapacağınız işi erteliyor olabilirsiniz. Gerekçeniz de, şartların yeterince olgunlaşmaması, yapmak istediğiniz işin mükemmel olmadığını düşünmeniz ya da zamanlamanın doğru olmadığı gibi bahaneler olabilir. Ertelemede sınır tanımıyor ve sürekli bir şeyleri erteliyorsanız bahanelerinizi gözden geçirmeniz gerekiyor demektir. Kronikleşmiş bir erteleme hastalığı ile karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Ve emin olun bu konuda yalnız değilsiniz. Çünkü erteleme hastalığı, günümüz insanını çaktırmadan kıskacına alan ve üretim performansını önemli oranda düşüren bir zamane hastalığı.
Böyle bir durum yaşıyorsanız, yapacağınız en iyi şey, silkinerek içinde bulunduğunuz kaostan sıyrılmaya çalışmak olmalıdır. Bir işe başlamanızı engelleyen tüm bahaneleri kafanızdan uzaklaştırmaya çalışın. Ve sadece yapmak istediğiniz işe odaklanarak başlamaya çalışın. Çünkü başlamak, bitirmenin yarısıdır ve işin başlamak kısmı, insanı oyalayan en önemli tarafıdır. Bir işe başlamadan önce hazırlanan evraklar, yapılan planlar ve yararlanılacak kaynakların belirlenmesi tabi ki çok önemli. Ancak, en iyi başlangıcı yapacağım diye, başlamayı ertelemeyin. Başlangıç yapmanın iyisi kötüsü olmaz ve başlangıçlar çok önemlidir.
Projenize devam ettiğiniz sürece, mükemmel kavramından çok tamamlamak kavramıyla ilgilenin ve tamamlamayı hedefleyin. Projenize dair iki kurgu oluşturun: İlki beklentileri karşılayacak ama sizin için “mükemmel” olmayan bir işi teslim ettiğiniz senaryo; ikincisi ise bitmemiş bir proje ile teslim tarihini göğüslediğiniz bir senaryo. İki kötü olasılıktan hangisi kötünün iyisi?
Kendi durumunuza ve performansınıza uygun bitiş zamanları belirleyin. Örneğin, 3 saat geçince, 1500 kelime olunca…vs. Çünkü erteleme sorunu olan insanların işi rafa kaldırma sebebi, tahmini bitiş zamanını kafalarında canlandıramamalarıdır. Bu planlanmış değerlendirme durakları, o ana kadar yaptığınız işin neye benzediğini gösterecek ve devam etmenizi sağlayacaktır.