Kısırlığın kadınlara fatura edildiği günler geride kaldı. İlerleyen Tıp şartlarında çiftlerin çocuk sahibi olamamasının erkek faktörüyle de alakalı olabileceğini artık herkes biliyor. Kadın kısırlığı kadar erkek kısırlığı da günümüzde çok yaygın. Her iki tarafın kısırlıklıklarını etkileyen en önemli neden ise hormonal faktörlerden kaynaklanıyor.
Makalemizde genel anlamda erkek kısırlığına sebep olan etkenler üzerinde duracağız.
– Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden bir tanesi sperm sayısının yeterli olmaması. Uzmanlar alkol ve sigara kullanımının sperm sayısını düşürdüğünün altını çiziyorlar. Alkol ve sigara bırakarak bebek sahibi olmuş bir çok çiftin olduğunu belirtiyorlar. Sigarayı bırakan bir erkeğin spermlerinde üç ay içinde büyük artışlar meydana geliyor. Çünkü, sperm hücresi 2,5-3 ay içinde olgunlaşabildiğinden, sigara ya da alkol kullanımını bıraklıdıktan sonra ancak üç ayda etkileri üzerinden atabiliyor.
– Kullanılan kronik ilaçlar da sperm hücrelerine zarar vererek eksilmeye yol açabiliyor. Kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi ya da radyoterapinin spermler üzerindeki kalıcı hasarı artık herkesçe biliniyor. Bunun dışında, sakinleştiriciler, sürekli kullanılan mide ilaçları, depresyon ilaçları, Narkotik özelliği olan ilaçlar, nikotin, kas geliştirme ilaçları erkek üreme sistemini bozuyor. Bu ilaçların dozunun azaltılması ya da farklı ilaçlarla değiştirilmesi sonucu üreme sisteminde toparlanmalar görülüyor.
– Erkek kısırlığında en önemli faktörlerden biri de testislerde bulunan çeşitli sorunlar. Testiste oluşan kanserler, testise alınan darbe ve yaralanmalar, inmemiş testis, testiste torsiyon problemi, ergenlik döneminde geçirilen kabakulak hastalığı erkek kısırlığına sebep olabiliyor.
– Sperm kanallarının tıkalı olması da erkek kısırlığında bir diğer faktör. Sperm kanalında oluşan tıkanıklıklar spermin geçişine kısmen ya da tamamen engel olacağından kısırlığa yol açar. Kanalların tıkalı olması, doğuştan olabileceği gibi bir ameliyat sonrasında ya da enfeksiyonlara bağlı olabilir.
– Cinsel ilişki esnasında erkekte sertleşme ya da boşalma sorunları da erkek kısırlığının nedenleri arasında sayılıyor.
– Testisler skrotum ( haya) adı verilen torba yapıları içinde bulunuyor. Buradaki damarların varisleşmesi (varikosel) de sperm kalitesini bozabiliyor. Varikosel, erkek hastalarda %21–41 oranında görülüyor. Varikosel ancak çok ileri derecede belirti verdiğinde örneğin ağrı da yaptığı durumlarda spermi etkiliyor. Sadece ultrasonda belirlenen varikosellerde ameliyat başarı getirmiyor.
Genetik olarak bazı erkeklerin Y kromozomunda bulunan gen değişiklikleri sperm hücrelerinin azlığı veya yokluğuna neden olabiliyor.
– Bazı erkekler, kendi spermlerine karşı antikorlar oluşturarak, sperm hareketlerinin bozulmasına veya aglütinasyonlara (spermlerin başlarından veya kuyruklarından yapışarak hareket yeteneğini kaybetmesi) neden olabiliyor.
– FSH ve LH hormonlarında oluşan düzensizlik de erkek kısırlığının sebeplerinden. Çünkü bu hormonlar, sperm üretimine yardımcı olduklarından, düzensizlik oluşması halinde sperm sayı ve kalitesini önemli oranda etkilerler.
– Erkek ve kadın kısırlığından her ikisini de tetikleyen bir başka unsur ise kısırlık tedavisinde bilinçsiz olarak doğal ürünlerin kullanılması. Piyasada ve internet üzerinden satılan içeriği belli olmayan maddelerin kullanılması oldukça yanlış. Hastaların önce hekime danışmasında yarar var. Aksi takdirde bu ürünler zarar verebiliyor.