Erkek milletinin kadınlardan daha az yaşadığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir şey. Kadınlarla erkeklerin yaşama süreleri arasındaki farklar ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı ülkelerde kadınlar erkeklerden 2 yıl fazla yaşarken, bazı ülkelerde 6 yıla kadar çıkıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar böyle diyor.
Kadınların erkeklerden bu kadarcık uzun yaşaması, kadın erkek dengesini çok fazla etkilemiyor. Ama Letonya’da durum aynı değil. Çünkü bu ülkede, kadınlar erkeklerden 11 yıl daha uzun yaşıyorlar ve bu da kadın enflasyonuna neden oluyor. Kadın ve erkek ölüm oranındaki dengesizlik, Letonya’daki erkek nüfus oranını bir hayli düşürdüğü için adeta erkek kıtlığı yaşanıyor.
Letonya’da Sovyetler döneminden sonra kapitalizme erkeklere kıyasla daha iyi uyum sağlayan kadınlar daha iyi eğitimli ve ortalama ömürleri daha uzun. Ancak bu durum aynı zamanda Leton kadınların eş bulmasının çok zor olması anlamına geliyor. Bugüne kadar evlenememiş erkeklere duyrulur.
Letonya’da erkeklerin doğum oranı kadınlardan daha yüksek. Ancak erkeklerin ortalama ömrünün kadınlara kıyasla daha kısa olması, yetişkin kadın oranının erkeklerden yüzde 8 daha fazla olmasına yol açıyor.
Cinsiyet dengesizliği 30-40 yaşlarında ortaya çıkıyor. Başkent Riga’daki Letonya Üniversitesi’nde cinsiyetler arasındaki dengesizlik açıkça görülüyor. Sosyolog Baiba Bela, kız öğrenci sayısının erkeklerden yüzde 50 fazla olduğunu söylüyor. Bu nedenle de, kadınların kendi eğitim seviyelerinde erkekler bulmasının zorlaştığını belirtiyor. Kadınlar evlenme çağına geldiklerinde de, bu yaşlardaki erkeklerin daha erken ölmesi ve intihar etme ihtimallerinin dört kat daha fazla olduğunu vurguluyor. Bela, ‘Cinsiyet dengesizliği ilk olarak 30 ila 40 yaş arasında ortaya çıkıyor. Çünkü bu yaş grubundaki erkeklerin ölüm ihtimali kadınlara göre üç kat fazla.
30 yaşın altındakiler arasında kadınlardan 9 bin daha fazla erkek var. Ancak 30 ila 39 yaşları arasında kadın sayısı erkeklerden 3 bin daha fazla. Kadınların ortalama yaşam süresi ise erkeklerden 11 yıl daha fazla.