Kadınlar cilt güzelliklerine düşkün oldukları için cilt bakımına özen gösterirler. Ciltlerine faydalı olduğunu düşündükleri tüm kozmetik ürünlerini kullanırlar. Ancak, her kozmetik ürünü cilde faydalı değildir. Bir güzellik ürünü ne kadar ünlü bir markaya ait olursa olsun cilde iyi gelmeyebilir. Hatta çoğu zaman zarar bile verebilir.
Sağlıklı, ışıl ışıl bir cilde sahip olmak için bakım yapmak kadar, bakım yaparken kullanılacak ürünlere dikkat etmek gerekir. Bu nedenle cilt bakımının bilinçli olarak yapılması ve cilde zarar verecek ürünlerden kaçınılması cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Aksi taktirde, yapılan bakım cildin yıpranmasından başka bir işe yaramaz.
Cilt güzelliğine düşkün hanımlar için cilde zarar veren 5 bakım ürününden bahsedeceğiz. İşte cildinize zarar veren o 5 bakım ürünü…
– Tarihi geçmiş ürünler
Her dört kadından sadece birinin kullandığı ürünlerin son kullanma tarihine dikkat ettiğini biliyor muydunuz?
Aldığınız her ürünün ambalajında açıldıktan sonra ne kadar dayanacağını belirten semboller var.
Ürün alırken varsa üretim tarihine dikkat edin ve kullanmaya başladıktan sonra üreticinin tavsiye ettiği kullanım süresine uymaya çalışın. Tarihi geçmiş ürünlerde bakteri üreyebilir ve cilt, göz ve dudak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca ürünün formülünde kullanılan kozmetik içeriğin etkinliğinin belli bir süreden sonra azaldığını unutmayın.
– Mineral yağ veya yoğun yağ içeren göz kremleri
Göz çevresinde yağ üreten dokuların olmamasını telafi etmek amacıyla göz kremlerine mineral yağ, parafin veya yoğun yağ ekleniyor. Bu tür yağlara sahip göz kremleri doğru sürülmezse göz içine kaçabilir, göz ve çevresinin şişmesine neden olabilir. Göz çevresinin normalden fazla şişmesi veya irrite olması ve bu olayın tekrarlanması zaman içinde derinin elastikiyetini etkileyebilir, kırışıklıkları arttırabilir.
Göz çevresinin ihtiyaç duyduğu nem için jel tipi göz kremleri veya mineral yağ, parafin veya yoğun yağ içermeyen daha az yağlı ürünleri tercih edebilirsiniz.
– SLS içeren yüz temizleyicileri
Pek çok yüz temizleyici ve şampuanın içeriğinde SLS (Sodium Lauryl Sulfate) veya SLES (Sodium Laureth Sulfate) var. SLS’ler ciltteki yağı çözücü bir etkiye sahip olduklarından cildi kurutabilirler. Yapılan deneylerde SLS içeren ürünlerin deride irritasyona neden olabileceği görüşmüş.
Yüz temizleyicilerinin içeriğini dikkatle okuyun ve SLS içermeyen temizleme ürünlerini tercih edin.
– Alkollü tonik
Bazı yüz toniklerinin içerik listesinde denature alkol (denatured alcohol veya SD Alcohol) görürüz. Alkollü tonikler yüze gergin ve temiz bir his verse de bu tonikler cildimiz için yararlı değil! Toniğin içinde bulunan alkol, cildi bakteriyel enfeksiyonlara ve kurumaya karşı koruyan doğal yağı çözer. Cildin doğal yağ tabakasının bozulmasıyla kuruma, aşırı yağlanma, çatlama ya da aknede artış görülebilir.
Alkollü tonikler yerine içinde alkol olmayan tonikler iyi bir alternatif. Alkolsüz tonikler çeşme suyunda bulunan ve cildi kurutan klor ve diğer minerallerin ciltten uzaklaştırılmasında önemli bir göreve sahip. Alkolsüz toniklerin içindeki aloe vera, bitkisel yağ ve özler cildi sakinleştirir ve canlanmasına yardımcı olurlar.
– Yüz yıkamak için sabun
Ne kadar pahalı veya nemlendirici özelliği olursa olsun, yüz yıkamak için sabuna kesinlikle hayır!
Kimyasal ağırlıklı veya zeytinyağı gibi doğal yağlardan yapılan sabunların cildin normal pH düzeyini yükseltiği bilimsel olarak ispatlandı.
Yüksek bazik pH’a sahip sabunla yüzün yıkanması cilt yüzeyindeki doğal yağ tabakasını çözer. Yüzün doğal yağ tabakasının azalması da cildi kurutur.
Cildi suyla yaşayan bir organizma gibi düşünün. Susuz yani nemsiz kalınca kuru bir yaprak gibi cansız ve donuk görünür. Sağlıklı nemli bir cilt için yüzünüzü kurutacak sabunları kullanmayın. Cilt tipinize uygun olan ve içeriğinde SLS olmayan temizleme jeli veya losyonu ile cildinizi temizleyebilirsiniz.