Baharın gelmesiyle birlikte çiçekler de açmaya başladı. Yaz çiçeklerinin fidanları şimdiden balkonlarda yerini aldı. Yaz mevsimi çiçekli bitkiler için en şanslı mevsimdir. Eğer biraz da zevkli bir insansanız ve hobiniz de varsa, mutlaka şimdiden yaza hangi çiçekleri yetiştireceğinizin hesaplarını yapıyorsunuz demektir.
Çiçek yetiştirme hobisi olanlar ya da bu hobiyi yeni edinenler için yaz çiçekleriyle ilgili bir konu hazırlamaya karar verdik. Yaz aylarında hangi çiçekleri yetiştirebilirsiniz? Yaz çiçeklerinin sayısı çetelesi tutulamayacak kadar çoktur. Ancak bol çiçekli ve dayanıklı, gösterişli olmaları sebebiyle bazıları çok fazla tercih edilir. İşte o çiçekler…
– Ortanca:
Gölgeler vazgeçilmezi Her dem yeşil bitkilerdendir. İlkbahar sonundan sonbahar başına kadar, yani yaz boyunca çiçekli kalır. Yarı gölgede kalan serin alanlarda daha çok gelişir. Yaz aylarında bol suya ihtiyacı vardır. Toprağın pH derecesiyle oynayarak, ortancalarınıza istediğiniz renklerde çiçek açtırabilirsiniz. Ortancalarınızı mavi ya da mor yapmak istiyorsanız çivit ve nitrik asit kullanmalısınız.
– Kadife çiçeği:
Hoş kokulu ve dayanıklıdır Yaz aylarında akla ilk gelen, tek yıllık otsu bitkilerdendir. Dik büyüyen sarı, kırmızı ve turuncu renkteki çiçekleri çok hoş kokar. Organik maddece zenginleştirilmiş, iyi işlenmiş her türlü toprakta yetişen kadife çiçeği güneş ve yarı gölge alanları sever. Bu şartlar sağlandığı taktirde yaz başından sonbahara kadar çiçekli kalır. Daha çok çiçek vermesi için solan çiçeklerini temizlemeniz gerekir.
– Ezan çiçeği:
Gün boyu güneş almalı Mayıs ayında pembe, beyaz, sarı renkte açmaya başlayan ezan çiçeğinin zayıf ve cılız görüntüsü sizi aldatmasın; oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Gün boyu güneş alan yerlere bayılır. Drenajı iyi olan her türlü bahçe toprağına uyum sağlayabilir. Toz pembe çiçekler açan türüne ülkemizde sıklıkla rastlanıyor.
– Ağaç minesi:
Kuraklığa dayanıklı Bodur ve çalı formlu türleriyle ağaç minesine özellikle İtalyan bahçelerinde sıkça rastlanır. Yuvarlak demetler halinde açan çiçekleri önce sarı ya da pembe olur; sonra kırmızı ya da turuncuya döner. Yaz başından sonbahar sonuna kadar çiçekli kalır. Güneş seven bir ağaç olmasına rağmen yarı gölge alanlara da uyum sağlayabilir. Kuraklığa dayanıklıdır.
– Gaura çalısı:
Bakımı beni yormasın diyenlere Gaura çalısının bakımı çok kolaydır. Pembe çiçekleri yedi ay boyunca üzerinde kaldığı için popülerdir. Susuzluğa karşı dayanıklı olan gaura’ları güneş ve yarı gölge alanlarda kullanabilirsiniz. Toprak bakımından çok seçici değildir, her tip bahçe toprağına uyum sağlayabilir.
– Ateş çiçeği:
Güneşi çok sever Yaz boyunca açan kırmızı renkteki çiçekleri göz alıcıdır. Güneşi çok seven ateş çiçeği asit karakterli ve kireç oranı yüksek olmayan tüm bahçe topraklarında gelişimini sürdürebilir. Özellikle kısa boylu olanları (yaklaşık 15 cm) sıcağa fazlasıyla dayanıklıdır. Nem oranı düşük bölgeleri sevmez. Toprağının kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulanması gerekir.
– Yıldız çiçeği:
Susuz bırakmayın Yüzlerce farklı türü vardır; dolayısıyla farklı yapıdaki çiçekleri ve renk seçenekleriyle her zaman dikkatleri üzerine toplamayı başarır. Bol güneş seven yıldız çiçekleri asit karakterli bahçe topraklarında ideal gelişimlerini gerçekleştirebilirler. Yıldız çiçeğinizin bulunduğu saksıdaki toprağı sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Sulamayı toprağın durumuna göre yapmak en doğrusu…
– Cennet kuşu çalısı:
Soğuğa karşı çok hassastır Son derece dekoratif şık bir ağaç türüdür. Temmuz-ağustos ayları boyunca piramidal yapıdaki çiçekleri ile dikkat çeker. Soğuğa karşı hassas olan ponciana’larınızı bahçenizin güneye bakan kısımlarında güneş alan uygun bir köşeye koyabilirsiniz. Cennet kuşu çalısı humuslu, hafif geçirgen bahçe topraklarını çok sever.
– Bodrum papatyası:
Renklerini cömertçe sunar Yaz boyunca açan beyaz, pembe, mor, eflatun, turuncu ve sarı çiçekleriyle gözlerimizin aradığı renkleri cömertçe sunar. Geçirgen, süzek bahçe topraklarını sever. Bahçenizin rüzgara karşı korunaklı ve güneş alan yerlerini bu çiçeklerle donatabilirsiniz. Gün aşırı sulamalı ve toprağının kuru kalmasına izin vermemelisiniz.
– Begonya:
Yaz boyunca açar Bazı türleri tohumla, bazı türleri ise yumruyla yetiştirilen ve yaz boyunca çiçekli kalabilen begonyalar rutubetli, serin ve geçirgen topraklar için ideal. Yarı gölge ve güneşli alanları severler. Yapraklarına ve çiçeklerine dikkat ederek sulama yapmalısınız. Peyzaj uygulamalarında ağaç ve çalı gruplarının önlerinde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bordür bitkisi olarak da tercih edilebilirler.
– Sardunya:
Bin bir renkli çiçek bahçelerinin ve evlerin hoş görüntüsünü devam ettiren saksı çiçeği bitkisidir.
Sardunya bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen sardunya bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Kış aylarında sardunyanın bulunduğu ortam 11-12 derecenin altına düşmemelidir.
Sulamada en önemli unsurlar;
– Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
– Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
– Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
– Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
– Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.
– Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
– Sardunyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
* Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
* Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sardunya’nın gelişmesine çok büyük engellerdir.
Sardunya Bitkisinin Çoğaltılması:
* Sardunyanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
* Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
* Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sardunyalar oluşturabiliriz.
* Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.