Teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde, sürekli olarak hayatımıza yeni teknolojik ürünler dahil oluyor. Bunlar hayatımızı kolaylaştırıp zamandan ve ekonomiden kazançlar sağlarken, bir yandan da sağlığımızdan birşeyler götürmeye devam ediyor. Çünkü teknolojik gelişmeler sonucunda, elektromanyetik kirlilik dediğimiz bir çevre sorununu da beraberinde getiriyor.
Bilgisayar, televizyon, radar sistemleri, radyo, enerji nakil hatları ve trafo istesyonları, mikrodalga fırınlar, cep telefonu gibi haberleşme araçları, GSM haberleşme sistemi baz istasyonları halojen ve floresan lambalar ve daha niceleri elektromanyetik dalga yayarak, elektromanyetik kirlilik oluşturmakta.
Elektromanyetik alanların insan sağlığı üzerinde bırektığı olumsuz etki tartışılmazdır. Ancak bilim adamları uzun süreli etkilerini ortadan kaldırmakla ilgili çalışmalar yapıyorlar.
Bu süreçte, zarar görmemek ya da zararlarını en aza indirgemek amacıyla bir takım tedbirler alınması hususunda yine bilim adamlarınca uyarılar yapılıyor.
Bu tedbirler şöyle;
– Evlerde kullanılan telsiz telefonlar, yatak odasında unutulmamalı, kablosuz modemler ise yatak odası dışına yerleştirilmelidir.
– Dizüstü bilgisayarlar şarjlı kullanıldıklarında daha az elektromanyetik alan yaydıkları için bu konumda kullanılmalıdır.
– Kreş, çocuk yuvası, okullar ve hastanelere baz istasyonu kurulmamalıdır.
– Bebek telsizleri, bebek yataklarından en az 1m.uzağa yerleştirilmelidir.
– Saç kurutma makineleri yüksek manyetik alan yayarlar. Yüksek manyetik alanların beyinden melatonin salınımını azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklı ve kısa süreli kullanmak tercih edilmelidir.
– Elektrikle çalışan radyolu saatler yatak başlarından en az 1m.uzağa yerleştirilmeli ya da pil ile çalışan alarmlı saatlerle değiştirilmelidir.
– Elektrikli araçlar kullanılmadığı zaman kapatılmalı, stand by konumunda unutulmamalı ve hatta fişten çekilmelidir.
– TV, çamaşır makinesi, bilgisayar gibi aletlerin arkasında yatak, sürekli kullanılan koltuk bulundurulmamalıdır.
– Yatak odalarında TV ya da bilgisayar bulundurulmamalı varsa kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmelidir.
– Halojen ve floresan lambalarını, okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösterilmelidir.
– Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen göstermeli ya da ekran filtresi kullanılmalı, LCD ekranlar tercih edilmelidir.
– Televizyon ekranından en az 1 metre uzakta oturulmalı, çocukların TV’yi uzaktan izlemeleri sağlanmalıdır.
– Evlerin elektrik tesisatları gözden geçirilmeli, evler manyetik sorunları minimalize edecek şekilde projelendirilmelidir.
– Yüksek gerilim hatları yerleşim alanlarından uzakta inşa edilmeli, eğer yerleşim alanlarından geçmeleri zorunlu ise bu hatların yeraltından geçirilmesi sağlanmalıdır.