2.8 C
New York kenti
Salı, Mart 21, 2023

Dişleri Doğal Yollardan Korumanın Yöntemleri

Woman eating appleDişler öğütücü görevleriyle beslenmemizde rol oynayan, sindirim sisteminin en önemli parçasıdır. Çünkü sindirim ağızda başlar. Dişlerin sağlıklı olması, sindirimin sağlıklı başlamasına yardımcı olur. Bu nedenle diş sağlığı tüm vücudu etkileyen önemli bir sağlık unsurudur. Diş sağlığının bozulması, başta sindirim organları olmak üzere vücuttaki bir çok organı ve genel sağlığı olumsuz olarak etkiler.

Bu nedenle diş sağlığına özen göstermek, her 6 ayda bir olmak üzere yılda iki kez mutlaka diş hekimi kontrolünden geçirmek gerekir. Bunun yanı sıra, doğal yöntemlerle dişleri güçlendirmek, diş sağlığını desteklemek de diş sağlığını korumak açısından çok faydalıdır. Bunun için de dişleri güçlendiren besin maddelerinin tüketimine özen göstermek diş sağlığı açısından çok önemlidir. Bu besin maddeleri, dişlerde plak oluşumunu önler, nefesi tazeler ve ağızda konuşlanan bakterilerle savaşır.

İşte o besin maddeleri…

– Elma

Elmanın kabukla yenilmesi, bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken bir yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Uzmanlar, elma, havuç gibi katı meyvelerin kabuklarıyla birlikte ısırarak tüketilmesini öneriyorlar.

– Kuru Yemişler

Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.

– Balık

Balığın içeriğindeki fosfor, kemik ve diş dokusunun teme maddelerinden bir tanesidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor bulunmaktadır. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir kez balık tüketilmelidir.

– Çilek

Çilek dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Aynı zamanda diş taşlarından doğal yöntemle kurtulmanın formülünü taşımaktadır. İçinde bulunan çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Diş taşlarının oluşumunu engeller.

– Maydanoz

Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.

– Yoğurt

Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan kişilerdeki diş kökleri iltihaplı cep sayısını azaltır. Kalsiyum, periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını önlemeye yardım eder. Eğer sizde diş sağlığınızı düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih edin.

– Kivi

C Vitamini eksikliği dişetlerinizi hassaslaştırabilir, bakterilere karşı daha dirençsizleştirebilir. Bu durumda da periodontal rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. Bu durumla karşılamamak için yeterince C vitamini almalısınız ve bunun içinde kiviyi seçebilirsiniz çünkü kivi diğer meyvelere göre daha fazla vitamin C içerir

– Yeşil Çay

Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda etkili oluyor Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir. Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.

– Peynir

Peynir dişleriniz için birden çok yarar sağlar. İlk olarak ağzınızın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler olmasını engellediğini belirten Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı şekerli gıda alındıktan sonra yenilecek bir parça peynirin, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından son derece önemli olduğu ilave ediyor.

– Kereviz

Kereviz dişlerimizi iki yolla korur. Kereviz ekstra çiğnememizi gerektiren bir yiyecektir bu da ekstradan tükürük salgılamamıza ki bu da çürüklere neden olan bakterileri etkisiz kılmamıza yarar sağlar. Buna ilaveten lifli ya da sert yapıda ki doğal yiyecekler dişetlerine masaj yapar ve diş aralarını temizler.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER