19.6 C
New York kenti
Pazar, Haziran 4, 2023

Diş Eti Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

gulus_38daba67-181f-4746-9564-109f49e32d60_2Ağız ve diş sağlığının en önemli iki unsurundan bir tanesi diş eti sağlığı, diğeri ise çürüksüz dişlerdir. Başta diş eti iltihaplanması olmak üzere, diş eti hastalıkları, kalp rahatsızlığından sindirim sistemine kadar bir çok hastalığa sebep olacak kadar tehlikelidr. Çünkü genel vücut sağlığı ağızda başlar. Bu nedenle diş sağlığı ile birlikte diş eti sağlığının korunmasına da özen göstermek gerekir.

Diş eti sağlığının korunması ve sağlıklı diş etine sahip olabilmek için ağız sağlığını ön planda tutmak ve gerekli tedbirleri almak çok önemlidir.

Diş eti sağlığını korumak için neler yapılabilir?

– Düzenli ve Doğru Diş Fırçalama

Mutlaka sabah ve gece yatmadan önce ve mümkünse öğle yemeklerinden sonra dişleri fırçalamak diş çürüklerinin ve diş eti rahatsızlıklarının önüne geçmek için büyük bir adım. sadece iki dakikanızı ayırarak ve doğru teknikle fırçalayarak sağlıklı gülüşler elde etmek mümkün. Bunu için yapmamız gereken: Öncelikle diş fırçamızın üzerine mercimek büyüklüğünde diş macununu sürdükten sonra, fırçamız kuru bir şekilde 45 derece eğim vererek diş eti hizasından başlayıp yukarıda yukardan aşağıya, aşağıda aşağıdan yukarıya doğru nazik hareketlerle fırçalama yapmaktır ve bu hareketi dişlerin tüm yüzeylerinde iki dakika boyunca tekrar etmek gerekmektedir.

– Diş İpi Kullanımı

Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Çok küçük yaşlardan başlanarak uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Ortada kalan ip bölümü işaret parmağı ile geriye doğru itilir.İp, dişler arasından geçirilir. Bu hareket sırasında sert olunmamalıdır. İp diş etine kadar indirildikten sonra ağız boşluğuna doğru diş aralarını sıyıracak biçimde indirilir. Bu sırada diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir.

– Ağız Bakım Suları

Bilinenin aksine diş fırçaladıktan sonra değil fırçalamadan önce ağız bakım suları ile yapılan çalkalama işlemi plak ile mücadelede daha etkilidir. Hekiminize danışarak ihtiyacınıza uygun olarak kullanacağınız ağız bakım suları, ağız ve diş sağlını koruması bakımından gerçekten faydalı bir medikamandır.

– Asitli Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak:

Ağız floramızda bulunan karyojenik yani çürüğe neden olan bakteriler asidik ortamda çok çabuk aktive olabilmekte ve diş çürüklerine neden olabilmektedirler. Çok sık yapılan asidik içecek ve yiyecek tüketimi bu sebeple maalesef diş çürüklerinin en büyük nedenidir. Bu tip içecek ve yiyecek tüketimini minumuma indirerek ağız ve diş sağlığımız için büyük bir adım atmış oluyoruz.

– Karyojenik Gıdalardan Uzak Durmak

Sıklıkla ve severek tükettiğimiz meyve suları, şekerli, çikolatalı yiyecekler, tüketildikleri ilk 20 dakika içerisinde ağız ph’ını hızla düşürerek ağız ortamını çürüğe neden olan bakterilerin aktivitesi için uygun hale getiriyorlar tabii bu da diş çürüklerine davetiye çıkarmak demek oluyor. Eğer şekerli gıdaları tüketmeyi bırakamıyorsanız, tükettikten hemen sonra ağzınızı, su ile çalkalayıp bir parça peynir yiyerek eski ph’ına döndürün.

– Flor

Ispartalıların güçlü dişlere sahip olması bir tesadüf değil. Flor diş gelişimi esnasında diş yapısını oluşturan kristallerle daha iyi bağ oluşturarak daha sağlam diş dokusu oluşumuna neden olur. Bir yetişkinin günlük aldığı miktar 1 ppm’i geçmemelidir. Ülkemizde bazı şehirler dışında sudaki miktarı yeterli değildir dolayısıyla floridli diş macunları bu miktarı dengelemek için iyi bir seçenektir.

– Süt ve Süt Ürünleri

Yoğun kalsiyum içerikleri bakımından süt, peynir ve yoğurt tüketimi sadece sağlığını korumakla kalmayıp aynı zamanda kemik gelişimi, hücre yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemlidir.

– Bebeklik ve Çocuklukta Diş Sağlığı

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. bu nedenle ilk çıkan dişlerden itibaren diş bakımı önemlidir. bebeklerde anne bebeği emzirdikten sonra temiz bir gazlı bezle ağzını temizleyebilir. 3 yaşından itibaren de çocuk artık anne ve babasının yardımıyla eline uygun bir fırçayla dişlerini kendisi fırçalayabilir.Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir. bu durumlara dikkat ederek bebeklikten itibaren sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olunabilir.

– Diş Eti Bakımı

Diş eti hastalıkları en önemli diş sağlığı sorunları arasındadır. Ağız hijyeninin bozukluğu ile yakından ilişkilidir. Başlangıç döneminden itibaren diş etleri kolay kanar. Diş eti kanamalarında diş hekimi muayenesi zorunludur. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalığı olarak bilinmektedir. Diş üzerindeki plaklar bunun en önemli nedenidir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihapları çene kemiğinin de iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir.

– Düzenli Kontrol

Bu kuralların tümüne uyup bir de 6 ayda bir yani düzenli olarak senede iki defa diş hekimi kontrolüne giderek ağız ve diş sağlığınız için önemli adımlar atmış olmaktasınız. Unutmayın hem genel sağlığınız için hem de güzel gülüşler için sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak çok önemli.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER