23 C
New York kenti
Pazar, Mayıs 28, 2023

Depresyona Sokan Meslekler

2013_yilinin_ilk_ceyreginde_ogretmen_atamasi_yapilacak_h364493İş hayatının zorluklarını hepimiz biliriz. Hiç kolay değildir. İş arkadaşlarıyla anlaşmak, ortama ayak uydurmak, verilen görevin üstesinden gelmek, işin hitap ettiği kitlede kabul görmek…vs bir çok zorlu süreç bizi bekler. İş yaşamı boyunca, önümüze sorun olarak çıkan her şeyle boğuşur dururuz. Bir de başımızdaki amirlerimiz iyi değilse iş ortamı cehenneme döner.

Bunlar, herkesçe bilinen genel iş sorunlarıdır. Bunların yanı sıra, her işin beraberinde getirdiği bazı zorluklar vardır. Ancak, bazı meslekler vardır ki, diğerlerine göre çok fazla sıkıntıları zorlukları vardır. Bu mesleklerin, yaşattığı sıkıntı ve stres diğer mesleklere göre kat kat fazladır. Hatta o kadar sıkıntılıdır ki, bir çok çalışanın depresyona bile girmesine neden olabilir.

İnsanı depresyona sokan bu mesleklerin neler olduğunu ve zorluklarını araştırıp portalımıza taşıdık. İşte o meslekler…

1- Sağlık Sektöründe Çalışanlar; Başta doktorlar olmak üzere, hemşireler, sağlık teknisyenleri, terapistler, hasta bakıcılar gibi profesyonel olarak sağlık hizmetlerinde çalışan kişiler, diğer insanları sağlıklarına kavuşturmak için çırpınıp dururlar. Diğer insanlarla uğraşırken kendilerine çok fazla vakit ayıramazlar, hayatlarının düzeni kalmaz ve kendi sağlıklarını hiçe sayarlar.

Sürekli ölümle karşılaşmak, hastayı ikna etmek, hasta yakınlarının baskılarıyla uğraşmak onları canından bezdirerek, dünyayı çekilmez kılarak depresyona sokabilir.

2- Evde Ya da Çocuk Esirgeme Kurumunda Çalışan Bakıcılar; ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bu alanda çalışan kişilerin %11’nin depresyonda olduğu tesbit edilmiş. Hasta ya da çocukların bakımlarıyla uğraşma, yemek yedirme, banyo yapma gibi, ilgili kişilerin kendi başlarına yapamayacakları bu işleri üstlenen mesleklerde çalışanların daha çok depresyona girdiği belirtiliyor. Sürekli özürlü ve hasta insanları görmek, bu meslekteki kişilerde negatif duyguları körüklüyor.

3- Gazeteciler; Sürekli olarak sıcak haber peşinde koşmayı gerektiren muhabirlik ve fotomuhabirlik meslekleri bilinen en zor ve en stresli mesleklerdir. Gazetecilik mesleğinin en stresli ve tehlikeli alanı ise savaş muhabirliğidir.

Gazetecilik mesleği zaman sınırlaması olmadığından düzensiz çalışmayı ve koşuşturmayı gerektirdiğinden ve  ölüm, hastalık, kaza, şiddet, yoksulluk gibi hayatın içinden her tür sıkıntıyla karşılaşılaşıldığından, stresin beraberinde getirdiği ruhsal çöküntüye en fazla rastlanan mesleklerdendir.

4- Sosyal Hizmetler Çalışanları; İstismara uğramış, aileleriyle sıkıntı yaşayan çocuklar ve bürokratik zorluklar, sıklıkla streslidir. Çaresiz, yardıma ihtiyacı olan insanlarla çalışmanın zorluğu, sosyal hizmet çalışanlarının ruhsal çöküntü yaşamalarını hızlandırır.

5- Satış Elemanları; Satışa dayalı komisyonla çalışıyor olmak, gelir durumunda belirsizliği getirdiğinden, satış elemanlarında negatif ruhsal durum yaratır. Ayrıca tatminsiz ve zor müşterilerle muhatap olmak da satış elamanları için sıkıntılı durum yaratır.

6- Yönetici Asistanları; Yüksek talep ve isteklere karşılık vermek zorunda olunan bir çalışma alanıdır yönetici asistanlığı. Gücü en fazla elinde bulunduranlardan aldıkları talimat ve istekleri, kusursuz biçimde yerine getirme zorunlulukları vardır yönetici asistanlarının.

Asiste ettikleri kişi ya da kişilerin plan ve programları hakkında bilgiye, kendilerinden daha fazla sahip olmak zorundadırlar. Onların hayatını kolaylaştırmak için yapılması gereken işleri, bazen yönetici istemeden, öngörüyle halletmiş olmak gerekir. Yüksek sorumluluk, yüksek depresif durumu getirir.

7- Kıdemli Kurumsal Yöneticiler; Yüksek maaşla çalışıyor olmak, yönetici konumundaki kişilere aldıkları maaşın bedelini stres olarak geri ödetir genelde. Yöneticilik, kapsamlı bilgi birikimi, hızlı kavrama yeteneği, teknoloji ve trend takibi, doğru karar alma ve uygulama yeteneklerini gerektirdiğinden depresyona yatkın bir meslektir.

8- Finans Çalışanları; Kendine ait olmayan bir parayı, hem de binlerce, milyonlarca ya da daha fazla lirayı yönetmek, büyük bir sorumluluk taşımayı gerektirir. Hesapta açık çıkması ya da başkaları için yönetilen yatırımın para kaybetmesi gibi riskli durumlar bu alanda çalışanlar için stres ve ruhsal çöküntü sebepleridir.

9- Öğretmenler; Öğretme, birikmiş ödevleri kontrol etme, sınav kağıtlarını okuma gibi farklı işleri barındıran öğretmenlik; pek çok çocukla ve onların aileleriyle muhatap olmayı gerektirdiğinden stresli bir iştir. Ana işleri olan “öğretme”nin yanında öğretmenler; çocuklar, aileleri ve okul yönetimine karşı diğer sorumluluklarını da yerine getirmek zorunda olduklarından zorluklarla karşılaşırlar ve bu da ruhsal durumları üzerinde negatif etki bırakır.

Yetiştikleri ya da yaşamayı tercih ettikleri şehrin dışında başka bir kentte ya da köyde çalışıyor olmak da çoğu zaman zor koşullarla mücadeleyi gerektirdiğinden öğretmenleri depresyona sevk edebilir.

10- Sanatçılar, Yazarlar ve Eğlence Sektörü Çalışanları; Bu meslekler genelde düzensiz gelir elde etme anlamına gelir. Yani çalıştıkça para kazanma durumu söz konusudur. Çalışma saatleri de düzensizdir. Yaratıcı insanlarda ruhsal bozukluk seviyesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. ABD’de bu alanda çalışanların yüzde 9’unun depresif oldukları rapor edilmiş.

Sanatçılarda bipolar bozukluk (manik depresif bozukluk) sık karşılaşılan bir sorunken, depresif bozukluk da sanat alanında çalışanlarda yaygın bir ruhsal problemdir.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER