Cocugunuz konsantrasyon sorunu mu yasiyor? Çok yaramaz ya da huzursuz mu? Uyku sorunlari veya saglik sorunlari mi var? Belki de bunlar onun icin uyumlu olmayan bir odada vakit geçirmek zorunda olmasindan kaynaklaniyordur. Bu makalede, çocuk odalarini onlar için en uygun sekilde nasil düzenleyecegimizi ve ne tür degisimler yapmamiz gerektigini inceleyecegiz.
Oyun, ögrenme ve uyuma; bunlar birbirinden çok farkli üç eylem. Biz yetiskinler bu eylemleri genel olarak farkli mekanlarda gerçeklestiririz. Calisma odasinda çalisir, yatak odasinda uyur ve günün yorgunlugunu ve stresini oturma odasinda gideririz. Hatta bir çogumuzun bos zamanlarinda el sanatlari ve hobileri ile ilgilendigi bir hobi odasi dahi vardir. Cocuklarimiz tüm bunlardan yoksundur. Onlar bu eylemlerin hepsini bir oda içerisinde gerçeklestirirler, bu sebeple onlarin odalarini kullanisli ve ayni zamanda rahat bir sekilde düzenlemek evin diger odalarindan çok daha zordur. Tüm bu etkenlere ilave olarak çocuklarin çok hizli bir sekilde büyüdügünü ve istek ve ilgi alanlarinin da buna orantili sekilde hizla degistigini göz önünde tutarsak isimiz çok daha zorlasir. Ilgi alanlari arttikca ihtiyac duyduklari esyalar da fazlalasir. Bebeklik döneminde odasinda yaptigi en önemli etkinlik uyumak oldugu icin odasi onun en rahat sekilde uyumasi için düzenlenir, daha sonra bunlara basit fakat gelisimi icin önemli oyun esyalari eklenir. Okul çagina gelen çocugun odasi önemli bir degisime ugrar. Artik okuldan geldigi zaman kitaplarini ve okul esyalarini yerlestirecegi bölümlere ve ders çalismasi icin ders masasina ihtiyaci vardir. Ergenlik dönemi yaklasan çocuk artik dis görünüsü ile cok fazla ilgilenir. Kiyafetleri fazlalasir, kendini ifade etmek icin ihtiyac duydugu bir cok sey bu odaya eklenir. Tüm bunlar saglikli gelismekte olan çocugun dogal evreleridir. Fakat bu süreç içerisinde çocugunuzla bazi sorunlar mi yasiyorsunuz? Bu sorunlardan bazilarina deginmek istiyoruz;
– Cocugunuz uyku sorunu mu yasiyor?
– Odasinda vakit geçirmek istemiyor mu?
– Kendi odasinda oynamak yerine oturma odasinda oynamayi mı tercih ediyor?
– Dikkatini yogunlastiramiyor, konstrasyon sorunlari mi yasiyor?
– Bas agrisi, karin agrisi gibi saglik sorunlarindan mi sikayet ediyor?
– Ders notlari degisti mi? Okulda ki basarisi kötü yönde mi etkileniyor?
– Duygusal inis-çikislar mi yasiyor?
Bunlar onun küçük bedeninin huzurlu olmadiginin ve kendini rahat hissetmediginin isaretleri olabilir. Ebebeynler olarak ona huzur içerisinde kaliteli zaman geçirecegi, saglikli bir oda sunmamiz gerekir. Bu oda çocugun ihtiyaclarini karsilayacak sekilde düzenlenmis, aydinlik bir oda olmalidir. Oda içerisinde uyku, oyun, ve ders bölümleri belirli sekilde birbirinden ayrilmis olmalidir. Tüm bu faktörler içerisinde en önemlisi çocugunuzun yatagidir. Rahat bir uyku uyuyan çocuklarin gelisimi de daha sagliklidir.
Modern bir çocuk odasi icin bazi öneriler:
Mobilyalar açik renklerde ve hafif olmalidir. Sürekli büyüyen çocugunuzun odasinda esyalarin da yerleri sürekli degisecektir. Bu sebeple hafif ve tasinabilir mobilyalar kullanmaniz sizin isinizi kolaylastirir.
Yatagin üzerine agir raflar veya büyük lambalar asmayin. Sivri kenarli mobilyalar kullanmayin. Bu odada kullandiginiz renkler çok önemlidir, mutlaka çocugunuz sevdigi renkler olmasina özen gösterin fakat bu renkler mutlaka açik renkler olmalidir. Yataginin bulundugu duvar, oyun oynadigi ve ders calistigi bölümlerden biraz daha koyu renkte olabilir. Bu onun daha rahat uyku uyumasini saglar.
Unutmayin ki çocuklar daginikligi ve düzensizligi biz yetiskinlerden çok farkli algilarlar. Daginik bir oda, karisik dolaplar ve çekmeceler onlari rahatsiz etmez. Bu duruma fazla müdahale etmeyin. Sadece zaman zaman kirilmis ve artik kullanilmayan oyuncaklari, küçülmüs kiyafetleri toparlayin ve bunu yaparken onun yaninizda olmasina dikkat edin. Sectiginiz esyalari artik neden atmaniz gerektigini ona izah edin.
Birçok anne-baba aydinlik ve ferah oldugu icin çocugun çalisma masasinin cam önünde olmasi gerektigini düsünür. Bu aslinda hiç iyi bir fikir degildir. Ders calisirken cocugunuzun sirtinin duvara dogru olmasi ve odasinin tamamini görebilmesi onun için çok önemlidir. Bunun sebebi kendini koruma iç güdüsüdür. Sirtini duvara yaslayan bir çocuk kendini güvende hisseder. Arkasindan gelecek ani bir tehlike yoktur ve bu onun derslerine yogunlasmasi için önemlidir.
Tüm bu önerilere ekleyecegimiz en önemli nokta aslinda çocuk odasini düzenlerken mutlaka bunu onunla birlikte yapmaniz ve onun isteklerini dikkate almanizdir. Önce ona fikrini sorun. Daha uygun olacagini düsündügünüz kendi fikrinizi de ona tavsiye olarak söyleyin ve sebeplerini anlatin. Sizin önerinizi kabul etse dahi bu düzenlemeyi yaparken onun önerilerinden eklemelere de yer verin.