Motivasyon, çalışanın performansı açısından çok önemlidir. Çünkü motivasyon çalışanın performansını, çalışanın performansı da iş yerinin geleceğini ve başarısını etkiler. Bu yüzden, zaman zaman çalışanların yaptıkları işe motive edilmesi gerekir.
Motivasyon ve çalışanı motive etme görevi işveren ya da çalışanın amirleri tarafından yerine getirilir. Personeli motive edilmeyen işyerinden yüksek başarı beklenilmesi boşunadır. Bu nedenle işverenlerin, motivasyon yönünden kendilerini geliştirmeleri ve zaman zaman çalışanlarını motive etmeleri başarı açısından mecburidir. Bir işyerinde, çalışanları motive etmenin çeşitli yöntemleri vardır. İşte o yöntemlerden seçtiklerimiz…
1- Ufak ama doğru hediyeler büyük sonuçlar verir. Kişisel meraklarına göre ödüllendirebilirsiniz: Çift kişilik konser bileti, hediye çeki gibi.
2- Zaman değerlidir. Hak ettiğine inandığınız çalışanlarınıza “zaman verin”. Ödül olarak bir saat fazla öğle arasına çıkmak için bütün işler hızlanabilir.
3- Değiyorsa kurallar esnetilebilir: İş yerinde mutlak eşitlik olamaz. Her zaman birileri daha çok emek veriyordur. Buna inandığınız bir durumda iş yeri adaletine ciddi zararlar vermeden kuralları bireye özel esnetebilirsiniz. Sabahları uyanamayan bir tasarımcı; donanımlı ve çalışkansa, biraz daha geç gelip geç çıkabilir.
4- Kişisel iletişim kurun. Interchanges şirketinin CEO’su Chris Patterson’un mesaiye kalan çalışanlara ve ailelerine hitaben el yazısıyla yolladığı “teşekkür” kartları size ilham verebilir.
5- Teşekkür etmek erdemdir. Bazen, gerektiği kadarını yapmakla elinden gelenin en iyisini yapmak arasında bir teşekkür kadar mesafe olabilir.