Çevremizdeki çoğu insandan duyarız, ”ondan hiç böyle bir hareket beklemezdim”, ”onu hiç tanıyamamışım”, ”hiç kalıbının adamı değilmiş…vs. Bunlar, bir arkadaştan, bir dosttan beklenmedik davranışlar karşısında söylenen hayal kırıklığı sözleridir.
Gerçekten de insanların bir çoğu ilk tanıştığınız zamanlarda kendilerini olduklarından farklı göstererek tanıtırlar. Bu herkes için geçerli olmasa da çoğu insan vitrinleri oynayarak, gerçek kişiliğinden farklı bir kişiliğe bürünür. Zaman ilerleyip de arkadaşlık derinleşmeye başladığında paylaşımlar arttıkça gerçek kişilik ortaya çıkmaya başlar. Ya da hiç ummadığınız bir anda arkanızdan yediğiniz arkadaş tekmesiyle neye uğradığınızı anlamazsınız. Ama olan olmuş, tonlarca paylaşımda bulunmuşsunuzdur. ”Hiç tanıyamamışım, keşke onunla arkadaş olmasaydım” pişmanlıklarının faydası yoktur artık. Zarar göreceğiniz kadar görmüşsünüzdür.
Aslında, yeni edindiğiniz arkadaşları ilk günlerde çok mükemmel de görseniz, vitrinin arka yüzünde başka bir kişinin saklı olabileceği ihtimalini de düşünerek, temkinli davranmakta fayda vardır. Onu bir dost, bir arkadaş olarak kişisel alanınıza dahil etmeden önce ölçüp tartmalısınız.
Onun hakkında karar verebilmeniz için illaki yoğun paylaşımlar yapmak zorunda değilsiniz. Arkadaşlığınız ne kadar yeni olursa olsun, onun gerçekten çizdiği mükemmel insan profilinin içinde olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bazı tavır ve davranışlarıyla, sarfettiği sözlerinden, hatta küfür şeklinden gerçek kişiliği hakkında fikir edinebilirsiniz.
İşte bir insanın gerçek kişiliğini anlamanın yolları…
1- AİLESİNİN YANINDA
Bir insan dışarıda ne kadar farklı davranırsa davransın, en çok ailesi ile birlikteyken kendisi gibi davranır. Çünkü, doğup büyüdüğü ailesinin yanında kişinin olduğundan farklı davranması mümkün değildir. Oturup kalkması, birbirlerine olan davranışları, esprileri..vs. derken,arkadaşınızı evde bırakıp yalnız çıkabilirsiniz.
2- BORÇ YA DA ÖDÜNÇ ALMA İŞLERİ
İhtiyacınızdan dolayı ödünç para istemişsinizdir, ya da eşyalarından bazılarını ödünç olarak verip veremeyeceğini sormuşsunuzdur. Çok net ve açık bir şekilde bu tür tekliflerden hoşlanmadığını ve kabul edemeyeceğini bildirmesi ayrı, ama çocukça bahaneler uyduruyorsa, kaçınız…
3- BANA BİR ÇAY GETİR
Bir insan istediği kadar nazik ve gönlü güzeli oynarsa oynasın, kendisinden aşağı gördüğü meslek grupları varsa, imajının görüntüden ibaret olduğu aşikardır. Apartman görevlisi ya da garsonlarla nasıl konuşuyor? Emir kipi mi? Olay bitmiştir.
4- ”GERZEK YA”
Bir insanın başından ne geçerse geçsin, ne yaşamış olursa olsun, eski bir arkadaş, eski sevgili ya da eski eşten bahsederken seçmiş olduğu sıfatlar, o kişinin gerçek karakterini ortaya koyar. Böyle anında ‘satışlar’, bir gün sizin de başka masalara böyle malzeme olacağınız anlamına gelir.
5- SARHOŞKEN TARTIN
Sevimli ya da sevilen kişinin sarhoşluğu kaldırılsa da, bazı insanların sarhoşluğu hiç çekilmez. Bir kadeh içtiğinde, içindeki bütün iblisler, bütün kompleksler bir bir dökülen insanlarla asıl ayıkken mutlaka bir meselesi var demektir.
6- CENAZE ORTAMLARI
Her insanın acıyı yaşama şekli, üzüntüsünü ifade tarzı ve inanç dünyasının sınırları farklıdır. Ama bazen öyle şeyler yaşanır ki gözünüze gözünüze batar. Sizin için çok önem arzeden birinin cenazesinde, siz acıdan kahrolurken, kenarda başka birileriyle kikirdeşen bir arkadaşınızla ilişkilerinizi gözden geçirmenizde fayda vardır.
7- HANGİ KÜFÜR
Küfür ve argo yerini bulduğunda en güzel ifade araçlarıdır. Ancak, birine küfrederken hangi sıfatların, tamlamanın ya da eylem vaadinin seçildiği o insan hakkında fikir edinilmesine sebep olur.
8- TERFİ TESTİ
Bir insanın en iyi tanınma şekillerinden biri de, eline güç verildiğinde diğer insanlara davranma şeklidir. O kadar fazla bir güç edinmesine gerek yok. Ofiste terfi ettiğinin ertesi gün, iş arkadaşlarına karşı tavrı mı değişti? Verin kötü notu gitsin.
9- VATANI KURTARMA FAALİYETLERİ
Kimi zaman yemek masasında, kimi zaman günlük muhabbet içinde birden konu siyasete gelir. Birinin ‘vatanı kurtarma’ formülü, o insanan hayatta durduğu yere dair en temel işaretleri verir.
10- TRAFİK CANAVARI
Arkadaşınız direksiyon başında bir canavara mı dönüşüyor? Yayalara, bisikletlilere, motorlulara katiyen yol hakkı tanımıyor mu? Kadın sürücülere en ufak bir hatalarında saydırmaya mı başlıyor? Müsait bir yerde inebilirsiniz.
11- TATİLİN ZEHİR OLMA RİSKİ
Sürekli güneşlenenlerden olabilir ya da denizden hiç çıkmayanlardan. İki dakika susmuyordur belki ya da ağzını bıçaklar açmıyordur. Hesap saati geldiğinde cüzdanın üstüne yatanlardan mı, her şeyi ödeyip sizi kendisine bağımlı hale getirmek isteyenlerden mi? Tatil ,yoğunlaştırılıp dar zamana sığdırılmış bir hayat simülasyonudur, insanın hası iki günde belli olur.
12- SAHADA DEĞİŞENLER
Maça gitmekle maç yapmak arasında akrabalık olsa da, sonuçlar farklı. Hayatı boyunca hiçbir alanda ‘hırs’ sahibi olmamış birinin maçı kazanmak için her türlü çamur hareketi yapması olasıdır. Sert girer, çelme takar, durmadan itiraz eder. ‘Karıncayı incitmeyen’ bu adam bir de bakmışsınız yenilen golden sonra kaleciye dümdüz gidiyor.
13- SOSYAL MEDYA ORTAMLARI
Facebook’ta, Twitter’da kimi takip ediyor? Hangi olaylara ne tip yorumlar yapıyor? Kimleri, hangi durumları ‘beğeniyor’? Yazı dili, imlası nasıl? Bir insanı şıppadanak tanımanın en garantili yolu bu olabilir!
14- TOPLANTI RİTÜELLERİ
Ağzınızdan laf alanı da, lafı ağzınıza tıkayanı da çekilmez. İşyerinde esprinin dozunu ayarlayamamak, düğmesine basılmış gibi kalem çevirip arada düşürmek, sinir bozucu bir tikle ayağını sallamak ve tabii bütün işi o yaparmış gibi görünmek… Bunlar etrafı geren hareketler.
15- OFİS PARTİSİNDE
Gün boyu arkasından çan çan konuştuğu müdürünün eteğinde mi dolanıyor, yiyecek-içecek bedava diye kendini mi kaybediyor, herkes bir şekilde eğlenirken üstten üstten bakıp bir kenara mı çekiliyor? Formal iş ilişkisinde su yüzüne çıkmayanlar aynı ortamda ipler biraz gevşetilince yüzmeye başlar.
16- KAVGADA DENMEZ
Günlük hayatta her şey şahane, güllük gülistanlık. Ancak buzdağının görünmeyen yüzü de böyle mi? Tartışırken nasıl, kavga ederken neye dönüşüyor? ‘Matrix Reloaded’ın efsanevi repliği ‘Bir insanı kavga etmeden, tam anlamıyla tanıyamazsın’ sözü o an akıllara geliveriyor.
17- AŞK ÜÇGENİ
Olur ya, iki arkadaşın gönlü aynı insana kayar. Aşk meşk işlerinde ‘Önden siz buyrun’ gibi bir teklif de olmaz tabii, ama ‘çirkinleşmek’ de şart değil. Zaten böyle durumlarda âşık olunan şahıs durumu anlayıp anında ortadan tüyer. Aklı varsa tabii…
18- STADYUMDA DÖNÜŞENLER
Stadyum ambiyansı değerli verilerle doludur. Maça birlikte gittiğiniz ‘mülayim’ arkadaşınızın ilk düdükle galiz küfürler savurmaya başlamasına, her durumda soğukkanlılığını ve nesnelliği korumakla meşhur bir kişinin “Hoca versene penaltıyı”, “Ne ofsaytı be…” gibi çıkışlar yapmasına tanık olmak işten bile değildir. Formayı çıkarıp sahaya dalma girişimlerine girmeyelim bile
19- PARAYLA İLİŞKİ
Cebindeki akrep meselesi ayrı, ortak hesap ödeme anları çok belirleyicidir. Onun dışında birinin parayla kurduğu ilişki, yeni satın aldığı bir şeyi size tarif edişi önemli parametrelerdir.
20- HABERLERDEN AL HABERİ
Gündemin en civcivli anlarından birinde birlikte ana haber bültenini izlemeyi deneyin. Toplumsal olaylara, çatışmalara, öğrenci protestolarına falan verdiği tepkileri inceleyin. ‘Sallandıracaksın üç tanesiNİ Taksim’de’ kıvamındaysa tepkileri, geçmiş olsun.
21- YA ONU BEN ALACAKTIM
Tabakta son kalmış patates kızartması, kalamar, kurabiye, her ne ise… Bazı insanların sonsuz nezaketi masada kimsenin yiyememesine neden olur, o ayrı. Ama son mu, başka biri var mı, yok mu diye düşünmeden atlayanlar, siz de pek iyi bir görüntü vermiyorsunuz.
22- AYNI EV LABORATUVARI
Üniversitedeki ev arkadaşı da olsa, hayat arkadaşı da sınırları belli alanda birden fazla kişi zorlu bir sınavdır. İnsan daha 10’lu yaşlarında ailesiyle bile aynı eve sığışamazken karakterin oturduğu yetişkinlik dönemi hayli zordur. Koridorda ters dönmüş terlikten yanan ampulü değiştirmemeye uzanan bir dünya dert tasa…
23- MIZIKÇILIK SIKAR
Monopoli de olur, okey, tavla ya da poker de… İşin içine kazanma-kaybetme ikilisi girdiğinde anında değişen, mızıklanıp çirkefe yatanlanlar vardır. ‘Yahu şurada oyun oynuyoruz’ diyemezsiniz, onun için hayatın merkezidir.
24- İÇİNDEKİ IRKÇI
Her şey normaldir, bir sürü konuda kafa denginiz gibidir. Ama sonra öyle bir laf eder ki donar kalırsınız. Etnik, dinsel, cinsel her tür ayrımcı beyan da, espri de, o insanı gerçekten tanımanız için malzeme verir. Örneğin ‘Pis Çingene’ diyen biriyle iki çift laf edecek mideniz var mı?.
25- CİNSEL İLİŞKİ
Fazla ayrıntıya gerek yok, bir insanı tanımanın en iyi yollarından biri de budur. O aşamaya gelene kadar yapılan numaralar, sonrasındaki hal ve gidişat da öyle…