Beynimizin de düşmanları olduğunu biliyor muydunuz? Beynimizin düşmanlarının, onun sağlıklı çalışmasını engellediği, sağlıklı kararlar almamızın önüne geçtiği aklınızın ucundan bile geçmemiştir belki de. Evet beynimize zarar veren ve kendimizden kaynaklı olarak ortaya çıkan bazı düşmanları mevcut. Peki beynimizin düşmanları neler olabilir?
Günlük hayatımızda yok yere takıntı haline getirdiğimiz bazı düşünceler, beynimizi sağlıklı bir şekilde kullanmamızı engeller. Bu takıntılar, beyinde duygu ve düşünce şeklinde ortaya çıkar. Beyin bu olumsuz takıntılara, saplantılara odaklandığı için sağlıklı düşünmemizi engeller. Sürekli aynı ritimde devam eden monoton bir yaşam tarzı, bazen de etkisi altına girdiğimiz stres belası; kuşkularımız, bıkkınlıklarımız ve daha hayatımızı olumsuz olarak olarak etkileyen bir çok şey… Beynimizdeki tüm olumlu enerjiyi alıp götürür. Beynimizi sürekli olarak meşgul eden olumsuzluklarımız, oturup düşünerek karar alma yeteneğimizi ortadan kaldırır.
Beyin, hareketlerimizin merkezi olduğu gibi aynı zamanda düşüncelerimizin de merkezidir. Sağlıklı düşünmenin yolu ise sağlıklı bir beyinden geçer. Bu nedenle beynimize düşmanlık eden, sağlıklı düşünmemizi engelleyen unsurları ortadan kaldırmamız gerekir. Bu olumsuzluklardan kendi çabalarımızla kurtulabaleceğimiz gibi gerekirse profesyonel yardım da alabiliriz. Ama ne şekilde olursa olsun, beyne düşmanlık eden bu saplantıları yok etmek en doğrusu.
Beynimizin Düşmanları
1- Korku ; Düşüncelerimizi felce uğratır. Mantıklı ve zekice davranmamızı engeller. Kesin olarak neden korktuğumuzu bulmalıyız.
2- Stres: Fazla yüklenme anlamına gelir. Günlük hayana devamlı karşımıza çıkan bir durumdur. Görev dağıtmayı veya reddetmeyi öğrenin.
3- Telâş: Yeteri kadar zaman olmadığını düşünüyorsanız, birinci derecede Önemliyle ikinci derecede önemli ayırımını yapın.
4- Kurallar: Düşünce yasaklarına yol açan İlkelerinizi kontrol edin.
5- Rutin olmak: Zamanla bezginlik oluşturur. Frenleyici düşüncelerden uzak durun. Değişime açık olun.
6- Dikkat eksikliği: Üreticilik için dikkat şan. Sizi rahatsız eden şeyi bulun ve ortadan kaldırın.
7- Zaman baskısı: Uygun ritmi bulun. Uzun vâdede düşünebilenler kısa vâdede harekete geçerler.
8- Şüphe: Kendinize karşı olumlu olun. Böylece potansiyeilinizi tam kullanabilirsiniz.
9- İsteksizlik: Yaptığınız şeyden hoşlanmıyorsanız, sevebileceğiniz yeni hedefler arayın.
10- Değerlendirme: Günlük hayana mümkün olduğu kadar çabuk karar vermek gerekir. Fakat böyle çabuk kararlar olgunlaşmamış güzel fikirlerin atlanmasına sebep olur. “Delice” fikirlerden hayat kurtaran sonuçlar çıkarılabilir. Onun için hemen atmayın.