Çocuğunuzu büyütürken her söyleneni dikkate almayın. Herkesin her söylediği doğru olacak diye bir kural yok. Çocuğunuzu en iyi şekilde yetiştirmeye çalışırken, kulaktan dolma yanlış bilgilerle hataya düşme ihtimaliniz çok yüksek.
Her kadın en iyi şekilde annelik görevini yerine getirmeye çalışır. Ancak deneyimsizlik, gelenek görenekler, herkesin burnunu sokmasıyla bu iş karmaşık, içinden çıkılmaz hale gelir. Yeni anne olmuşlara uzman önerilerini tekrarlamakta fayda var.
-Şekerli su besleyicidir
Genelde ilk günlerde bebekler anne sütü yetersizliği sebebiyle sarılık olabilirler. Halk arasında şekerli suyun besleyici ve sarılığı giderici etkisi olduğuna inanılır. Bu inanış yanlıştır. Şekerli suyun bebek açısından hiç bir besin değeri yoktur. Anne sütü yeterli gelmeye başladığında sarılık bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
-Ağlıyor kucağıma alayım
Bebeğinizi her ağladığında kucağa almak hatalı bir davranıştır. Kucağa almak yerine yanında olmanız, karnını ovmanız, ona dokunmanız yeterli olacaktır. Ancak, şımartmayayım diye kucağa almamak da bebeğin güven duygusunu zedeler. Bu nedenle denge kurmak zorundasınız. bebeğinizin ihtiyaç ağlamaları ile şımarık ağlamaları arasındaki ayrımı yapabilmeniz gerekir.
-Hazır mama daha besleyici inancı
Unutmayın ki, dünyada anne sütünden daha faydalı bir gıda yoktur. Bir bebeğin mama ile beslenmesine ancak bir uzman doktor karar verebilir. Uzman tavsiyesi aldığınızda mama yedirmeye başlayabilirsiniz. Ancak anne sütünün yeterli olması durumunda mamaya ihtiyaç yoktur. Çocuğunuzun bezini takip ederek günde 5-6 kez ıslattığını görüyorsanız sütünüz yeterlidir.
-Çok huzursuz fitil verelim
Çocuğun sancısı, ağrısı olabilir. Bebeğin bu tür rahatsızlıklarında hemen doktora başvurmak gerekir. Kendi başınıza fitil ya da başka ilaçlar vermek çocuğa zarar verebilir.
-Saçları keselim gürleşsin
Bebeğin saçının gürleşmesi açısından saç kesmenin tıbbi hiç bir önemi yoktur.Saç gürleşmesi kalıtımla alakalı bir durumdur.
-Bebeklerin gözleri şaşı olur
Bebeklerin gözlerinin 1 yaşına kadar şaşı olması doğal fizyolojik bir olaydır. Ancak bir yaşından sonra devam eden şaşılık durumlarında derhal bir uzman doktora başvurulmalıdır.
-Salla uyusun
Bebeğin ayakta sallayarak uyutulması halk arasında çok yaygın olsa da bebekte çeşitli tahribatlara yol açacağından tıbben tavsiye edilmez. Ancak sallama çok hafif bir şekilde olursa zararı dokunmaz.
-Biberon ve emzikten vazgeçemiyor
Anne sütü yetersiz olan bebeklerde biberonla beslenme zorunluluğu vardır. Ancak bebekler 2 yaşına geldiklerinde biberon ve emziğin bıraktırılması gerekir. Aksi taktirde diş ve çene yapısına kalıcı zararlar verebilir.
-Çok sık banyo iyi değildir
Bebekler banyo yaptıkları için hastalanmazlar. Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise haftada 3 kez banyo yaptırmak oldukça sağlıklıdır.
-Çok sıkı giydirelim üşümesin
Çocuğun üşüyeceği endişesiyle kat kat giydirilmesi terleyip hasta olmasına yol açar. Bu nedenle pamuklu giysiler kullanarak yeteri kadar giydirilmesi en doğrusudur.
-Dondurma yasak
Çocuklara dondurma yedirilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak, dondurma yedikten sonra su içirilmesi sağlıklıdır.
-2 yaş bezi çıkarma zamanı
Her çocuğun gelişim yaşı farklıdır. 2 yaş genelde tuvalet eğitimine başlanma yaşıdır. Ancak çocuk bunun için zorlanmamalı, eğitime devam etmelidir.