Tabi ki her yaşın kendine göre güzelliği ve özelliği vardır. Önemli olan yaş değil, sağlıklı olmak ve yaşamın değerini bilerek kendimize mutluluklar yaratmaktır.
Her yaşın değil ama insan hayatında dönüm noktası olan bazı yaş gruplarının özelliği vardır. İşte uzmanların görüşlerinden faydalanarak hazırladığımız bazı yaş dönümleri ve sendromları…
18 yaş…Dünyada 18 yaş denilince ilk akla gelen kişinin reşitliğe adım atması, üniversite hayatıyla tanışması ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi geliyor. Bizim ülkemizde ise 18 yaş sendromu ergenliğe adım atmakla başlıyor. Bu dönemde hem bedensel hem de ruhsal değişiklikler yaşandığından, sancılı bir süreç yaşanıyor. Kendini ispatlama çabası girişimleri ağır bastığından hem kişinin kendisi açısından hem de ailesi açısından sıkıntılı bir dönem oluyor.
24 yaş…Aslında çok şey ifade ediyor. Kişinin etrafıyla en barışık olduğu yaş sınırıdır. Ancak, genellikle üniversite bitmek üzere olduğundan ve iş kaygısı yaşanmaya başladığından sıtresli ve sivilceli bir sendrom dönemi oluyor.
30 yaş…En özel ve en güzel yaştır. Ancak, otuz yaşına gelmiş birinin psikolojisi gel gitlerle doludur. Sanki iki arada bir derede kalıp sıkışmış gibi bir ruh hali yaşarlar. Sona biraz daha yakın, başa biraz uzak durum sendromları. Kişinin, davranışlarındaki çocuğu yok edip içindeki çocuğu yaşatmaya başladığı kaygılı dönem. Eğer iş hayatı ile özel hayat yolunda değilse ne olacağım kaygılarıyla kişinin kendisini helak ettiği kritik bir yaş.
35 yaş…Yaş otuzbeş, yolun yarısı/ Dante gibi ortasındayız ömrün sendromları. Hayatın sonuna bir kaç adım daha yaklaşmış olma hüznünün yaşandığı dönem.
40 yaş…Hem kadın için hem erkek için iç hesaplaşmalar sendromu durumlarının yaşandığı bir dönem. Bu nedenle oldukça kritik bir yaş. İlişkiler de dahil hayatta yaşanan herşey sorgulanır. Kişinin hem kendisi hem de ilişkileri yıpranır. Gençlik yılları sorgulanır, bu yıllara dönme özlemiyle yaşam tarzında şaşırtıcı değişikliklerin yapıldığı durumlar yaşanır. Radikal kararlar alınır. Ergenlik döneminin tekrarının kısmen yaşandığı bir dönemdir.
50 yaş…Orta yaş sendromu diye adlandırılan bir yaştır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde fiziksel ve psikolojik değişiklikler görülür. Depresyon halleri, yorgunluk, öfke hali başlar. Eskilerin bilgelik yılları olan bu yaşlar, günümüz insanının çevresiyle sorunlar yaşadığı bir dönemdir.
70 yaş…Bunun halk arasındaki yeri, ”yaş yetmiş, iş bitmiş” sendromudur. Sağlığına dikkat etmiş ve daha önceki yaş sendromlarını sorunsuz atlatarak bu yaş dönemine kadar gelmiş birini hastalıklar hariç hayatta hiç kimse yıkamaz. Bedenin yıpranmış olmasına rağmen, ruhun genç tutulmaya çalışıldığı dönemdir.