10.2 C
New York kenti
Perşembe, Mart 23, 2023

Anne Baba Kavgasının Çocuklar Üzerinde Psikolojik Etkileri

Eşler arasında yaşanan tartışmalar, sözlü ve davranışsal çatışmalar çocuklara zarar verir. Onların özgüven ve güven duygusunu zedeler. Çocuklar üzerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakan en önemli durum tartışma ve çatışmaların onun yanında yapılmasıdır. Bunun dışında olumsuz etki getiren ikinci önemli durum ise, anne babanın ayrılmış olmasına rağmen çatışmaya çocuğun yanında devam ediyor olmalarıdır.

Eşler, anlaşamamış olmaları sebebiyle ayrılık yolunu seçmişlerse dikkat edecekleri en önemli şey birbirlerine arkadaşça ve dostça yaklaşmayı öğrenerek çocukların önünde sevecen ilişkiyi sürdürmeyi bilmeleridir. Ayrılmış olmalarına rağmen arkadaşça davranıp, çocuklarıyla ilgilenmeyi ihmal etmemeleri gerekir.

Aile içinde ya da ayrıldıktan sonra anne ve babaların yaptıkları kişisel çatışma ve tartışmaları çocuklar üzerinde derin ruhsal etkiler bırakır ve bu ruhsal etkiler çocukta fiziksel sorunlar olarak ortaya çıkar. Bu fiziksel sorunlar genel anlamda şöyledir;

– Parmak emme
– Alt kirletme
– Yatak ıslatma
– Tırnak yeme
– Astım
– Yapışkanlık
– Hiperaktivite
– Ruhsal duyarsızlık
– Karın ağrıları
– Fiziksel uzaklaşma
– Kekeleme
– Kusma
– Sık sık ortaya çıkan enfeksiyonlar
– Diğer psikomatik şikayetler

Çocukların karın ağrısı ve diğer bazı fiziksel rahatsızlıkları psikolojiktir. Anne babayı çatışırken, tartışırken gören çocuk, sevgiyi kaybedeceği düşüncesiyle ya da anne babanın tartışmasına engel olmak için fiziksel rahatsızlıklar icad eder.

Daha büyük yaşlardaki çocukların, anne baba çatışmasına psikolojik tepkileri, fiziksel belirtilerden ziyade davranışsal tepkiler olarak ortaya çıkar.

– Palavra atmak
– Eve gelmeme
– Hırsızlık
– Suç işleme
– Okul fobisi
– Zorbalık
– Her anne babayı memnun etme çabası
– Sinir krizleri
– Öğrenme zorlukları

Anne babası çatışma halinde olan çocuklar bazı duygusal belirtiler de ortaya koyarlar.

– Umutsuzluk
– Hayale dalma
– sık ağlama
– Utangaçlık
– Bir aktiviteye aşırı ilgi gösterme
– Çekingenlik
– Daha önce keyifle yaptığı şeylere motivasyon kaybı

Sık sık anne baba çatışmasına şahit olan bir çocuğun eğitimden geri kalması ve öğrenme güçlüğü çekmesi kadar doğal bir şey yoktur. Korku ve güvensizlik hisseden bir çocuk dikkatini derslere verebilir mi?

Bu durumdaki çocukların anne babalarının acilen yapacakları bir şey vardır. O da çatışmayı ortadan kaldırmak…

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER