6.8 C
New York kenti
Çarşamba, Mart 29, 2023

Adres Değişikliği Bildirimine Dikkat!

20130319_351160Adres değişikliği yaptınız ve 20 iş günü içerisinde Nüfus Müdürlüğü’ne bildirmediyseniz yandınız. Çünkü, adres değişikliklerinin 20 iş günü içinde bildirilmemesinin cezası, 329 TL. Gerçeğe aykırı olarak bildirimde bulunulmasının cezası ise, 660 TL…

Adres değişikliği beyan etmekle yükümlü olan kişilerin, adres değişikliğinden itibaren 20 iş günü içinde, adres değişikliğini bulundukları yerdeki Nüfus Müdürlüğü’ne bildirmeleri gerekiyor. Adres değişikliği yaptıkları halde 20 iş günü içinde bildirmeyen veya gerçek dışı beyanda bulunan kişilere idari para cezası uygulanıyor. Vatandaşların, para cezasına maruz kalmamak için adres değişikliğinin bildirimi hususunda dikkatli olmaları gerekiyor.

İkamet Taşımak İçin Yapılması Gerekenler

Devlet memuru olan kişiler, tayin, okulların açılma ve kapanma dönemlerinde, taşınma yoğunlaşırken, vatandaşlar adres bildirmemeleri nedeniyle idari para cezaları ile karşılaşabiliyor. Bu yüzden vatandaşların yasal sürede ikametgahlarını taşımaları gerekiyor.

İkamet değişikliğini başka bir şehirde yapacak olan vatandaşlar, öncelikle ilgili mahalle muhtarından nakil belgesi almak ve yeni taşınacağı adresi beyan etmek zorunda. Beyan edilen adresin, mutlaka ulusal adres veri tabanında yer alması gerekiyor.

Vatandaş, taşınacağı şehirdeki ikamet adresini belirleyip, yeni adresinde adına kayıtlı telefon, doğal gaz..vs faturalardan bir tanesiyle bulunduğu yer Nüfus Müdürlüğü’ne 20 iş günü içinde başvurmak ve adres beyan işlemini gerçekleştirmek zorundadır.

Eğer vatandaşın yeni taşındığı adreste, başka bir ikamet görünmüyorsa fatura ispatına gerek duyulmaz.

Eğer yeni ikamet adresinde bir başka kayıt mevcut bulunuyor ve yeni taşınan kişinin de adına henüz bir fatura tahakkuk ettirilmemiş bulunuyorsa, Nüfus Müdürlüğü tarafından ilgili kayıt, geçici olarak ‘Adresi Gerçekleştirilemeyen’ bölümüne kaydedilir. Fakat tescil işlemi gerçekleştirilmez. İnceleme dosyasına konulan bu bilgiler Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilir.

Emniyet gerekli tahkikatı yaptıktan sonra nüfus Müdürlüğüne ilgili şahıs ya da şahısların orada oturduğunu bildirirse Nüfus’ta kayıt işlemi gerçekleştirilir ve o adreste bulunan eski isimler ‘İkinci Eski’ konumuna getirilir. Nüfus Müdürlüğü’nün inceleme işlemi, Emniyete bildirimden itibaren yaklaşık bir ayda gerçekleşir.

Emniyet tahkikatında ilgili şahısın evde bulunmaması durumunda, o çevrede oturanlardan ya da komşulardan bilgileri teyit edebilir.

Yeni ikamet adresine kayıt sırasında henüz vatandaşın üzerine aldığı herhangi bir resmi kurum faturası yoksa kira kontratı da noter tasdikli olmak şartıyla kabul edilir.

Bu işlem cep telefonu faturaları gibi özel kurum faturalarıyla gerçekleştirilemez. Bunların dışında şahsın ilgili muhtarlıktan aldığı belge ya da site sakini olarak site yönetiminden alacağı belge kabul edilir.

Herhangi bir adrese birlikte oturma gerekçesi ile ikinci bir kayıt olacaksa, adreste önceden oturan kişi ile yeni gelecek olan kişi, birlikte Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmak zorundadırlar. Yapılan başvuru, Emniyet tahkikatı ile tescil edilir.

Emniyet tahkikatında, istenilen belgelerin ibraz edilememesi ya da kısa bir süre içinde birden fazla adreste görünülmesi ceza uygulanma sebebidir.

Nüfus Müdürlüğüne yapılan yazılı ve sözlü ihbarda bulunulması usulsüzlük olarak değerlendirilir ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereği işlem yapılır.

Para Cezası Uygulanması

Cezayı gerektiren durumlarda, 5490 Sayılı Kanunun ilgili maddeleri uyarınca işlem yapılır. 20 iş günü içinde adres değişikliğinin bildirilmemesi halinde 329 TL, gerçek dışı beyanda bulunulması halinde ise 660 TL İdari Para Cezası uygulanır.

Bu idari cezalara, trafik cezalarında olduğu gibi ceza mahkemelerinde itiraz edilebilir. Adreste tebliğ edildikten itibaren 15 gün içinde ödendiği taktirde %25 oranında indirim yapılır. Daha geç ödenmesi halinde ise 4 taksitte ödeme yapma şansı tanınır.

BENZER MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN YENİ MAKALELER