Retinol olarak da anılan A vitamini, sağlık açısından en önemli vitaminlerdendir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu kanserlere ve diğer hastalıklara karşı korur. A vitamininin ikinci en önemli fonksiyonu ise, kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Bu nedenle, dinamik bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı kemik yapısı için çok gerekli bir vitamindir.
A vitamini ayrıca, cilt sağlığı açısından da önemlidir ve yaşlanmayı geciktirir. Vücutta yağ depolanmasını sağlar. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi de, proteinlerin A vitamini olmadan kullanılamamasıdır. Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için hamilelik döneminde yeterli olarak A vitamini alınmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca A vitamini göz sağlığı açısından da çok önemlidir.
Vücuda bu kadar faydalı olan A vitamini hangi besin maddelerinde bulunur? Hayvansal gıdalar A vitamini açısından çok zengindir. Balık yağı, böbrek, karaciğer, yumurta sarısı ve sütte bol miktarda A vitamini mevcuttur. Domates, havuç, şeftali, mantar, buğday, ceviz, fıstık ve baklagiller de A vitamini açısından oldukça zengindir.
A vitamininden bahsetmişken, yaz aylarının en iyi A vitamini kaynaklarından olan şeftaliden söz etmemek olmaz. Eğer şu sıcak günlerde A vitamini eksikliği yaşamak istemiyorsanız, şeftali tüketimine ağırlık vermelisiniz. Şeftalinin A vitamini içermesinin dışında sayılamayacak kadar çok faydası vardır. İşte şeftalinin faydalarından bazıları;
– Kanı toksinlerden arındırır.
– İyi bir idrar söktürücüdür.
– Bağırsakları yumuşatır ve bağırsak kurtlarını öldürür.
– Uykusuzluğa iyi gelir. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.
– Safra kesesi ile böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
– Gece körlüğünü önler.
– Şeftali ve badem, her ikisi de vitamin-mineral açısından güçlü. Bu tatlıda savaş beşlisi olarak adlandırılan (A,C, E vitaminleri, çinko ve selenyum mineralleri) Vücutta A vitaminini oluşturan temel madde olan betakaroten, şeftalide çok zengin miktarda bulunur kansere, yaşlanmaya karşı koruyan en güçlü vitamin ve minerallerden dördü de var olduğu söylenir.
– Şeftali çiçeğini kuru ya da tazesini 1 litre kaynayan suya 10 gr atın.10 dakika bekletin. Çay gibi içilirse bağırsaklara yumuşaklık verir öksürüğü hafifletir.
– Sabah aç karnına ve gece yatarken 1-2 olgun şeftali yenir ya da suyu içilirse İdrar yollarında kum ve taşı döker, yeniden olmasını önler. Bol bol idrar söktürür ve vücuttaki fazla suyu atar.
– Antioksidan özelliğiyle toksik maddelerin vücuda vereceği zararları önler.
– Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan beta-karoten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar.
– Gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
– Şeftali ağız ve midede salgıyı arttırarak hazma yardım eder. Yemek üzerine yenilen şeftali hazmın çabuk ve kolay olmasını sağlar.
– Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
– Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır. Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür.
– Böbrek taşlarını eritir.
– Ağız kokusunu giderir.
– Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler.